Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyárra kell egy siller! És ez a 6 másik bor

A mintavétel teljességének igényét vállaltan nélkülöző, szubjektív borajánló sorozatunk érthető okokból az idei nyári szezon boraival folytatódik. Ezek közül pedig sohasem hiányozhat a siller.

Carassia Blanc de Blancs brut, Románia

Dom Pérignon után végre a magyar bencéseknek is van pezsgőjük – írtam nemrég. A Pannonhalmi Főapátság támogatásával a romániai Kárásztelken készült pezsgők közül ez volt a kedvenc. Szép, tiszta, precíz tétel, van élvezeti értéke, és még az újdonság erejével hat. A bemutatóján homár raviolit tálaltak mellé, egyébként friss kecskesajthoz, spárgához, sushihoz vagy más halhoz, libamájhoz is jó lehet. 5000 forint körüli összegért érdemes kipróbálni.

TR Művek Furmint 2015, Tokaj-Hegyalja

Érett grapefruit, virágpor, vérnarancs. Virágporos textúra, kis propoliszosság, komolyabb alkoholtartalom. Ezeket írtam fel magamnak márciusban erről a borról, és hol volt még a nyár? A három fiatal pesti srác tállyai birtokáról palackozott formában már akkor is jött a napfény. TR, azaz Tállyai Radikálisok, de ebben a borban nincs semmi erőszak. 3500 forint.
dsc_0519

St. Donát Pince Slikker 2015, Balaton

Kovács Tamás csopaki pincéje éppen most állt át teljes egészében organikus szőlőtermesztésre, ahogy azt nyugatabbra sok-sok, a prémium szegmenst célzó borászat megteszi – mitatja is a nyitóképen. Nem mellékes, hogy Tomiéknál a birtokhoz tartozó étterem, a Márga saját kis termelői kertje is öko-bio. Új séf is érkezett, Endrédi Zoltán mellett most már régi jó barátja, a veszprémi Chiantiból kilépő Varga Roland is azon dolgozik, hogy a St. Donát boraihoz minél inkább passzoló ételek kerüljenek az étlapra. Múlt heti tesztem alapján a konyha legalább két lépcsőt ugrott a kreatív fine dining irányába, de még egyértelműen a könnyen érthető, szeretehető, vendégbarát kategórián belül. Asztalt foglalni legalább néhány nappal az utazás előtt érdemes!
A Slikkerről: teljes egészében olaszrizling. Határozott, karakteres illat, minerális, sós korty, a végén egy lehelletnyi vanília. Kitölti a szájat, hosszú és elegáns. De akár a sorban utána következő Kishegyről is írhattam volna hasonló jókat. Főleg éttermekben érdemes keresni, nem csak Csopakon.

2Ha Olaszrizling 2013, Balaton

Azt hittem, már elfogyott, aztán szembejött a szegedi Tiszavirág étterem borlapján. Ott és akkor nem tudtam volna szebbet, jobbat találni. Egyrészt passzolt az alkalomhoz és az ételhez, másrészt 1-2 éve kóstoltam utoljára ezt a bort, és akkor még közel nem mutatott ennyi értéket. Amikor szóltam Török Csaba borásznak, hogy csúcsára ért a 2013-as sztori, kiderült, hogy akad még néhány rekesszel Szent György hegyi pincéjében. Szerencsére még elérhető néhány helyen a barrikhordóban érlelt darab. Telt, tartalmas, vaskos történet, 3000 forint körüli palackáron. Kereken két éve ugyanehhez a borhoz életem legjobb (rögtönzött) carbonaraját adta Török Csaba, most sem lenne hozzá jobb ötletem.
dsc_0160

Heimann Fuxli 2016, Szekszárd

Nyárra. Kell. Egy. Siller. Mindig! Fröccsnek is.
Ez az a bor, ami piros, vagyis a rozénál több, de a vörösnél épp annyival kevesebb, hogy nagy melegben is jól essen. Siller jöhet más borvidékről is, de Fuxli csak Szekszárdról. Az ottani kiemelkedő borászok idén hatodik éve készítik közös minőségi irányelvek alapján, egységes arculattal, Fuxli néven, de alapvetően saját márkanév alatt. Azt, hogy a sillerek szinte minden tipikus hazai nyári fogáshoz tökéletesen passzolnak – nem lehet véletlen! – ez esetben a szekszárdi szőlőfajták karaktere miatt is igaz. Lecsók, halászlevek, fűszeres, paprikás és paradicsomos ételek, hát szevasztok!
Ennek a Heimannak minden tisztességes szekszárdihoz méltó módon döntő többsége kadarka, és kifejezetten fuxlikészítési céllal válogatták. Szép gyümölcsösség, szép savakkal megtámogatott lendület, 1800 forint körül.

Pálffy Birtokbor Vörös 2015, Balaton

A Pálffytól megszokott spontán, kádakban erjedt egyediség, vörös kivitelben. Négy szőlőfajta két éven át hordóban érlelve garantálják a tartalmat és az élményt, az egész mégis pont annyira könnyed, amennyire egy balatoni grillpartyn a tisztességes húsokhoz vágyunk a melegben, vagy mint amennyire egy birtokbornak lennie illik. Számomra külön öröm a gyönyörű címke, még ha el is üt a márka arculatától. 2800 forint körül, igazi családi szeretettel Köveskálról.

Karner Gábor Vitézföld 2009, Mátra

„Azt gondolom, hogy az eddigi legharmonikusabb borokat ez az évjárat adta” – mondta Karner Gábor, amikor tavasszal megmutatta, melyik bora éppen hogy áll. Ez a tétel a komoly budapesti éttermekbe is bejutott, sőt, ezzel kínált meg Ana Ros, a világ legjobb női séfje, amikor a Gourmet Fesztiválon interjúztam vele.
Alapanyag egy gejzírkúp tetejéről. Két hét csömöszölés (naponta háromszor), utána másfél év érlelés kén nélkül, seprőn. Áfonya és ibolya illat, kis levegőztetés után sok fűszer és szilva. Harmonikus korty, kedvesebb tanninnal, bársonyos textúrával. Árat sajnos nem tudok, jelenleg nem találtam forgalomban.  Az aktuális forgalmi tétel ugyanis a 2011-es évjárat (6000 forint körüli palackáron). Ez még fiatalnak és vékonyabbnak is tűnik, nyersebb, harsányabb savakkal, összehúzza a szájat. Sok meggy, kis zöldes vegetalitás, heves. Még fiatal, de a fentiekből tanulva érdemes egyet megvásárolni és gondosan eltenni otthonm, persze megkímélve a kánikulától.
A fotókat köszönöm Máté Csabának!
Oszd meg!