Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Szárnyakat kapott az egri bika, állandóan történik valami a bikavér körül

Egerrel van tele az ország, nyár közepe óta a borvidék óriásplakátjai és citylightjai lépten-nyomon szembe jönnek. Új arculatot kapott a borvidék, tizedik szülinapját ünnepelte az egri csillag nevű kiemelt fehér cuvée, fejlesztették az egységes borvidéki palack szabályozását, a forró nyári napokról végre a vörösborfogyasztáshoz jobban passzoló őszre tolják a Bikavér Ünnepet – összességében ez most az a hazai borvidék, ahol a legtöbb mozgolódás látható, és jó dolgok történnek. Az Egri Borműhely budapesti kóstolóján felmértem, mi is a helyzet, és kóstoltam néhány jó bikavért, amikből érdemes feltankolni.

„Nem tudom, hogy milyen lett volna nem egriként elkészíteni ezt az arculatot. Természetesen megkönnyítette a tervezést a borvidék ismerete, leginkább abban a tekintetben, hogy az elmúlt 20 évben végigkísérhettem azokat a stratégiai dilemmákat, melyek ismerete nélkül vélhetően mást terveztem volna.

Egy ilyen jellegű arculatban koncepcionális állásfoglalás is születik azokról az értékekről, melyeket a borvidék fókuszba állít és hitelesen képvisel”

– mondta nyáron Ipacs Géza tervezőgrafikus arról az új arculatról, amit a borvidéknek készített. A boros berkekben jól ismert Ipacs (én a 2019. márciusi Forbes magazinban írtam róla portrét) egy egyszerre klasszikus és modern logót tervezett a Hegyközség megbízásából. Az Eger „Szenvedély 1000 éve” szlogen a történelemre utal, a szárnyas bika a mitológiára és természetesen a bikavérre.

Az egri plakátokból, citylightokból jó néhány jutott Budapestre is

Közben tízéves lett az egri csillag, az a fehér borházasítás, ami a bikavér fehér megfelelőjének tekinthető. Négyféle szőlőfajtából készülhet, és három minőségi kategóriában készül: classicus, superior, grand superior.

A dolog sikeresnek mondható, ma már évi egymillió egri csillagot készít összesen 25 egri borászat, természetesen mindegyik a saját stílusában, de azonos irányelvek mentén.

Talán az egyik leghasznosabb fejlemény, hogy június óta szombatonként fix boros buszjárat közlekedik Egerben és környékén – minden magyar borvidékre kellene már ilyen. Nem kicsit, nagyon. A megállók helyszínei változatosak, a belvárostól a Szépasszony-völgyig, Egerszalóktól a Kőlyuk pincesoron át a Bolyki-völgyig nyolc borászatot, illetve az ő vendéglátóhelyeiket ejthetik útba.

Mi van a bikavérrel?

Aki rendszeresen kóstol bort, annak már nem kell magyarázni, hogy a mai egri bikavér teljesen más minőséget képvisel, mint a 20-30 évvel ezelőtti verziója. A borvidék – követve Tokajt és Szekszárdot – 2019-ben saját, egységes borvidéki palackját is kialakította és bemutatta.

Ez itt az A jó élet – A jó bor. Bánlaki D. Stella sorozata borokról és más italokról

A hivatalos borvidéki palackba eddig fajtaborokat és bikavéreket is töltöttek, ez évtől viszont csak bikavérek kerülhetnek bele, mégpedig csak azok, amelyek megfelelnek a három minőségi kategória (classicus, superior, grand superior) előírásainak, illetve az alap kategória, a classicus esetében egy szakmai borvidéki zsűri tesztjén is bizonyítanak.

A helyi borászok jól belőtt célja tehát az, hogy vásárlóiknak egyértelműen tudják mutatni az utat a minőség felé, miközben a rangját is megadják fő bortípusuknak.

A borvidék legnagyobb fesztiválját, az Egri Bikavér Ünnepet jellemzően nyáron, júliusban tartották, de a helyiek már felismerték, hogy kevesen vannak, akik a kánikulában a masszív vörösborokra mennek. Idén 25. alkalommal épp ezen a hétvégén zajlik, jövőre pedig kifejezetten őszre tolhatják (az egri csillag kampánya továbbra is tavasszal fut majd).

Az ígéretes változások mögött az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa és az önszerveződő Egri Borműhely vegyesen állnak. Én most utóbbi budapesti rendezvényén kóstoltam bikavéreket, ezek közül emelek ki néhány kifejezetten szép példányt.

Gál Tibor Egri Bikavér Pajados Grand Superior 2017

Mi ez? A borvidék egyik legismertebb pincészete, alapítója a nemzetközi szinten elismert id. Gál Tibor volt. Fia vezetésével ma évente 170-180 ezer palack bort készítenek magas minőségben.

Milyen? A legmagasabb minőségi kategóriába tartozó bikavér, ráadásul dűlőszelektált tételt. A Pajados dűlő mellett a Síkhegyről készült még Gál bikavér, utóbbiból a 2016-os évjárat van most forgalomban, és teljesen eltérő stílust képvisel. A nagyobb testű, újvilági gyümölcsbombákra emlékeztető Síkhegy mellett a filigránabb, pikánsabb Pajados elegánsabbnak hat. Szép savai mellett meggyes, cigánymeggyes aromatika, édes fűszerek és némi ásványosság dominálnak, harmonikus az összkép. Nagyon hosszú korty.

Mennyiért? 5900 Ft

Bolyki Egri Bikavér Classicus 2018

Mi ez? Bolyki Jánost pszichedelikus (Ipacs Géza által tervezett) címkéiről és kőfejtőbe épített pincéjéről ismerjük. Évi kb. 200 ezer palack borából jó néhány hiper-szuperben találhatunk.

Milyen? Karácsonykor kerülhet forgalomba az alap bikavér ’18-as évjárata. Hat szőlőfajta házasítása, dominál benne a kékfrankos, és összesen egy évig érlelődött hordóban. Fiatal még, a gyümölcshangsúly mellett a tannin egyelőre nem integrálódott, de ez várhatóan meg fog történni, akár karácsonyra.

Mennyiért? 2990 Ft

St. Andrea Hangács Bikavér Grand Superior 2017

Mi ez? A befektetői borászat, amelyhez azonos néven budapesti étterem és rooftop bar is tartozik, évről évre a legmagasabb minőségben készíti borait. Idősebb és ifjabb Lőrincz György a borvidékért is sokat tesznek.

Milyen? Harmonikus, nagy bor egy szép évjáratból. Sok erdei gyümölcs tobzódik az ízében, sok keleti fűszer és jó savak társulnak melléjük, a 16 hónapos fahordós érlelés épp csak hozzáad. Az alkoholtartalma igen magas, 14,7-os, de nem bántó. A Decanter World Wine Awards zsűrije 93/100 pontra értékelte, és ezüstéremmel jutalmazta.

Mennyiért? 5800 Ft

Thummerer Egri Bikavér Superior 2016

Mi ez? Hagyományos egri pince, a rendszerváltástól működő családi vállalkozás, amely ma már több mint száz hektáron gazdálkodik.

Milyen? Több díjat is megnyert ez a bor, a klasszikusabb bikavér stílus képviselője, borhibák nélkül. Majdnem fele kékfrankos, 18 hónapig volt fahordóban. Ízében a fűszerek dominálnak, erdei bogyós gyümölcsök, kerek tanninok.

Mennyiért? 4600 Ft


Oszd meg!