Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy felemelő női pillanat: Polgár Juditnak Amanpournál, a CNN-en magyarázkodik Kaszparov

Christiane Amanpour a Netflixen futó Vezércsel című sorozatról kérdezte Polgár Juditot, aki több mint 26 évig vezette a női sakkozók világranglistáját és Garri Kimovics Kaszparov korábbi sakkvilágbajnokot, de Kaszparov korábbi kijelentéseivel való szembesítése sem maradt el.

A Vezércsel egy fiatal női sakkozó útját mutatja be a kezdetektől addig, hogy a világ legjobbjaival küzdhessen. Bár a karakter története fiktív, mégis elég reális képet ad a sorozat a sakk világáról. A sorozat az 1950-es évek végén játszódik, de még mindig igaz az ott bemutatott kép: a sakk férfiak uralta világában előfordulnak olyan kijelentések miszerint a nők természetüknél fogva rosszabb játékosok.

Amanpour egy ilyen 1989-es megnyilvánulásával szembesítette Kaszparovot: „A múltban azt mondtam, létezik igazi sakk és női sakk. Talán sokan nem akarják ezt hallani, de a sakk nem való a nőknek. Ez egy harc, és a nők gyengébb harcosok.”

A korábbi sakkvilágbajnok a kérdésre, hogy még mindig így gondolja-e azt reagálta, hogy egyrészt ez már nagyon régen volt, másrészt még mindig egy sokkal enyhébb kijelentés, mint amit Bobby Fischer tett, aki azt mondta, hogy bármelyik női játékosnak adna előnyt, mert még így is legyőzné őket. Majd hozzátette, hogy

„mindannyian követünk el hibákat. Ez még Judit pályája elején történt, amikor ezt mondtam. Aztán ő bebizonyította a kijelentésem ellenkezőjét.”

Polgárt Amanpour arról is kérdezte, hogyan reagáltak akkoriban a felnőttek, akiket gyerekként legyőzött:

Amikor először győztem le egy nagymestert, ő eléggé nehezen viselte: elhagyta a játékteret, majd fejét verte a liftbe.”

A tavalyi Forbes Flow színpadán Polgár a saját sakkozási stílusáról és a személyiségéről így nyilatkozott: „a sakktáblán az, hogy én agresszívnek vagyok titulálva, az a valóságban azt jelenti, hogy nagyon direkt vagyok, nagyon egyenes. A személyiségem is ilyen, én nem halandzsázok. Ha határozott terved és elképzelésed van, akkor döntsd el, hogy abba az irányba mész és tudd meghozni érte az áldozatokat.”

A Polgárral és Kaszparovval készült teljes interjú itt tekinthető meg.

Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.