Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forrás: Matthew Tran // Unsplash

Öt nap alatt 9 millió embert tesztelnek Kínában

A hatóságok meg akarják előzni, hogy egy új járványgóc alakuljon ki a turistákkal teli országban.

Kínában sem ért véget a járvány miatti aggodalom: a kelet-kínai Csingtao városában öt nap alatt 9 millió helyit tesztelnek a hatóságok – közölte a CNN. Az országban augusztus közepe óta alig volt új eset, azonban tegnap egy tucatnyi helyi jelentkezett az orvosnál. Az érintettek mindegyike kapcsoaltba került a helyi kórház alkalmazottaival, ahol az importált eseteket kezelik. A kórházban viszonylag gyorsan leteszteltek közel 115 ezer embert, de a város vezetése úgy döntött: a teljes népességet megszűrik, nehogy járványgóc alakuljon ki.

A hasonlóan gyors és drasztikus reakciók eddig is segítették a hatékony védekezést, és lehetővé tették, hogy az ország élete visszatérjen a normális kerékvágásba. S pont ez lehet a baj: a kínaiak annyira visszatértek a normalitásba, különösen a turistáskodásba, hogy

az e havi nemzeti ünnep, az Aranyhét alatt közel 600 millió turista utazgatott az országban.

Bejárták a világsajtót a képek, hogy a kínai Nagyfalnál is tömegek kirándultak, a csingtaoi tengerparti rész és üdülőövezet is teljesen megtelt látogatókkal.

A hivatalos kínai járványadatok annak ellenére alacsonyak, hogy innen indult a pandémia. A hivatalos adatok szerint mindössze 85 578 eset és 4634 haláleset történt a Covid-19 miatt.

Fotó: Matthew Tran // Unsplash

 

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán