Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz nyelven énekel Mesi, a magyar-marokkói énekesnő

Guessous Majda Mária (Mesi) Junior Prima-díjas előadóművész, aki tíz nyelven énekel. A népdalok mellett egyre nagyobb teret kapnak saját szerzeményei, legfrissebb programjával közönsége mellett hátrányos helyzetű embereket szeretne a zenén keresztül megszólítani és gyógyítani.

Magyar, török, berber, arab, radzsasztáni, hindi, urdu, kazah, azeri, perzsa – Guessous Majda Mária (Mesi) ezeken a nyelveken rendszeresen dalra fakad. Nincs nála több nyelven éneklő magyar énekes. A népzene és a világzene határán tevékenykedő énekesnőnek külön örömet jelent más-más nyelveken énekelni. Az év több, mint a felében külföldi meghívásoknak tesz eleget.

Az utóbbi években járt Amerikában, Franciaországban, Törökországban, Marokkóban, Kazahsztánban, Indiában, Bahreinben, Azerbajdzsánban, Kuvaitban és Szaúd-Arábiában, ahol első magyar énekesként adott koncertet.

Igyekszik mindig helyi népdallal készülni a közönségnek. Legutóbb Azerbajdzsánban, a Kaukázus hegyei közt lévő Shekiben adtak koncertet a Mesi Trióval a 8. Selyemút Fesztiválon. Kétféle formációval, a Meshindával és a Mesi Trióval járja a világot.

mesi5

Guessous Majda Mária marokkói apától és magyar anyától született, 28 évvel ezelőtt, Debrecenben. Az apa orvosnak, az anya tanárnak tanult, a családban sok gyógyító volt, sokáig Mesi is orvos akart lenni, mindenáron segíteni akart az embereknek. Az éneklésnek azonban nem tudott ellenállni, 8 éves kora óta énekel, a debreceni zeneiskola után a budapesti Zeneakadémián tanult tovább. Ösztöndíjjal hosszabb időt töltött Törökországban, ahol „kénytelen volt” megtanulni a nyelvet. Hosszú ideig szólistaként ismerték, előbb a férjével, Boros Gerzson Dáviddal és Barvich Ivánnal alakultak zenekarrá (Mesi Trió), 2013-ban pedig az indiai népzenéhez való vonzalma hívta életre a Meshindát. Utóbbihoz a trió mellé egy szitárművész, Tóth Szabolcs csatlakozott. Két éve Dél-Indiában a Mysore-i királyi palota előtt léptek fel tízezer ember előtt, amelyet élőben közvetített a televízió. Mesi a Folkbeats verseny fődíjasaként 2013-ban körbe utazhatta Amerikát és Kanadát, 23 nap alatt 15 koncertet adtak a Mesi Trióval.

Fiatal kora ellenére már 7 éve tanít a Zeneakadémián népdaléneklést. A zene mellett a tanítás a szeretetnyelve, az akadémisták mellett 7 éve részt vesz a MUS-E programban is, amelyet a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin hozott létre, és amelynek célja, hogy a nehéz sorsú gyerekek is kapjanak művészeti nevelést. Mesi a budapesti Vörösmarty Mihály Általános Iskolában tart művészetterápiás jellegű foglalkozásokat a gyerekeknek a program keretében.

Sokáig nem gondolt arra, hogy megéljen az éneklésből, csak a „szíve vitte”, de úgy érzi, ez vezetett mégis oda, hogy ma már ez a fő foglalkozása. Fellépéseit korábban gyerekvigyázással egészítette ki, ma már inkább a tanítás vette át ennek a helyét.

mesi2

Ő is újjászületett // Fotók: Sebestyén László

Mesi húsz éve, mióta énekel, azt keresi, hogy köthetné össze az éneklést és a gyógyítást. Átváltozás néven, nemrég indított művészeti programja épp erre a válasz. A művészeti kezdeményezés keretében Mesi hátrányos helyzetű felnőttekkel és gyerekekkel beszélget (pl. hajléktalan felnőtt, árva és beteg gyerekek), négy-öt héten keresztül. A többalkalmas interjúkból dalok születnek, amelyek egyszerre szólnak majd az interjúalanyokról és egyszerre az általuk hordozott társadalmi problémákról.

Az énekesnő első alanya egy hajléktalan lány, akinek sorsát, rajta keresztül pedig minden hajléktalan sorsát próbálja dalba foglalni.

„Hiszek abban, hogy így a zenével tudunk majd gyógyítani.

Ennek a lánynak a legnagyobb vágya, hogy megváltoztassa az emberek hozzáállását, a hajléktalanokkal kapcsolatos sztereotípiákat. Hogy ne ítéljék el elsőre. Bízom benne, hogy a zene nyelvével neki és a környezetének is tudok segíteni.”

Mesitől nem áll távol az újjászületés. Tizenhat évesen ő is átesett egy súlyos betegségen, élet és halál között lebegett, majd szó szerint újjászületett. Saját sorsát Átváltozás című dalában foglalta össze. Ez a dal döntötte el, nem csak népdalokat fog megszólaltatni, elindult az úton a saját szövegek, dallamok felé. Három lemeze jelent eddig meg (Szivárványhíd, ÖröMes, Áradó Boszporusz). 2011-ben, első lemezének megjelenése idején kapta meg a Junior Prima-díjat.

Oszd meg!