A jó élet

Sóból készítene alternatív cementanyagot egy építészduó

Forbes
2020. június 22. 2 perc olvasás

Forradalmasítaná az építészetet két dubai építész, legalábbis helyi szinten: Wael Al Awar és Kenichi Teramoto sóból alakítanának ki egy alternatív cementanyagot a fenntarthatóság érdekében.

A Waiwai nevű cég építészei az Egyesült Arab Emírségek és Japán egyetemeivel együttműködve állították elő az újfajta anyagot, olyan, az Emírségekben található növények segítségével, melyek képesek arra, hogy eltávolítsák a sót a tengervízből, írja a CNN. Al Awar és Kenichi azt mondják, az ötletben az ország sósivatagai inspirálták őket. (Ezek olyan sóval feltöltött medencék, ahol megmarad a környező területekről érkező víz megreked; a vizet viszont elpárologtatja az erős napsugárzás, így idővel a medret feltölti a só.)

Az édesvizekben szegény Egyesült Arab Emírségekben zajlik a világ egyik legnagyobb sótalanító folyamata, évente a világ sóoldatainak egyötödét állítják elő melléktermékként (ez nagyjából napi 28 millió kbmétert jelent). Ennek nem megfelelő felhasználása azonban komoly környezeti következményekkel is járhat, emiatt jött létre a Rethink Brine Challenge nevű, majd’ egymillió dolláros projekt is, melynek célja a jelenlegi folyamatok megreformálása, és olyan technológiák fejlesztése, melyek kereskedelmi szempontból is életképes építőanyagokat állítanak elő a sóoldat ürítéséből.

A Waiwai építészei által előállított anyagból Al Awar szerint „már holnap” lehetne egyszintes épületeket építeni, de a cél az, hogy többszintes épületekben is fel lehessen használni.

Úgy gondolja, a magnézium-alapú alternatív cement képes lehet kiváltani a kalcium-karbonátot tartalmazó Portland-cementet, ami a betongyártásban a leggyakrabban használt cementtípus. (A „sócement” hátránya ugyanakkor, hogy korrodálhatja az acélt.)

Borítókép: Ciel Cheng – Unspalsh