Az Oviedóban megrendezett neves nemzetközi sajtmustrán több magyar sajtmanufaktúra termékét kiemelték, a baracskai Csíz két terméke is nagyon ízlett a zsűrinek.
A spanyolországi Oviedóban megrendezett World Cheese Awards-on a Csíz Sajtműhely Baracskai félkemény „Öreg” sajtja supergold minősítést nyert, és ezzel a termék bekerült a világ 88 legjobb sajtja közé, egy másik sajtjuk pedig bronz besorolást kapott egy másik kategóriában – közölte a Forbes.hu-val a társaság.
Azt is mondták, már az meglepetésként érte őket, hogy a zsűri továbbjutásra javasolta a terméket abba az exkluzív tizenhatos mezőnybe, ahonnan a későbbi világbajnok is kikerült. Ezt követően a végső bírálaton a Baracskai Félkemény Öreg sajt egy ponttal ugyan lemaradt a dobogóról, ám a negyedik hely mellett a verseny legjobb kézműves sajtja-különdíjat érdemelte ki. Egy másik termékükkel, a camembert jellegű fehérpenészes sajtjukkal pedig bronzérmet szereztek.
A magyarok közül a Vászolyi Sajmanufaktúra félkemény sajtja (a Balaton) és a Etyeki Kecskesajt Manufaktúra sajtja, az Etyeki Szenes érdemelt még ki bronz minősítést.
A három évtizedes múltra visszatekintő World Cheese Awards-ra idén 4079 sajt érkezett mintegy 40 országból. A hagyományosan erős franciák összes nevezettje közül hét termék nyerte el a supergold minősítést.
A magyarok közül két díjat is elnyerő Csíz Sajtműhelyt 2013-ban alapította Kun Anita és Réthy György. Sajtjaikkal 2016-ban kezdtek el versenyezni, korábban például a Mondial du Fromage versenyről hoztak el egy bronzot.