Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zsongás a csúcsgasztróban: mutatjuk, merre halad a fővárosi séfvándorlás

Hogy miért, azt még nem sikerült megfejteni, de az biztos, hogy nagy a nyüzsgés most a fővárosi gasztrofronton. Összeszedtem a legfontosabb változásokat. (Majdnem minden majdnem mindennel összefügg.)

Még ki sem hevertük, hogy a Laci Konyha lehúzta a rolót, máris volt két fontos bezárás idén: a Hegyvidék Bevásárlóközpontban működő Tanti, amely egykor Michelin-csillagos volt, hosszú haláltusa után szintén végleg bezárt. A tulajdonos a bortársaságos Tálos Attila, és úgy tudjuk, idén a nyaranta a Millenárison táborozó fröccsözőjét, TáBOR-t sem nyitja ki. A Tanti legutóbbi séfje, Botos Tamás a szintén a Bortársasághoz tartozó Andrássy úti Klasszban folytatja a munkát.

Szintén bezárt a Madách tér egyik üdvöskéje, a szűkös helyen izgalmas ázsiai ízeket ígérő Beszálló Foodbar, amelyet Huszár Krisztián testvérével, Magyar Gábor Dániellel vitt.

Ami a rosszban a jó: a séfek nem hagyják el a várost. És a jó helyekből is jöhet több.

1. Éttermet nyit Széll Tamás és Szulló Szabina

Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek. Fotó: Orbital Strangers

A Széll-Szulló páros újabb nagy dobásra készül (Fotó: Orbital Strangers)

Ahogy a nyitott utcai ajtón benézek, egyelőre egy betonkeverő áll a csupasz falak között a Székely Mihály utca szellemhelyeként ismert üzletében, ahol korábban a híres, mégis sikertelen Lou Lou étterem, és a Márga Bisztró budapesti kiadása is működött. Itt nyithat meg hamarosan a Bocuse d’Or-on, a világ legfontosabb szakácsversenyént legutóbb negyedikként végzett séfcsapat étterme.

Széll Tamás és Szulló Szabina anno az Onyx étteremnek elsőként szereztek magyar Michelin-csillagot, majd a Bocuse d’Or után onnan elköszöntek, azóta saját bisztrójukat, a Stand25-öt egyengetik a Belvárosi Piacon. Ezzel párhuzamosan, egy elegánsabb koncepcióval működhet majd új éttermük, amely, úgy tudjuk, egyelőre Stand2 munkacímen fut. Bár a lefóliázott ablakokon túl egyelőre csak néhány drót mered a konyhapult fölött, a gasztrovilágban mégis sokan már most elkönyvelték Michelin-csillagosnak. Sajnos a séfpárost mostanáig nem értük utól kérdéseinkkel.

2. Beszáll a gasztróba a médiás Varga Zoltán is

Tokhal, uborka, kapri, citromfű. Ilyet is tud a Societé demó, és hát ez valami csúcs. (Fotó: Szindbád)

A Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatóját mondjuk nem látom a pultban állni, de az első blikk alapján úgy tűnik, hogy a Sas utca 15. a Bazilika közelében jó kezekbe került. A teljes épület Societé néven újul meg egy komplex koncepcióval, egyfajta divatközpont és korszerű eseménytér is lesz, étteremmel. A konyha már működik, de csak demó verzióban, és egyelőre a Belvárosi Piacra kihelyezve. A konyhát Krasznai Norbert viszi, de tanácsadóként mögötte áll Csapody Balázs (Kistücsök, Balatonszemes) és közreműködik Deli Jani is (aki korábban a feljebb említett Márga éttermekkel is dolgozott).

A Sas utca 15-ről és a Societé-ról hamarosan a Forbes Urban című különszámában részletesen is írunk!

3. Éttermet nyit a megmondóember

Harmath Csaba,Enjoy,

Harmath Csaba olyan helyet szeretne, amit egyszerűen élvezni lehet

Már hámozzák le a La Parilla feliratokat a Szabadság tér üresen kongó, sötét étterméről, helyükre egy barátságosabb zöld színnel érkezik az üzenet: Enjoy! Az ötcsillagos Iberostar Grand Hotel étterme mostanáig nem találta a helyét, ezért a tulajdonos a gasztroszcénában tanácsadóként ismert Harmath Csabára bízta. Egy az egyben.

„Én nem akarok zakót és nyakkendőt viselni a saját éttermemben. Ételben is csak olyat akarok adni, amilyet én magam is szeretnék”

– mondja Csaba, aki életében először dolgozik étteremigazgatóként. Egyelőre a tanácsadói cégét sem szüntette meg, és egyik kedvenc pártfogoltja, a mádi Gusteau étterem továbbra is a keze alatt marad, de nem zárja ki, hogy később tulajdonrészt is szerez az Enjoy!-ban. Látszik, hogy e nélkül is a sajátjának érzi.

Az Enjoy! már egy teljesen új konyhai csapattal indul, kész az új, közepesen hosszú étlap is, nyár végéig pedig az egyelőre kicsit 90-es évek bordélyházait idéző enteriőrt is lecserélik. A három-négy egyszerű, de finom alapanyaggal készülő fogásokért Eszenyi Dániel (ismerős lehet az éppen bezárt Tantiból) és Oroszki Soma (Pesti Disznó) felelnek. Ebédmenü 2500 forinttól, főételek 5900 forinttól.

4. Sztárséf porolhatja le a Gundelt

Hajrá, Gundel, én drukkolok! (Fotó: Danubius Hotels Group)

A Gundel, amely a történelmi magyar gasztroforradalom jelképe volt, az újkori gasztroforradalomhoz lényegében hozzá sem szagolt. Most, hosszú pangás után végre visszanyerheti fényét és méltó lehet nevére a Gundel Étterem – Litauszki Zsolt séfet igazolták az élére. Itt írtunk erről kicsit bővebben.

5. Huszár Krisztián kézbe veszi a Hegyvidéket

Befektetői, a Pizza Forte segítségével Huszár Krisztián kap lehetőséget, hogy a Tanti helyén valami működőképesebb koncepciót villantson. Nem mintha a Tantival gond lett volna, leszámítva, hogy soha nem az volt, aminek eredetileg szánták: soha nem lett a tánti házias, otthonos vendéglátóhelye, ahol még a gyerekes családok és nyugodtan eltölthetnek egy fél vasárnapot. Lett helyette picit rideg fine dining, többnyire félig üres vendégtérrel.

A Hegyvidék Bevásárlóközpontban a nemrég bezárt Beszálló Foodbar vezetője, és a még működő budai Fáma főséfje állítólag kortárs magyaros vonalat visz majd. A hely nevét egyelőre nem tudni.

5. Erősít az Up&Down – ők is a Beszállóból jönnek

Up c Down étterem, séfek, Magar Dániel, Farkas Lóránd

Magyar Dániel és Farkas Lóránd (Fotó: Up&Down)

Valami volt ezzel a Fővám téri hellyel, látszott, hogy próbálkozik, de hiányzott az igazi vibe. Ezt hozhatja meg a szintén Beszálló Foodbarból érkezett Magyar Dániel és Farkas Lóránd, aki olyan helyeken dolgozott, mint a Laci? Pecsenye! vagy a Mák. Az étterem célja, ahogy ők fogalmaztak, egyedinek lenni. Magyar Dániel munkáit ismerve ezt leginkább a nemzetközi, például a magyar-ázsiai fúziós ételekkel érik majd el (a már tényleg elég egyedi enteriőrön kívül).

6. Zöldít az Innio

Innio, étterem, séfek, Sabjen Csaba, Tóth Szilárd

Sajben Csaba és Tóth Szilárd. A nyitókép az ő vendégváró falatuk: sült csicsókahéj, zöldalmaecetes velőhab, csukaikra, limelevél (Fotók: Innio)

Az Október 6. utcai Innioba eddig is bármikor szívesen beültem enni, de a vendégek többsége inkább csak borbárként gondolt a helyre. Ezen szeretne változtatni a tulajdonos Benkő Zoltán azzal, hogy Tóth Szilárd séf mellé csábította Sajben Csabát, aki eddig az Alabárdosban dolgozott. A borétterem – nevezzük akkor így – közben a természetes, spontán erjedt borok mellett is elkötelezte magát, és az új étlap is ezt a természetközeli, a gasztrót illetően progresszívebb vonalat képviseli. Északi inspiráció, helyi alapanyagokkal, amibe belefér a békési cigánka meg a töltött káposzta is. A csapat annyira komolyan veszi a munkát, hogy az ELTE egy oktatóját is bevonták, ő az ehető gyógynövényekről tanítja őket.

7. A csúcshúsok most már az oroszlánok lábai előtt hevernek

Háttérben nem szerénykedik a húspult (Fotó: Sebestyén László)

A világszínvonalú marhahúsokkal és enteriőrrel, az ország egyetlen Kobe-marha forgalmazói engedélyével nyit a Clark Ádám téren a Clark Hotel étterme, a Beefbar Budapest. Hlatky-Schlichter Hubert gasztrovállalkozó, a Babel, a Kiosk, a Terem és a Terasz tulajdonosa ismét nagyot álmodott; ugyanitt hamarosan a skybarja is beindul. Nemrég részletesen megírtuk a sztorit.

Oszd meg!