Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sztárséf porolhatja le a Gundelt

Hosszú pangás után végre visszanyerheti fényét és méltó lehet nevére a Gundel Étterem – Litauszki Zsolt séfet igazolták az élére.

Gundel Károlyt a magyar gasztronómia megújítójának, egyik legnagyobb alakjának tartjuk, és a nevét viselő, 1894 óta működő étterem a maga idejében ehhez mérten színvonalas és híres is volt. Az utóbbi néhány évben viszont mintha lemaradt volna Budapest más, hasonló árkategóriájú éttermeihez képest, ami az ételek színvonalát illeti (különösen igaz ez az azonos néven futó, kapcsolódó cateringcég kínálatára).

A Gundel, amely a történelmi magyar gasztroforradalom jelképe volt, az újkori gasztroforradalomhoz lényegében hozzá sem szagolt.

Turisták és joviális magyar családok körében persze megmaradhatott ismertsége, de én évek óta nem találkoztam gasztroértővel, aki ezt a helyet ajánlotta volna akár magyar családok ünnepléséhez, akár külföldi látogatóknak, hogy a magyar gasztróval ismerkedjenek. Annál többször hallottam: pont ennek a helynek kellene lennie az ilyen esetekben csuklóból bevethető jolly jokernek.

És akkor most jön a hír, hogy talán végre pótolják ezt az űrt, helyre áll a béke minden magyarban, aki igényesen szeret jól lakni, és még a hagyományok is fontosak neki: Litauszki a Gundelhez igazol. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja, a Zsidai Group korábbi kreatív chefje közel két évet töltött Costa Ricán, innen érkezik áprilisban a Gundel Étterembe. Itt executive chefként feladata lesz új irányvonal kidolgozása – írja a Danubius Hotels Group közleményében.

Litauszki Zsolt karrierje kezdetén 9 évet töltött Ausztriában, ahol ez idő alatt 8 konyhán, köztük két Michelin-csillagos étteremben is dolgozott. 2008-ban tért vissza Magyarországra, a Maligán borétterem üzemeltetőjeként. 2009 és 2016 között a Zsidai Group második éttermének nyitása után további 12 különböző stílusú vendéglátóhely létrejöttében és üzemeltetésében vett részt, és dolgozta ki a menükínálatot (pl.: Pierrot, Kempinski Hotel Corvinus ÉS Bisztro, Baltazár Hotel és Étterem, Pest Buda Hotel és Bisztro, Opera Café, Spíler, Jamie’s Italian), olvasható a közleményben.

A Gundel idén ügyvezető igazgatót is cserélt, Bándoli Attilát a német Peter Knoll váltotta.

Oszd meg!