Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar pék süti Anglia legjobb kenyerét

Magyar pék, a hét éve a szigetországban élő Nádházi István lett Anglia legjobbja – adta hírül a Szuperfarm.

Az országban 2013 óta osztják ki a World Bread Awards díjat. A versenyben többek között a legjobb ciabatta, a legjobb fehér kenyér, a legjobb gyümölcskenyér és a legjobb kenyércipó kategóriájában osztanak ki díjakat.

Az M’s Bakery négy kategóriában indult:

  • Brook Food Sourdough: Sörös kovászos kenyér
  • Specality Sweet: Brioche étcsokival és rumban áztatott aszalt szilvával
  • Speciality Savoury: Medvehagymás szárított paradicsomos kovászos nigela maggal
  • Real Bread Campaign: Francia parasztkenyér bio kövön őrölt lisztekkel

 A kenyércipó kategóriát és ezen felül a fődíjat Pokesdown városának péksége, a M’s Bakery nyerte,

melynek tulajdonosa Nádházi István, vagy ahogy a pékszakmában ismerik, Moby. A nagyszabású rendezvényen számos világhírű pékmester zsűrizett, köztük olyan hírességek, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából.

A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.

Nádházi elmondta, hogy organikus kovászos kenyerük 90 százaléka liszt, 5 százaléka korpás liszt, 5 százaléka rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás, ami a pékmester szerint jól illik a francia hagymaleveshez. Meglátása szerint pozitív, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovásszal készült „igazi” kenyér iránt, hiszen jobb bélflórának és könnyebb megemészteni.

Nádházi István 2011-ben költözött Londonba, és a francia Vincent Talleu YouTube-videóit nézve szeretett bele a cipókba. Előbb a Londonban és környékén 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd családjával vidéken folytatta: a Dorset megyei Poole legendás szakemberénél, Mark Bennettnél folytatta, akitől rengeteget tanult. Miután önállósodott, francia, sós és édes süteményeket, kalácsokat, cukrásztermékeket, tortákat és kenyeret készít.

A magyar pék a feleségével vezeti a vállalkozást, csupán egy bolti eladót alkalmaznak.

Fotó: World Bread Awards

A magyar pékkel a Kovászlabor blog beszélgetett hosszabban.

 

Aki nem tud magának egy tisztességes kovászt elkészíteni, ne nevezze magát péknek

Oszd meg!