Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Négy szexi kortárs. Budapesti galériakörkép, 3. rész: FERi

A művészeti intézményrendszerből és a kereskedelmi galériák kánonjából kiszorult, az uralkodó „őskonzervatív családi és nemiszerep-felfogás” okán háttérbe száműzött műveszeti témáknak is van már otthona: Oltai Kata feminista galériája, a prostitúció egykori gócpontjában. Bemutatunk négy, nagyon különbözőképpen szexi kortárs galériát. 3. rész.

A Forbes Life-ban a Kieselbach Tamásról és családjáról, valamint galériájukról szóló cikk mellett kisebb, progresszív kortárs galériákat is bemutatunk. Persze már a kutatómunka elején szembesültünk vállalásunk lehetetlenségével: Budapesten szerencsére sokkal több érdekes kiállítóhely van, mint amennyi belefér egy ilyen válogatásba. Szakmabeliek tippjeit is begyűjtöttük, de végeredményben szubjektív szempontok alapján választottuk ki azt a húsz galériát, amit térképre tettünk, közülük pedig négyről online olvashatsz bővebben. Ez itt a harmadik rész.

20 budapesti kortárs, térkép kizárólag a Forbes Life-ban. A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online.

FERi

Oltai Kata művészettörténész, kurátor bő két éve alapította a FERit. A motivációjáról így mesél: „Ahogyan a művészeti intézményrendszerben a neokonzervatív értékrend elkezdte átvenni az ideológiai és a de facto irányítást, az intézményhiány és a félelem miatt csomó téma kiszorult a kánonból, ezért úgy láttam, hogy szükség van egy feminista galériára. A másik ok, hogy a kereskedelmi galériák különböző módszerekkel megteremtették annak az ethoszát, hogy ők a kánonteremtők, és amikor erős kereskedelmi nyomás alatt épül egy kánon, akkor onnan is nagyon sok téma kiszorul. A FERi nem művészeket képvisel, hanem egy elvet. Olyan szellemi ernyő, ami alatt sok hang megszólalhat, és ez motiválóan hathat a művészekre és kurátorokra is.”

A szerelőműhely helyén nyílt, mindössze 18 nm-es galéria az egyre több pici galériának és művészeti kezdeményezésnek otthont adó 8. kerületben, pontosabban a Rákóczi tér mellett található.

Mert Kata ki akart lépni a Nagykörút gyűrűjéből, másrészt, mert mi lett volna megfelelőbb hely egy feminista galéria számára, mint a prostitúciónak ez a közismert egykori csomópontja?

Jelenleg Tóth Márton Emil kiállítása látható a galériában, amelyben a konceptuális szobrokat készítő művész az evés, a fogyasztás, a menzaemlékezet mentén beszél gyerekkorról és családról. A négyhetes kiállítások mellett fut egy FERi szereti című sorozat is, amelynek keretében Kata két héten át egy már nem friss, de közelmúltbeli munkát vagy sorozatot mutat be, lehetőleg új, feminista megvilágításba helyezve az alkotás(oka)t. Ilyen volt Chilf Mari hímzéseinek bemutatása ezúttal nem magára a munkára, hanem a női szempontra fókuszálva, vagy Omaráé, akit jellemzően cigánysága kontextusában érzelmeznek, ezúttal viszont a nőisége állt a középpontban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FERigallery (@feri.gallery) által megosztott bejegyzés,

Tóth Márton Emil kiállítása a FERiben

A FERi hallgat-sorozatban mindig egy nem közismert, a keresztnevén hivatkozott vendég meséli el a saját történetét – például arról, hogy milyen volt az ezredfordulón női aktivistának lenni, vagy egy sérült gyereket felnevelni. Ezek után már nem nehéz kitalálni, hogy a FERi DVD-zik egy feminista filmklubot takar, és karácsony előtt volt már olyan is, hogy FERi vásározott.

És hogy miért éppen FERi? „Mindenképp embernevet akartam, mert tudtam, hogy a megszemélyesítési játékkal akarok kommunikálni, de eleinte női nevekben gondolkoztam. Aztán eszembe jutott, hogy ha férfi, az belevisz még egy csavart. A Feri névről egy középkorú, vidéki férfira asszociálunk a sztereotípiáink folytán. Amikor megnyitottunk, a szlogenünk hirdette, hogy ’FERi feminista lett’ – ha ő képes volt rá, akkor mindenki képes rá.”

Használt cuccos boltot nyitott, a kocsiját is eladta, hogy életben tartsa galériáját. Oltai Kata (Fotók: Orbital Strangers)

Kata a genderszakok betiltása nyomán indította el a szabadegyetem-sorozatot, amelyben alkalmanként egy vagy két előadó beszél valamilyen témáról, tágan értelmezett feminista megközelítésben. November végén Hadas Miklós szociológus tart előadást a különböző maszkulinitásokról, és arról, hogy a hegemón maszkulinitás hogyan rendeli maga alá a más típusúakat. Kata úgy véli:

„Amíg ilyen őskonzervatív családi és nemiszerep-felfogás uralkodik nálunk, nagyon fontos a nemi szerepekkel kapcsolatos tudásátadás, ezt próbálom egy kicsit segíteni”.

A nonprofit galériát Kata a Rákóczi tér túloldalán, a Víg utca 22-ben működő, Konfekció nevű second hand butikja bevételéből finanszírozza, és nemrég a kocsiját is eladta, hogy független maradhasson, és ne kelljen semmilyen támogatásért fordulnia sehova. Persze a butik sem teljesen ideológiamentes: „Üzeni, hogy fontos, amit a testeden hordasz, hogy hogyan élsz a saját testedben. Így kapcsolódik a testpolitikához és ahhoz, amit angolul engagementnek hívnak. Az aktuálpolitikát is beleforgatjuk erős szarkazmussal, lehet kapni nálam a Kétfarkú Kutya Párt pólóit is. Azt veszem észre, hogy a 16-35 éves korosztály nagyon vevő ezekre a dolgokra, ahogy a galériában zajló eseményekre is.”

A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online. Lapozz bele itt!

Oszd meg!