A jó élet

Öt tipp, hogy mindig megtaláld a legjobb szállást az AirBnb-n

Ács Gábor
2017. április 02. 5 perc olvasás

Az AirBnb felfutása megváltoztatta a szálláskeresési szokásokat, valóban olcsón lehet nagyon jó lakásokat kivenni az egész világon. De vannak itt is trükkök, amelyeknek nem szabad bedőlni és más típusú szállásoknál nem jellemző szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni. Ezekből gyűjtöttünk egy kisebb csokorra valót.

1. Az a szállás a legjobb, ami az igényeinket maximálisan kielégíti, de a lehető legkevesebbet fizetjük érte. Az első feladat annak meghatározása, hogy mikor foglaljunk, ennek eldöntéséhez pedig először elég egy pillantást vetni a kínálat nagyságára. Simán a kereslet és kínálat mozgatja az árakat, ha az adott városban rengetegen AirBnb-znek, nem érdemes hónapokkal az út előtt foglalni. Nem kell ugyanis attól tartani, hogy pár héttel indulás előtt nem maradnak jó ár-érték arányú helyek.

Azok a szállásadók, akik nem tudták kiadni a lakásukat 2-3 héttel egy adott dátum előtt, többnyire durván leviszik az áraikat.

Mindig vannak olyanok, akik aztán addig csökkentik az árat, míg valaki le nem foglalja. Teljesen általános, hogy egy általában 50 euróról induló szoba ára 20 euróra esik, ha sokáig nem foglalja senki. Tehát a jó AirBnb-lefedettséggel rendelkező városokban érdemes last minute keresni a feltűnően alacsony árú ajánlatokat.

2. A szállás tényleges, végleges árával kapcsolatban van egy kis trükközés az AirBnb oldalán. Például előfordul, hogy az egy főre érvényes ajánlatot adja ki a rendszer, két főre pedig sokkal drágább. De a legbosszantóbb az, hogy az elsőnek feltűnő ár sem az, amit aztán végül fizetünk. Az AirBnb 15 százalékos jutaléka még rájön mindig, de sok szállásadó takarítási díjat is felszámol. Ezek nem látszanak az ajánlati áraknál, csak ha ráklikkelünk az adott szállásra.

Egy-két napos foglalásoknál egy nagyobb takarítási díj durván meg tudja dobni az árat, egy elsőre drágábbnak látszó szállás olcsóbb lehet, ha a másikkal ellentétben nem számol fel takarítási díjat.

Ezért mindig meg kell nézni a végleges árat, ezeket hasonlítva össze.

3. A szálláskiadók igen sokfélék, van akivel nem is találkozik az utas, más meg annyira barátkozni akar, hogy idegesítővé válik. Ha tudjuk, hogy mire van igényünk, nézzük meg a szállásadót. A vendégértékelésekből általában kiderül, hogy mennyire foglalkozik a host a vendégével, arra is rá lehet jönni sokszor, hogy a lakást a tulajdonosa adja ki, vagy egy vállalkozás intézi az üzemeltetést. Utóbbinál gyakran csak hozzávágják a kulcsot az utashoz, aki a végén bent hagyja a szálláson az asztalon – ami nem baj, ha pont ennyi az elvárásunk. De ha valakinek fontos, hogy a szállásadóval bandázzon, hogy kifaggassa a helyi tippektől, trükkökről, akkor ezt is vegye figyelembe a választásnál.

italy_mariya-georgieva-45636

4. Az AirBnb-n alapból úgy működik a foglalás, hogy az igényt a szálláskiadó megkapja és eldönti, elég szimpi-e neki az érdeklődő ahhoz, hogy odaadja neki a lakást. Általános kérés, hogy egy napon belül mindenki válaszoljon és küldjön elfogadást, vagy elutasítást. De ez egy elég macerás folyamat, az AirBnb ezért már jó pár éve bevezette az azonnali visszaigazolás rendszerét. A szállásadók dönthetnek róla, hogy ezt engedik-e, az utasnak sokkal kényelmesebb, hogy nem kell várnia a visszaigazolásra. Az azonnali visszaigazolást biztosító szállásokat villám jel mutatja, ami rohamosan terjed. Most már sok városban az ilyen szállások vannak többségben. Érdemes a villámosokból választani, főleg ha nincs időnk kivárni, hogy elfogadják-e a foglalásunkat, vagy ha last minute foglalunk

5. A legutóbbi újítás az üzleti utasok fogadására felkészült szálláshely kategória, a jele egy bőrönd az ár mellett. Több feltételnek megfelelnie annak, aki ezt a jelzést meg akarja kapni, többek között csak teljes lakás lehet (tehát a másik szobában nem alhat más vendég és a szállásadó sem élhet a lakásban), éjjel-nappal lehet érkezni, munkavégzésre alkalmasnak kell lennie (ingyen wifi, munkaasztal), jó értékelésekkel kell rendelkezni.

Az ilyen lakások jól láthatóan jóval drágábbak a többinél.

Tehát csak azoknak javasolhatók, akiknek nagyon fontosak azok a feltételek, amiket az ilyen kecókkal szemben támasztanak és nincs ideje a keresgélésre. Mert amúgy sokkal olcsóbban is lehet találni hasonlóan jókat a mezei ajánlatok között.