Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Alexandre Ricardo, Unsplash

WWF jelentés: A vizes élőhelyek 90 százaléka tűnt el 300 év alatt

A WWF kétévente ad ki jelentést a Föld aktuális állapotáról és az emberi tevékenység hatásáról. A 2020-as üzenet: a természet felbolydult, a bolygó egyre több vészjelzést ad.

David Attenborough természettudós, a Természetvédelmi Világalap (WWF) nagykövete szerint ideje változtatni azon a hozzáálláson, hogy úgy tekintünk a természetre „jó, ha van”. „Rendszerszintű változásra van szükség az élelmiszer-termelésben, az energia előállításában, tengereink kezelésében és a nyersanyagok felhasználásában” – mondta.

Az idei Élő Bolygó Jelentés adatai alapján az 1970 és 2016 közötti időszakban az egész világon megfigyelt 4392 faj 20811 populációja átlagosan 68 százalékkal zsugorodott.

Ábra: WWF Magyarország

A leggyorsabb ütemben az édesvizek biológiai sokfélesége romlik. A globális vizes élőhelyek 90 százaléka tűnt el 300 év alatt. A megfigyelt 3741 édesvízi populáció átlagosan 84 százalékkal lett kisebb.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója elmondta, az évszázadunkban a vadon élő fajok egyötödét fenyegeti a kihalás az éghajlatváltozás következtében.

A 2020-as Élő Bolygó Jelentés „A bolygó hangja” című mellékletében Pribéli Levente, a Fridays For Future aktivistája a lokális cselekvés fontosságát hangsúlyozta. „Ha minden döntésünk globális hatását nézegetjük egyesével, egyértelmű, hogy kevésnek fogjuk érezni magunkat ahhoz, hogy ezen változtassunk. Ott viszont, ahol élünk, hatalmas hatásunk lehet. Ahhoz tudunk igazán kapcsolódni, arra tudunk igazán hatni, amit ismerünk, ami a közelünkben van.”

Ábra: WWF Magyarország

A WWF Magyarország 7 pontos vállalást hirdetett, hogy minél többeket motiváljon cselekvésre:

  1. A hazai erdők védelme létfontosságú
  2. Az élővizekre mindannyiunknak szüksége van
  3. A természet a megoldás
  4. A fogyasztás felelősség
  5. A vadvilág megóvása egészségünk kulcsa
  6. Az élőhelyvesztést meg kell állítani
  7. Tiéd a következő lépés
Ábra: WWF Magyarország
Borítókép: Alexandre Ricardo, Unsplash

 

Mehettem volna akárhova a világon, és úgy döntöttem, hogy ide szeretnék jönni, Magyarországot választottam.