A magazin

Találkoztam a világ leggazdagabb magyar emberével

Galambos Márton
2017. október 30. 3 perc olvasás

Kint meleg van, nehéz és párás idő. Bent hűvös és csend. 25 óra utazás, egy éjszaka és egy papírtányéron felszolgált amerikai reggeli (bagel, nagy pohár gyenge kávéval) áll mögöttem. Az Atlanti-óceán és West Palm Beach között ülök egy szigeten, Palm Beachen, szemtől szemben Péterffy Tamással, a leggazdagabb magyarral. Hiába tartott sokáig az út, most olyan hirtelennek érzem a találkozást. „Azt hiszem, még meg kell érkeznem” – bukik is ki belőlem, mert mást hirtelen nem tudok mondani. Mintha mi sem lenne természetesebb, Péterffy ezt mondja: „Kicsit magára hagyom”. Feláll, hátrasétál a számítógépéhez és folytatja a munkát, majd pár perc múlva visszatér. Körbenézek, felfogom, hogy tényleg minden olyan, mint a filmekben meg a múzeumokban. A falon egy eredeti Raffaello, több Monet.p1-1

Öt és fél óra múlva lépek ki a házból, vissza a fülledt floridai októberbe. A fejem zsong, de nyugodt vagyok: mindent felvettem, két diktafonnal. Aznap írni már nem tudok, csak jegyzetelek. Mi volt a legfontosabb? Mi a legerősebb? Mi lesz a vezérfonal? Másnap a papírtányéros reggeli mellett kezdem az írást, a belvárosi újhullámos kávézóban folytatom, és este ott is fejezem be. Nyolc oldal lett a lapban. Beleírtam mindent, amit láttam és halottam, a benyomásokat, amiket szereztem.

Az, hogy ez a hosszú, óceánon átívelő történet végül eléri-e végső célját, már csak rajtatok múlik. Ha hátradőltök és rászántok 15 percet, kezetekben a magazinnal, helyben vagyunk.p2De a Péterffy-sztori csak a címlaptörténet a novemberi lapban. Van még benne pár nehézsúlyú tartalom ezen kívül is.

A friss gazdaglistában, a rangsoron túl, 4 oldalnyi Mészáros Lőrinc-infografika zavarja meg a nyugalmunkat – szándékosan. Zsiborás Gergő és Fekete Emese számoltak és szerkesztettek, Spanjevic Igor és Risto Avramovski infografikákat varázsoltak. Idén nem a lista szereplőit fotóztuk, inkább golfklubot, gyárat, kaszinót. Ahonnan a pénz jön, vagy éppen ahová megy.

l-1

Egy másik, múltba néző gazdaglistánk az 1930-as évek leggazdagabbjait mutatja be. Küzdelem, innováció, házasságok, szövevényes történetek – és elképesztő vagyonok, óriáscégek. Köztük feltűnnek ismerős márkák is; némelyikről tudtuk, hogy honnan indultak, másoknál meglepetés volt.

p-1

A lap hátsó részében, a Pénz rovatban Váradi József ad interjút Ács Gábornak. Szakmázás, de a jobbik fajtából, amikor az az érzésetek lesz, hogy beleláthattok egy üzleti hadvezér fejébe. Egy pillanatra kinyílik egy ajtó, és bepillantva rajta megleshetitek, mi történik az európai fapados piacon. Az interjú időzítése nem véletlen: éppen 4 éve jelentünk meg először, Váradi Józseffel a címlapon.

v-1

 

 

LAPOZZ BELE A NOVEMBERI FORBESBA!