Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sivatagtól a fjordokig: ezekre a helyekre érdemes fapadozni idén tavasszal

Félig-meddig itt a tavasz, mégis üdítő élmény március-április környékén pár napra ellépni pihenni és melegedni. De az utazásra jó indok lehet az is, hogy kihasználjuk a március 15-i hosszú hétvégét, akár valahol északon, a télben.

Egy sivatag

Erre kiváló lehetőség Eilat. A Vörös-tenger partján fekvő városba csak télen repülnek fapadosok, így ha még nem jártunk a környéken, érdemes kipróbálni. A repülésmániásoknak külön csemege is lehet ez a kör, hiszen az ovdai repteret hamarosan bezárják: a 60 kilométerre a várostól, a sivatag közepén kialakított cseppnyi reptér helyett egy nagyobb, Eilattól alig tíz kilométerre lévő egység fog működni. Ezzel együtt a városi repteret is bezárják – ez nagyjából olyan most, mintha az Andrássy út lenne a kifutópálya, a terminál pedig a Hősök terénél terülne el. Mindenképpen érdekes lesz, hogyan alakul át a belváros, hiszen hatalmas területek szabadulnak majd fel.

Eilat persze nem csak ezért érdekes. Csaphatunk itt sivatagi túrákat, elautózhatunk a Timna Parkba, amely egy több ezer éves sivatagi rézbánya elképesztő természeti képződményekkel. A város szélén kialakított ócenáriumot sem szabad kihagyni, bár az ára igencsak borsos, de megéri. Órákat lehet eltölteni a rendkívül gazdag halpopuláció tanulmányozásával.

A Ryanair március 13-án megy kifelé, és 16-án haza, ideális hosszú hétvége tehát egy kis kiruccanásra. A jegy kifelé 11, haza viszont csak négyezer forint, vagyis egy 200 kilométeres belföldi autókázás árából kijön az utazás. A Wizz járata a hosszú hétvégére nem jön szóba, mert drága, de március végén tízezer forint alatti átlagárral kihozható egy ötnapos kanyar.

Egy sziget

Nem kell Izraelig repülni persze egy kis hosszú hétvégézéshez március 15. környékén. Szintén a Ryanair lehet a nyerő, ha Ciprus csöndes kis tengerparti városkájába pattannánk át. Pafoszra március 12-én megy gép Budapestről, haza pedig 16-án tudunk jönni, az átlagár épp becsúszik tízezer forint alá. A Wizz larnakai járata nem nyerő márciusban, ám április első felében ki lehet fogni nyolcezres jegyeket oda és vissza is.

Ciprus tavasszal a legszebb, amikor az egész sziget zöld és ha szerencsénk van, már kellemesen meleg is van. Ha nincs nagy szerencsénk, április végén akár itthon melegebb is lehet, bár ehhez az kell, hogy Magyarországra bekússzon egy különösen meleg áramlat, Ciprus felett pedig felhős legyen az ég. A szigeten a közlekedés kiváló, legyen szó buszos verzióról vagy autóbérlésről – érdemes tudni, hogy jobboldali közlekedés van.

Sajnos ebben az időben még nagyon hideg a tenger, de valamit valamiért: vagy megcsípjük az olcsó előszezont turistatömegek nélkül, vagy fürdünk. Kár kihagyni az ország belsejét, Troodost, a legmagasabb hegyet, a nemzeti parkot és az erdőt. Tavasszal még kellemes kirándulásokat tehetünk a hegyekben, de nagyon hangulatosak az elhagyatott tengerparti utak is.

Egy fjord

Ha már most sírunk a tél után, utolsó szalmaszálként ott van nekünk Stockholm: március 11-17 közti időszakra még tervezhetünk egy kis télbúcsúztatót. A Wizz 15 ezer forint alatt visz és hoz, de a világ végéről azért még be is kell jutni a városba, ami nem olcsó, 139 korona, vagyis több mint négyezer forint, vagyis ezt is érdemes azért hozzákalkulálni a repülőjegyhez.

Stockholm ugyanakkor az egyik legszebb skandináv város, legalább egyszer érdemes megnézni. Hogy mikor van az az egy, vagyis télen vagy nyáron, az más kérdés, de nagyon úgy tűnik, hogy kétszer kell erre a környékre jönni. A szigetek, félszigetek csodálatos látványt nyújtanak, de ha egyhetes svéd kiruccanásban gondolkodunk, érdemes felütni az úti könyv más fejezeteit is.

Sok fjord

Tavasszal új járatok közül is válogathatunk, ezek közül most csak három áprilisit említünk. Ha már Svédország szerepelt a listán, ne hagyjuk le a szomszédot sem. A nyári menetrendben ismét ott van Bergen, Norvégia kedvesen színes és falusias kikötővárosa. Április elején négy napot tölthetünk a környéken, 3-i érkezéssel és 7-i távozással, mindezt hétezer forint alatt. Érdemes ezekre lecsapni, mert nem túl gyakoriak a tízezer forint alatti ajánlatok.

Norvégiában sajnos akármennyi időt is el lehet tölteni, így ez a négy nap ugyanolyan kevés lesz, mintha két hétre mennénk. A kora tavaszi skandi körhöz persze kell egy nagy adag mázli is, hiszen lehet napsütéses, ötfokos sétaidőnk és vízszintesen szakadó havas esőnk egyaránt. Ha szerencsénk van, érdemes autóba ülni és csak úgy jönni-menni a fjordok szabdalta vidéken, néha kiszállni, összeszedni az állunkat a porból és menni tovább. Sajnálatos módon az egyik legnépszerűbb képződmény, a Szószék-szikla nagyon messze van innen, délen. Ahhoz, hogy azt a hegyet megmásszuk, Stavangerbe érdemes repülni. Ez sem drága tavasszal, hiszen március végén egy péntek-hétfő kanyar akár hétezer forintos átlagárral kihozható.

Egy borvidék

Áprilisban újra elérhető lesz egy másfajta tájegység miatt szeretett város is: Bordeaux. Az odaút még összejön tízezer forint alatt, de visszafelé már nem lehet megúszni csak 15 ezer forintos jegyárral. Az első járatokra igaz mindez, később igencsak meglódulnak az árak – érdemes a későbbi foglalásokkal várni, hátha lejjebb mászik. A francia városba nemrég kezdett repülni a Wizz, korábban nem lehetett könnyen elvergődni ide, hiszen egyetlen reptér sincs a közelben. Hasonló lesz a helyzet Sevillával is, oda májustól repül a Ryanair, egyelőre meglehetősen borsos áron.

A harmadik áprilisi újra indulónk is drága egyelőre, ez pedig Nizza. Korábban nem volt ritka a filléres, pár ezer forintos jegy, most a közelében sem találtunk elfogadhatót. Csak remélni lehet, hogy mennek itt lejjebb majd az árak, a francia Riviéra ugyanis fantasztikus felüdülést jelent a koszlott, koszos, zsúfolt nagyvároshoz szokott szemünknek. Minden megvan itt, amit a franciákban szeretni lehet: finom kaják akár a legkisebb éttermekben is, kiváló ízlés és arányérzék, és valami egészen elemi életszeretet mindenféle faxni nélkül. Mondjuk mi is nagyon szeretnénk az életet, ha Antibes-ben a tenger rendszeresen összefröcskölné a 30 négyzetméteres ablakunk frissen tisztított üvegét.

Fotók: F. Szabó Emese

Oszd meg!