Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Titokzatos városi történetet mesél el a budapesti alkotócsapat – kiterjesztett valósággal kísérletezve

November közepén a drezdai Fast Forward Fesztiválon mutatja be helyszínspecifikus, GPS-vezérelt köztéri előadását a budapesti MeetLab alkotócsapata. Izmir, Budapest és Drezda után Kairó a következő úticél. 

A budapesti MeetLab egy multifunkciós kreatív műhely, most egy új produkciót hoztak létre, amiben a nézők fülhallgatóval és okos telefonnal sétálva a városban egy kiterjesztett fikciós tér történetét ismerhetik meg.  A How To Disappear Completely (Hogyan tűnjünk el teljesen) egy kiterjesztett városi hangjáték, amely a GPS-technológia használatára és a videojátékokból ismert interaktív, narratív struktúrákra támaszkodva mesél el egy történetet a résztvevőknek. 

A történet főszereplője egy Andrej Ivanov nevű tudós, aki a titokzatos eltűnést kutatja. A közönség tagjai fülhallgatókkal és okostelefonokkal indulnak útnak Drezdában, közben

a választásaik határozzák meg, milyen epizód következik a történetben, ami összeolvad a város mindennapjaival. 

A főhős folyamatosan eltűnik, de maga az eltűnés nemcsak Andrej szemszögéből értelmezhető, hanem utal a történelem, a múlt elvesztésére, összefonódik a környezetünkben fellelhető nyomokkal, épületekkel, emlékekkel, és az egyes épületek funkcióival is – írja a Meetlab a forbes.hu-nak küldött közleményében.

A MeetLab 2018-ban a budapesti PLACCC Fesztiválon mutatta be először a produkcióját. A mindig az adott városra írott előadás 2019 februárjában a törökországi Izmirben mutatkozott be, a drezdai bemutatóra november 12-15-e között kerül sor.

2020 februárjában elkezdték Kairóra adaptálni a történetet alkotók.

A munkát a koronavírusjárvány súlyosbodása miatt félbeszakították, de a tervek szerint 2021-ben sor kerül a bemutatóra. 

Az alkotók rendszerint két workshoppal – egy városi mapping, valamint egy kollektív írás műhellyel – kezdik a munkát,  amelyek eredményeire támaszkodva hozzák létre az adott városra írt séta történetét. 

Az izmiri sétába itt lehet belenézni:

Borítókép: a budapesti séta egy pillanatképe, forrás: Meetlab

Oszd meg!