Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

fotó: Budapest Airport

Már Sanghajba is repülhetünk Budapestről – újdonságok a nyári menetrendben

Életbe lépett a nyári menetrend a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: a légitársaságok 15 új járat elindítását jelentették be és nyolc esetben a meglévő járatok sűrítését is tervezik.

A nyári időszámítás bevezetésével együtt a légi közlekedésben is érvénybe lépett a nyári menetrendi időszak, ami egy sor új járatot is hoz a budapesti repülőtérre. Június 7-től heti három alkalommal közvetlen légi összeköttetés indul Sanghaj és Budapest között a Shanghai Airlines Boeing 787-9 típusú Dreamliner gépével. Naponta közlekedő járatot indít a londoni Gatwickre a Wizz Air (miközben megmaradnak a lutoni járatok is); szintén napi járattal érkezik a FlyDubai légitársaság dubaji úti céllal. Heti 12-12 járatot indít a lengyel LOT Bukarestbe és Brüsszelbe is, valamint hét új járatot indít a Ryanair javarészt olasz és spanyol nyaralóhelyekre. Az alábbi táblázat foglalja össze a nyári új repülőjáratokat:

A tavalyi évhez képest korábban tér vissza a nyári menetrendbe az Air Canada Rouge torontói járata, az American Airlines philadelphiai járata, valamint ismét a korábbi kapacitással működnek LOT lengyel légitársaság egész évben üzemelő new yorki (heti 4) és chicagói (heti 2) járatai. Nyolc légitársaság a meglévő járatainak számát emeli:

A nyári menetrendi időszakra leadott tervek alapján úgy látszik, hogy lelassul a korábban két számjegyű utasforgalom növekedés a budapesti repülőtéren. 2019 első három hónapjában a 2018-ban mért 13,5 százalékos bővülés a felére esett vissza, az első negyedévben 6,5 százalékosra mérséklődött a forgalom növekedése.

A hazai légiforgalmi bővülés még így is meghaladja az EU 4,7 százalékos átlagos növekedési rátáját, de a Brexit miatt kialakult bizonytalanság egészen biztosan visszavetette a brit utasok számát Budapesten is, ahogy a törökországi gazdasági nehézségek is hozzájárulhattak a visszaeséshez.

A Budapest Airport számításai szerint a leadott légitársasági tervek alapján októberig összesen 12 400 000 ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a nyári menetrendben, ami a gépek átlagos kihasználtságát alapul véve körülbelül 7 százalékos növekedést vetít előre. Budapest és Magyarország továbbra is vonzó turisztikai desztináció marad a külföldiek számára, de a jelek szerint az Európában is kimagaslónak számító két számjegyű forgalom bővülés négy éves időszaka egyelőre véget ér a magyar főváros repülőterén.

fotó: Budapest Airport

 

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója