Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Dope Masters // Unsplash

Tényleg olcsóbb Horvátország, mint a Balaton? Itt vannak a számok

Igaz-e a pletyka, miszerint sok esetben drágábbak a balatoni szállások, mint egy horvátországi vagy görögországi nyaralás? A Portfolio járt utána egy szállásközvetítő cég és több utazási iroda segítségével.

„Az elmúlt 2 hétben ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a külföldi utak iránt, főleg az április 30-i kormányzati bejelentés óta, miszerint egy ilyen nyaralás vége nem jár karanténkötelezettséggel a hazatérő magyar turisták számára” – elemezte az erősödő utazási piacot Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Szerinte

a javuló járványügyi helyzet, az egyre nagyobb átoltottság és az egyre melegebb időjárás mind-mind növelte a keresletet a külföldi utak iránt.

Egyre több a foglalás is, bár azt Molnár Judit hangsúlyozta, hogy az utazási kedv azért még messze van a 2019-es csúcsidőszaktól.

Nőtt a kereslet a külföldi utak iránt.

Külön kiemelte Törökországot, ahová tavaly nem utazhattak a magyarok, viszont idén a két ország közötti megállapodásnak köszönhetően újra lehet menni. Az árak ráadásul 2019-es szinten mozognak még. „Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy még nem indultak el az orosz turisták, így nincs, ami felhajtsa a törökországi szállások árait”. Molnár Judit szerint a labdarúgó Eb nem növelte önmagában az érdeklődést a külföldi utak iránt. Hiába rendeznek Budapesttel együtt 11 európai nagyvárosban mérkőzéseket,

önmagában a magyar turisták nem indulnak el csak azért mondjuk a spanyolországi Sevillába, hogy a meccsnézéssel egybekötve nyaraljanak. Egyelőre nem érzékelik az ilyen jellegű érdeklődést Róma iránt sem.

A többi helyszín pedig nem számít nyaralási célpontnak, inkább az őszi-tavaszi városlátogatások alkalmával szokták őket felkeresni a turisták, már persze azokban az években, amikor nincs koronavírus-járvány.

A júliusi külföldi szállásárak még nem szálltak el

A júliusra foglalható külföldi szállásárak még nem szálltak el. A magyarok körében kedvelt görög, egyiptomi és horvátországi utak még viszonylag elérhető kategóriában vannak,

de arra senki ne számítson, hogy a gyengébb forintárfolyamnak vagy üzemanyagáremelkedésnek nem lesz hatása az árakra.

A Portfolio a teljesség igénye nélkül megnézett néhány árajánlatot, hangsúlyozottan tájékoztató jelleggel. Ha valaki rögtön az iskolaszünet után, júniusban elindulna Horvátországba, akkor az alábbi árakkal fog találkozni:

Ennyibe kerül 7 éjszaka+ az útlemondási biztosítás. Az útiköltség ezekben az árakban nincs benne. Forrás: Portfolio

Mi a helyzet a Balatonnál?

Megkeresték a Szallas.hu-t is, hogy mennyire állják az árversenyt a balatoni szállások, például a horvátországi lehetőséggel összehasonlítva. A komplett nyári időszak átlagárait tekintve a fő/éj átlagárfekvés szállástípusok szerint így alakult eddig:

Napi szobaárak Balaton vs. Horvátország

Itt az látszik, hogy csak az 5 csillagos szállodák adnak drágább ajánlatokat a Balatonnál Horvátországgal összehasonlítva.

Ez persze folyamatosan változik, és az emelkedő kereslet miatt szinte biztos, hogy drágulnak majd a magyar szállások is.

Megvadulnak az emberek a vidéki szálláshelyekért, három térség a legkapósabb

A cikk végén vont mérleg szerint az 5 csillagos szállodáknál előfordulhat, hogy már a „magyar tengernél” kérnek többet egy vendégéjszakáért, de a 4 csillagos hoteleknél és az az alatti szálláskategóriákban ez már nem túl valószínű. A török szállodák két évvel ezelőtti árakon csábítják a turistákat, de a forint gyengülése és a magas kerozinár a magyarok által kedvelt turistacélpontok árazásában azért érződik.

Borítókép: Kép: Dope Masters // Unsplash

 

Oszd meg!