Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Utaznál? Válassz olyan célpontot, ami illik a személyiségedhez!

Extrovertált vagy? Inkább lelkiismeretes? A nyughatalanság a legdominánsabb vonásod? Mindenkinek más úticél passzol a legjobban. Adunk öt tippet.

Egy átlagos munkavállalónak évente néháény hét szabadság jut (Amerikában mindössze 2-3 hét, nálunk ennél valamivel több), már csak ezért sem mindegy, milyen úticélt választ magának az ember. A költségek és a kényelem a legfontosabb szempontok, de amikor döntést kell hozni arról, hogy hova utazzunk, nem árt, ha jól ismerjük önmagunkat. A sikeres választáshoz az kell, hogy rátaláljunk személyiségünk legfontosabb alapvonásaira – írja Leif Walcutt, az amerikai Forbes munkatársa.

A személyiségünk leírására alkalmazott pszichológiai modellek egyike az úgynevezett Big Five. „Más modellek is léteznek, de ez a legnépszerűbb” – állítja Dr. Joshua J. Jackson, a Washington University in St. Louis professzora.

A Big Five modellje alapján öt alapvető személyiségvonás, az extrovertáltság, a barátságosság, a lelkiismeretesség, az érzelmi stabilitás és a nyitottság határoznak meg minket. „Az emberekre nem önállóan, hanem különböző mértékben jellemző az öt vonás egyike” – mondja Jackson.

Mit mondanak tehát ezek a jellemvonások az ideális úti célodról?

Az extrovertáltak rendkívül szociálisak, szívesen elegyednek beszélgetésbe és a legnagyobb bulizók. „Ausztráliában hihetetlen kultúrája van a hátizsákos turizmusnak, és itt sosem fogod magad egyedül érezni” – mondja a National Geographic „Év Utazója”-cím birtokosa, Shannon O’Donnell.

australia_alvin-balemesa-105751
„Az egész ausztrál utazási kultúra nagyon nyitott. Ha tudsz angolul, nincsenek előtted határok, és ez segít teljességgel megélni a felfedezés szépségét.” Az extrovertáltak jól érzik magukat tömegben is. A városmániásoknak a mindig nyüzsgő és energikus New Yorkot vagy Londont javasolja O’Donnell.

london_pedro-carballo-198824
A barátságos személyiségtípus kifejezetten empatikus, nagylelkű és szívesen fedez fel új kultúrákat. Számukra az ideális hely a vendégszerető Grúzia. „Ha őszinte az érdeklődésed, a grúzok nagyon barátkozóak és szívesen adnak olyan tanácsokat, amelyektől örömmé változik az egész út.”

tbilisi-1035727_1280


A nagylelkűek
keresik azokat a lehetőségeket, amikor más embereknek segíthetnek, például Nepálban töltenek néhány hetet vagy egy hónapot önkéntes munkával. „A nepáli kultúra befogadó és nyitott a látogatókra, tehát ha van lehetőséged felvenni a bakancslistádra a Himalájában való túrázást, ne gondolkozz túl sokat.”

christopher-burns-208431


A lelkiismeretes utazó
rendkívül összeszedett, fölkészült, és pontos menetrendet követ. Ebben az esetben O’Donnell szerint irány Nyugat-Európa, ahol az igazán fejlett és hatékony tömegközlekedési rendszer lesz a barátod. Kezdésnek jó lesz Dánia, majd vonattal Norvégia érintetlen természeti értékeit fedezheted fel.

nyhavn-1835610_1280


A nyughatatlan
típus hajlamos az idegeskedésre és az aggódásra. Nem probléma, ők sem maradnak célpont nélkül! O’Donnell egy mexikói all-inclusive szálláshelyet vagy egy kiscsoportos olasz utazást javasol, ami segít leegyszerűsíteni a szervezést, és így jobban tudsz az új kultúrára fókuszálni.

italy_mariya-georgieva-45636
A végére maradt a nyitott személyiségű utazó, aki egyszerre kalandvágyó, nagy képzelőerejű, és szeret új dolgokat tanulni. O’Donnell azt tanácsolja: irány Délkelet-Ázsia, elsősorban Thaiföld vagy Mianmar. Ugyan kevésbé kiépített az infrastruktúra, de „az emberek és a kultúra a világ legszerethetőbbjei között vannak”.

asia-1853267_1280

Oszd meg!