Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Solar Express: Mars-utazás kevesebb, mint két nap alatt (videó)

A kanadai innovátor-dizájner Charles Bombardier igazán nagyot mert álmodni. Miután kigondolta, hogy miként lehetne átrepülni az Atlanti-óceánt 20 perc alatt, nem szabott gátat szárnyaló képzeletének és vigyázó szemét az űrutazásokra vetette. Vízióját Solar Express-nek nevezte el, egy olyan égi vonatot álmodott, ami sajátos űrkompként közlekedve szállíthatna árukat és utasokat a Naprendszer égitestjei és az űrállomások között.

Működését a gravitációs erő sajátos kihasználása tenné lehetővé, a bolygóközi intercity, akár egy csúzliból kilőtt kavics mozogna az űrben. A vonatok 50 méter hosszú hengerek sorát tartalmaznák, és minden egyes ilyen kapszula négy rakodótérre lenne osztva. Egy hatalmas űrváros forogna körbe a hajó hosszanti tengelyén, ez hozná létre az emberek számára a mesterséges gravitációt, ami a hosszabb utazások esetében elengedhetetlenül fontos lenne.

solar_express

Az űrhajót először egy hordozórakéta segítségével lőnék ki, és az esetleges korrekcióhoz a magukkal hozott üzemanyagot használnák. Sebessége a mérettől és a tervezett céltól függően változna, de elérhetné akár a 3000 km/s-ot is, ami hihetetlen gyorsaság, hiszen a fénysebesség 1 százaléka.

solar_express_02

Az űrben a felgyorsulás és a lelassulás igényli a legnagyobb energiát, az utazási sebességhez már sokkal kevesebb is elég. Megerősített első és hátsó pajzzsal felszerelve és kísérő drónokkal kiegészítve az utazás biztonságossá tehető. Ez utóbbiak – melyeket rakétákkal és lézerfegyverekkel látnának el – például a menet közben az űrjármű elé kerülő meteoritokat lennének hivatottak kiiktatni.

A villamosenergia előállításához a Nap energiáját használnák, az utasok számára szükséges vizet pedig meteoritokból gyűjtenék. A vízből hidrogént is állíthatnának elő, ami kiváló üzemanyagforrás lehetne. Az útközben befogott aszteroidok pedig ásványianyag „bányákként“ szolgálhatnának.

Ez utóbbiak szerint – legalábbis Bombardier képzeletében – az utazásnak nem lenne távolsági korlátja. Ő azzal számol, hogy az első hajó a Föld és a Hold között közlekedhetne, 15 km/s sebességgel. A további űrhajók összeszerelése és indítása pedig a Holdon történne, mivel ott a földihez képest sokkal kisebb a gravitáció.

Minden érdekessége és eredetisége ellenére ez az elképzelés még sokáig csak a képzelet szüleménye marad. A fő cél az ötletgazda szerint az volna, hogy kifejlesszünk egy módszert arra, miként lehet árukat, nyersanyagokat és embereket mozgatni a Naprendszeren belül. Ehhez pedig a Solar Express ideája jó kiindulópont lehet.

Utazási idők a Solar Express-szel (amennyiben a 3000 km/ s maximális sebességet elérik)

A Földről a Holdig (384,472.28 km) → 2,13 perc

A Földről a Napig (152 millió km) → 14,07 óra

A Földről a Vénuszig (261 millió km) → 24,17 óra

A Földről a Marsig (401 millió km) → 37,13 óra

A Földről a Neptunuszig (4.7 milliárd km) → 18,13 nap

 

Update: a Föld-Hold távolságra először tévesen 2,13 másodpercet írtunk, a helyes mértékegység a perc. 

Oszd meg!