Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem marad el, szeptemberben jön a tizedik Budapest100

A jubileumi évben minden eddiginél több ház és közösség jelezte, hogy csatlakozik a programhoz a halasztás ellenére is. Május elején tervezték, szeptember lesz belőle.

Csupán önkéntes munkát bevonva, tízezreket megmozgató, ingyenes budapesti programsorozatot szervezni: nem tűnik könnyű vállalkozásnak. A Budapest100 csapatának mégis sikerült. Tíz év alatt közel 500 házat nyitottak meg, 1361 épület történetét kutatták ki, programjaikra 150 ezer ember látogatott el. A The Guardian Európa 10 legeredetibb kulturális fesztiválja közé válogatta, módszertanukat pedig már Európa-szerte átvették – írtuk még februárban a Budapest100-ról.

Advertisement

Akkor még úgy volt, hogy május második hétvégéjén szervezik meg a tizedik fesztivált, ami a jelek szerint több házat és közösséget mozgatott meg, mint eddig bármikor. A szervezők most bejelentették az új időpontot, a tervek szerint szeptember 19-20-án tartják meg az eseményt.

 

Az első Budapest100-hétvégét egyébként 2011. április 9-10-én rendezték meg, akkor még 3-4 fő szervezésével és a jelenleginél jóval kisebb léptékben. A program lényege, hogy ezen a napon olyan lakóépületek és középületek is megnyitják a kapuikat, amelyek egyébként nagyrészt el vannak zárva a forgalomtól. A látogatókat önkéntesek fogadják, a lakók mesélnek és körbevezetnek – az egész egyszerűen működik, mégis nagyon sok szervezést és kutatást igényel.

Hasonló mozgalmak, mint például a Londonból indult, leginkább építészet-fókuszú Open Houses Network ekkoriban működtek már egy ideje, a Budapest100 koncepciója mégis más volt, mint a külföldi testvéreké. Nem is kicsit: a magyar verzió civil alapon szerveződött, és a történetmesélésre, a lakókra, valamint a közösségekre helyezték a hangsúlyt.

Budapest100 – Találkozzunk a tizediken!

2020. szeptember 19-20.

További részletek: itt.

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”