Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Teleépítették Tokajt, de ők tök jól tették

A Hello Wood összeterelt egy nagy csapat, válogatott, extra módon kreatív egyetmistát Tokaj-Hegyalján. Ezúttal nem az történt, ami a borvidéken általában szokott. Az eredmény egy alapos borkóstolásnál sokkal látványosabb, értékesebb és menőbb.

Idén 15 éve annak, hogy a Tokaji borvidéket az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában, ezért is itt rendezte meg a Hello Wood az Építész Mustra ‘17 elnevezésű oktatási programját.

Az ország összes építész képzéséről és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen 150 diák és a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő, díjnyertes építész kapcsolódott be a Tokaji borvidék megújulását övező közös gondolkodásba, és épített fel 11 projektet a régió 7 településén – Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajon. Először fordult elő, hogy a Hello Wood Architizer A+ Award-nyertes programját az összes résztvevő egyetem beépítette a tantervébe.

Az oktatási program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre – az egyedülálló adottságokra, természeti-, kulturális- és épített örökségre, évszázados hagyományok ápolása mellett, a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára – és az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régiót. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak, hogy összemérjék erejüket.

merengo

Merengő (Fotó: Lakos Máté)

A versenynek tétje is volt: az utolsó nap, a csapatok szavazatai alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem monoki projektje nyerte el az 1 millió forint értékű fődíjat. A csapat a Kálvária-domb alján álló fa köré épített szakrális teret: a Merengőből egyedülálló kilátás nyílik a falura, miközben a temető és a Kálvári-templom közti tér meditációra is hív.

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíját a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának Tállyoló projektje kapta. (Nyitókép.) A Valkai Csaba és Zelenák Fruzsina vezette csapat alkotása azt jelzi, hogy Tállya Európa mértani közepe, és egyben említést tesz a többi európai településről, amelyek mind ugyanezt gondolják elhelyezkedésükről.

kerekites

Kerekítés (Fotó: Bujnovszky Tamás). Olvass többet Tállyáról és borászairól friss cikkünkben!

A Hello Wood különdíját a Széchenyi István Egyetem nyerte; Cseh András, Élő József és Tátrai Ádám csapatvezetők a tállyai Mailloth-kastély parkja és az iskolaudvar elválasztására szolgáló rozzant és rosszemlékű drótkerítés helyett terveztek csapatukkal mobil, játszóeszközként is használható Kerekítést. A flexibilis szerkezet egyben területfoglalás is, amely játékos vonalvezetésével csippent némi teret, az kicsi udvaron játszó iskolások számára.

A Hello Wood egyetemek mustrájának és kollaborációjának szánt táborai Csopakról települtek át Tokajba. Nem előzmény nélkül való az észak-magyarországi helyszínválasztás sem. 2012-ben a Borsod megyei Dédestapolcsány volt a tábor központja, és a környező települések némelyikén még ma is láthatóak, sőt a lakosság által gondozottak az akkor készült alkotások. A Hello Wood csapata már évek óta – elfordulva a globális trendtől, amely az urbanizáció problémát helyezi előtérbe – a falu jelentőségét hirdeti. Gandhira hivatkozva, aki a jövőt a falvakban látta, gondolják újra a vidék hagyományának szerepét és lehetőségeit a 21. században.

Nyitókép: Bujnovszky Tamás

További fotók a Hello Wood Facebookján.

Olvass többet Tállyáról és borászairól friss cikkünkben!

Ezen a héten a Hello Wood építményeit (egész faluját) a Művészetek Völgyén is megtalálod, erről ITT írtunk.

Ha pedig a Hello Woodhoz hasonló kreatív arcok és projektjeik érdekelnek, keresd a Forbes Urbant a standokon!

urban_cimlap

Oszd meg!