Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nincs nap, hogy ne nézném az eget – Farkas Bertalannal, az egyetlen magyar űrhajóssal beszélgettünk

Megjelent a Forbes Next, a Forbes technológiával, tudománnyal és jövővel foglalkozó különszáma.Fő témánk most a táplálkozás: mit eszünk ma, és mit fogunk húsz év múlva? Tényleg műanyag kerül belénk az ételekből? Az E-számoktól félni kell? Ami penészes, azt még megehetjük? Milyen tejet válasszunk? De nemcsak az étellel foglalkozunk: kerestünk 30, 30 alatti fiatal tehetséges kutatót tudományos (és tech) pályán. Beszélgettünk Csányi Vilmos etológussal és Farkas Bertalannal, az egyetlen magyar űrhajóssal is. A Forbes Nextet már megtalálod az újságos standokon és megrendelheted online! 

„Én egy apát szerettem volna a kislányomnak, nem egy hőst”

– mondja Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós felesége, Anikó arról, mit gondolt amikor kiderült, hogy férjét is kiválasztották űrhajósjelöltnek, és költözhetnek Csillagvárosba, a Moszkva melletti speciális településre, ahol a kozmonautákat képezték a Szovjetunió fennállása idején.

Az már hamar eldőlt, hogy Berci olyan pályára áll, ami később még űrhajózáshoz is vezethet.

„Kopacz Gyuszi padtársam második év végén mondta, hogy vadászpilóta akar lenni. Rábeszélt, menjek el vele Nyíregyházára az alkalmassági tesztre, át is mentünk az első fordulón. A második fordulón, a kecskeméti Repülőorvosi Vizsgáló és Kutató Intézetben Gyuszi kiesett, de később katonatiszt lett.”

Berci itt találkozott először Magyari Bélával, aki sok-sok évvel később űrhajós dublőre lett. Évekkel később, már Csillagvárosban Berci és Béla kőkemény kiképzést kapott. „A legnehezebb talán az volt, hogy rengeteget kellett tanulni, a rakétarendszert, az űrállomást és az űrhajót előre jól meg kellett ismerni – mondja Berci. – A centrifugagyakorlatok kemények voltak, különböző hintákon kellett pörögni egyhuzamban 10–15 percen át”.

Forbes Next 2018/2 címlap

Az űrutazásra Berci a magyar élelmiszeripari kutatóintézetben kifejlesztett, magyaros ételkonzerveket vitte magával, kalocsai mintás konzervdobozokban. Ott aztán ő inkább a szovjet konzerveket ette, a szovjetek viszont élvezettel fogyasztották a magyaros ételeket, és Berci még Unikumról is gondoskodott.

Portrénkból kiderül, a kommunista vezetés miért őt választotta Magyari Bélával szemben, hogyan hatott ez kettejük kapcsolatára, és az is, mit csinál ma Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós.

A teljes portrét megtalálod a Forbes Nextben! Lapozz bele!

 

Oszd meg!