Celebek & üzlet = Forbes-nyár

Majka és Hajós András az ország két szegletében nőttek fel. András pesti, újlipótvárosi úrifiú, Majka ózdi vagány. Közös címlapinterjújuk egy jelentős része mégis arról szól, miért lettek jóbarátok, miért köti […]

forbes_cover_aug_hq

Bővebben

tallyolo2

Teleépítették Tokajt, de ők tök jól tették

Oszd meg!

A Hello Wood összeterelt egy nagy csapat, válogatott, extra módon kreatív egyetmistát Tokaj-Hegyalján. Ezúttal nem az történt, ami a borvidéken általában szokott. Az eredmény egy alapos borkóstolásnál sokkal látványosabb, értékesebb és menőbb.

Idén 15 éve annak, hogy a Tokaji borvidéket az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában, ezért is itt rendezte meg a Hello Wood az Építész Mustra ‘17 elnevezésű oktatási programját.

Az ország összes építész képzéséről és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen 150 diák és a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő, díjnyertes építész kapcsolódott be a Tokaji borvidék megújulását övező közös gondolkodásba, és épített fel 11 projektet a régió 7 településén – Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajon. Először fordult elő, hogy a Hello Wood Architizer A+ Award-nyertes programját az összes résztvevő egyetem beépítette a tantervébe.

Az oktatási program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre – az egyedülálló adottságokra, természeti-, kulturális- és épített örökségre, évszázados hagyományok ápolása mellett, a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára – és az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régiót. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak, hogy összemérjék erejüket.

merengo

Merengő (Fotó: Lakos Máté)

A versenynek tétje is volt: az utolsó nap, a csapatok szavazatai alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem monoki projektje nyerte el az 1 millió forint értékű fődíjat. A csapat a Kálvária-domb alján álló fa köré épített szakrális teret: a Merengőből egyedülálló kilátás nyílik a falura, miközben a temető és a Kálvári-templom közti tér meditációra is hív.

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíját a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának Tállyoló projektje kapta. (Nyitókép.) A Valkai Csaba és Zelenák Fruzsina vezette csapat alkotása azt jelzi, hogy Tállya Európa mértani közepe, és egyben említést tesz a többi európai településről, amelyek mind ugyanezt gondolják elhelyezkedésükről.

kerekites

Kerekítés (Fotó: Bujnovszky Tamás). Olvass többet Tállyáról és borászairól friss cikkünkben!

A Hello Wood különdíját a Széchenyi István Egyetem nyerte; Cseh András, Élő József és Tátrai Ádám csapatvezetők a tállyai Mailloth-kastély parkja és az iskolaudvar elválasztására szolgáló rozzant és rosszemlékű drótkerítés helyett terveztek csapatukkal mobil, játszóeszközként is használható Kerekítést. A flexibilis szerkezet egyben területfoglalás is, amely játékos vonalvezetésével csippent némi teret, az kicsi udvaron játszó iskolások számára.

A Hello Wood egyetemek mustrájának és kollaborációjának szánt táborai Csopakról települtek át Tokajba. Nem előzmény nélkül való az észak-magyarországi helyszínválasztás sem. 2012-ben a Borsod megyei Dédestapolcsány volt a tábor központja, és a környező települések némelyikén még ma is láthatóak, sőt a lakosság által gondozottak az akkor készült alkotások. A Hello Wood csapata már évek óta – elfordulva a globális trendtől, amely az urbanizáció problémát helyezi előtérbe – a falu jelentőségét hirdeti. Gandhira hivatkozva, aki a jövőt a falvakban látta, gondolják újra a vidék hagyományának szerepét és lehetőségeit a 21. században.

Nyitókép: Bujnovszky Tamás

További fotók a Hello Wood Facebookján.

Olvass többet Tállyáról és borászairól friss cikkünkben!

Ezen a héten a Hello Wood építményeit (egész faluját) a Művészetek Völgyén is megtalálod, erről ITT írtunk.

Ha pedig a Hello Woodhoz hasonló kreatív arcok és projektjeik érdekelnek, keresd a Forbes Urbant a standokon!

urban_cimlap

Ezeket láttad?
Címkefelhő