Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Borfalu, alternatív úton a prémium kategóriáig

Az edzett borturisták lassan hájdolják Mádot a Google Mapsen, és meg sem állnak Tállyáig. Top négy pici borászat gigászi borokkal (és tervekkel).

A Tokaji borvidéken belül Tállya lassan felkapottabb, mint a szomszédos Mád. Legalábbis azok, akik valamiért egész életükben köpködve fordulnak el a mainstreamtől (ami rendre maximum saját szűk körükben, és soha nem a társadalom egészét tekintve mainstream), azok hájdolják Google Mapsükön az ütemesen fejlődő falut, és a még kevésbé kitaposott Tállyára mennek. Mondjuk most már biztos, hogy ennek sem kell több pár évnél, hogy egy, a Művészetek Völgyéhez hasonló fesztivállal, szálloda-étteremmel megfejelve csúcsborászatokat tegyen a hajkoronájára.

Kibogozva a képzavart

Idén második éve, hogy a Művészetek Völgye szervezőcsapata Kerekdomb néven bulit szervez Tállyán, ez éven egy helyett két alkalommal. Az első már lement egy hónapja (szemptemberben lehet tesztelni a másodikat), a program színvonalas volt, bár az idő hűvös, talán ez is az oka, hogy az esti koncertekre hálóval kellett nézőket fogni.

Ettől függetlenül az Oroszlános Borvendéglő tele volt. A Márton Péter és Márton-Kováts Kriszta Oroszlánosa eleve elég jó kis szálláshely, de évente fejlesztenek is rajta, és a Kerekdombtól függetlenül évente több hétvégén telt házzal dübörög. Étteremként is funkciónál, kiadós, jól elkészített, autentikus kínálattal. Krisztáék Tállya Wines néven, négy társukkal borokat is készítenek és forgalmaznak.

Milyenek ma a komolyabb tállyai borok?

  1. Tiszták, ez nyilvánvaló,
  2. furmint és esetleg hárslevelű alapúak,
  3. sokszor viszafogottabb savakkal,
  4. és visszafogott, elegáns aromatikával.
  5. Természethűek.
  6. Jellemzően maradékcukrosak, ami részben összefügg az előző ponttal.
  7. A különböző évjáratok azonos nevű borai között többnyire hatalmasak a különbségek. (2014-ben ott szüreteltem én is, illetve a szó ez erős túlzás: szemeket tudtunk csak megmenteni a szétrohadt fürtökből.)
  8. A még fiatal borászok vagy borászatok adottságai is az okai annak, hogy aszúval egyelőre nem nagyon rukkoltak elő, meg hát nyilván ők is számításba veszik, hogy a szigorú törvényi előírások (amiből csak egy a fix, öt éves érlelési idő, amíg a pénz a borban áll) és a nehezen értékesíthető végeredmény stabil anyagi hátteret kíván.

Kik a prémiumban gondolkodó tállyai borászok?

Kaláka Pince

Mindenekelőtt Alkonyi László borászata. Gyakorlatilag ő volt az, aki a magyarokat rávezette arra, hogy a bort nem csak inni lehet, hanem beszélni, gondolkodni is róla, meg hogy vannak ebben szintek, van olyan, hogy borkultúra. 15 éven át szerkesztette a Borbarát magazint, ő mutatott meg először olyan arcokat, mint Szepsy István, felkutatta Tokaj-Hegyalja történelmét, és a többi. Aztán 2010-ben megszűnt a magazin, Laci leköltözött Tállyára, és azóta csendben dolgozik. Én még nem hallottam más magyar borászról, aki ennyi gonddal, munkával fordulna minden egyes szőlőbogyó felé. Vegyszermentesen, sokmenetes szüretekkel, Kossuth-préssel, hogy csak a sarokpontokat említsem. Patikatisztaságú borok, elérhetők például a Bortársaságnál is.

Aktuális kedvencem: Tökösmál 2015

Alkonyi csúcsborát, hogy csak egyet mondjak, az Onyxban is isszák, de a Bortársaságnál is elérhető. Hárs és furmint, sok pont beérett érett gyümölccsel, szolid ásványossággal. Visszafogott, de megcsillan benne az a komoly játék, amivel elkészült. Ha a tisztaságnak van íze, ez az.

Szóló Fine Wine 

A nagyszülőktől örökölt és „próbáld meg, ha annyira akarod” jelleggel 2010-ben megkapott területeken a nyelvész Éless Tímea úgy látott munkához, hogy egy percig sem gondolkozott a vegyszerek vagy műtrágya használatán, mert hogy ezek eleve ki voltak zárva. Ma már hét hektáron termelnek férjével, Timi a borásziskolát is elvégezte közben, és borait bejutatta Budapest legjobb éttermeibe. Jelenleg csak ezekben, és a pincénél lehet beszerezni őket, mert az alapkoncepció az, hogy „olyan helyeken legyen jelen a bor, ahol a környezet támogatja”.

szolo15_furmint_photo

Éless Tímea (Furmint Photo)

A lejjebb említett Homoky Dorkára és Éless Timire is igaz, hogy a két-három évvel ezelőtt még egyértelműen érezhető bizonytalanságok évjáratonként szépen, ütemes lépésekben tűnnek el a boraikból, miközben a kísérletezőkedvük nem csökkent. Például ha – szentségtörés – de mindenáron kóstolnál egy rozét Tokaj-Hegyaljáról, akkor az csakis a Szóló vaskos, tartalmas, provance-i stílusú rozéja legyen (Contra 2015). Timinek hozzáadott kéntől mentes, szűretlen, alternatív edényzetben, tojásban erjedt és érlelődött bor is van (már szinte narancsbor, de nem az), és nem lehpődnék meg, ha hamarosan Dorkának is lenne hasonló (inni ugyanis nagyon szereti ezeket).

Aktuális kedvencem a Szólótól: Gracioso 2016

A szortiment maradékcukros-cukorkás felvezetői után egy szárazabb, komolyabb tétel. Nagyrészt furmint, kisebb részt hárslevelű. Tartalmasabb anyag, most fogják palackozni – jó potenciállal. Elegáns, de van karaktere, hosszú, citrusos savakkal, szolid ásványossággal. Fiatal még, de kuszaság már most sincs benne. Hogy mennyire testes? Mindent elmond erről, hogy a Costes Downtownban vöröshússal párosítják. A Michelin-csillagos séf válasza a Graciosóra a marhapoha – hosszan, órákon át hőkezelve, burgonyapürével, fehérburgonyacsipsszel, jus-vel.

Homoky Dorottya

A 26 éves borászlány a szülőktől egyre több területet kér el magának, hogy ott vegyszermentes borászkodást folytasson, és akarva-akaratlanul az egyre magasabb termékkategóriákat belőve kizárólag kristálytiszta, a helyhez illő (szőlőfajták és stílusok) borokat készítsen. Dorkáról az idei Travel című különszámunkban is írtunk.

homoky

Homoky Dorka a Fabrikában (Kárász Karolina Photography)

Az aktuális kedvencem: Sas-alja Hárslevelű 2016

Ropogós savak, belesimuló cukrok, lekenyerező, körtés-mézes aromatika. Ez úgy itatja magát borértővel és borhoz nem értővel is, hogy valószínűleg egy kiapadhatatlanüveg is kevés lenne belőle. Marinált hal, körte, rukkola került mellé, amikor Dorka és a TR Művek főztek nem rég.

Tállyai Radikálisok, azaz TR Művek

Bázisuk ugyan Mádon van, de területeik Tállyán. Három fiatal srác, aki Dorkához hasonlóan még szintén az út elején járnak, de szintén a legmagasabb minőségi szintekben gondolkodnak. Korábban már ajánlottam is tőlük bor, az aktuális forgalmi tételeik közül még mindig erre 2015-ös furmintra voksolok. A fiúk az előbb említett Homokyval közös ebéden fürjtojást, curryt és mentát készítettek mellé.

Megjegyzés: több mádi bázisú borász is dolgozik tállyai területeken, róluk most tudatosan nem esett szó.

Nyitókép: Tállya, Furmint Photo

Oszd meg!