Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Polgár Judit: egy vezető csak akkor maradhat hiteles, ha hajlandó felvállalni a hibáit

A világ valaha volt egyik legjobb sakkozója, a női világranglistát 25 éven át vezető Polgár Judit volt a Forbes Élő második vendége. Judit beszélt az új könyvéről, a Netflixen bemutatott sorozatról és a Forbes.hu-ról is.

Tipikus újságírói kérdés, provokatív – kezdte Polgár Judit, a világ valaha volt egyik legjobb sakkozója a beszélgetést Galambos Mártonnal, a Forbes főszerkesztőjével. A kérdés arra vonatkozott, hogy a Judit mögött látható, sakkfigurák vajon nagy értéket képviselnek-e. Amúgy nem, ahogy fogalmazott: „aranyosan néznek ki.”

Milyen érzés volt, amikor Garri Kaszparovot nemrég élőben szembesítették azzal a bő 30 éves kijelentésével, hogy a nők természetüknél fogva rossz sakkozók – jött a következő kérdés.

„Régóta ismerem Garrit, nagyon korrektül válaszolt a kérdésre, elmondta, hogy az emberek néha hibáznak.”

Polgár Judit szerint a média sok jót tehetne, csak általában nem találja meg a megfelelő pontokat, csak fújja a lufit ahelyett, hogy a megoldást keresné.

„Még a Forbes is hozzátett, amikor erről beszámolt.”

Judit nem magát a hírközlést tartotta negatívnak, hanem a kontextust. Miért a negatív részt kell kiragadni, miért nem lehet a pozitívat? „Meg lehetett volna írni úgyis a szöveget, hogy egy ilyen kaliberű játékos képes bevallani, hogy régen rosszat mondott.” Hiszen egy vezető is csak akkor tud hiteles maradni, ha hajlandó felvállalni a hibáit.  Sőt, akkor tudnak a legrosszabb irányba változni a dolgok,

ha képtelenek vagyunk ezeket a hibákat beismerni.

De ha már itt volt a két téma, azaz, hogy mennyire néztek le egy női sakkozót 30 éve, valamint, hogy mi a média felelőssége, adta magát a kérdés: mit tehetünk a női egyenjogúság kérdésében? Judit szerint két kulcs van: a jó példák és a jó kommunikáció.

„ Több férfi sportvezető kifejtette már nekem, hogy jobban szereti a női versenyzőket, mert fontos kérdésekben alázatosabbak, sok cégnél is látni, hogy a végeredmény jobb, magasabb szintű, ha nők is dolgoztak rajta.”

A hasonló példák felszínre hozását Judit elsődlegesnek tartja. Sokat számít a férfiak hozzáállása is. „Kínában a női és a férfi sakkozók együtt edzenek, nincs különbség – a kínaiak a legjobb női versenyzők.” Azt is elárulja: amikor sakkversenyt szervez, nincsenek külön díjak a fiúknak és a lányoknak.

Itt került szóba Judit új könyve, a „Legyél te is bajnok!”. A könyv két évig készült, leginkább egy gyerekeknek készült szakkönyv a sakkról, ami nemcsak tanít, de Judit történetét is elmeséli. „Évente 40 ezer gyerek érintett a Sakkpalota programban, szerettem volna, ha készül egy olyan könyv, amivel a gyerekek akkor is tudnak strukturáltan fejlődni, ha már van egy alaptudásuk a játékról.” Judit története pedig inspirálhatja is a gyerekeket, ahogy fogalmaz:

hátha elgondolkodnak, tapasztalatot szereznek, eszükbe jut majd.

A lelkes sakkozók száma a járvány alatt nagyon megugrott – meséli. A profi versenyek mind az online térbe távoztak, az amatőrök száma meg sokszorosára nőtt. Ehhez a nemrég bemutatott netflixes sorozat, a Vezércsel is hozzájárulhatott. A sorozat bizonyos szempontból akár Juditról is szólhatna – egy lány van a középpontban, aki férfiakkal kezd játszani. Judit a sorozat alaposságát dicsérte.

Kiemelte, hogy külön profi sakkozó foglalkozott azzal, hogyan mozgatják a figurákat a versenyzők, hogyan nyomják le sakkórát, milyen mimikával játszanak, milyen egy verseny atmoszférája.

„Ez a hitelesség hozzájárulhatott a sorozat sikeréhez, ha a szakmai részére ennyi energiát fordítottak, azt már a külsősök is észrevehetik.”

Oszd meg!