Fotó: Fotó: N944BB - Hawker 800XP, a Southern Jet társaság egyik gépe // Southern Jet
A jó élet

Luxusszájmaszk, arany kézfertőtlenítő, magánrepülő – így készülnek a leggazdagabbak a koronavírusra

Forbes
2020. március 06. 5 perc olvasás

Százdolláros, arcbőrkímélő szájmaszk. Aranyszínben játszó, csibeformájú luxus kézfertőtlenítő. Elsőosztályú repülőjegy, amihez VIP orvosi ellátás is jár. Sztárinfluenszer által összeállított túlélőkészlet. Koronavírus-szűrő légtisztító. Csak pár olyan dolog, amivel a felső tízezer készül a világméretű koronavírusra. Megjelent a The New York Times luxusvírus-összeállítása.

Gwyneth Paltrow, a Gooppal megannyi kedélyt felborzoló színésznő-vállalkozó múlt héten osztott meg magáról egy szelfit Instagramon, amin egy fekete arcmaszkot viselt. Épp Párizsba tartott, és tudatni szerette volna a követőivel, hogy bizony felkészült. Csakhogy nem egy sima orvosi maszkot viselt, mint mondjuk a hasonló tartalmat szintén posztoló Bella Hadid vagy Kate Hudson. Hanem egy svéd Airinum nevű cég által készített „ultrapuha, arcbőrbarát” változatot, ami 70-től 100 dollárig terjedő áron kapható. A forgalmazó weboldal szerint áprilisig biztos kifogyott a készlet.

Nem ez az egyetlen termék, amire harapnak a vírusveszedelemtől parázó gazdagok. Az Olika nevű amerikai cég 14,62 dolláros, csibealakú kézfertőtlenítője is népszerű cikk mostanság, a viszonylag kis vállalkozás nem is bírja az iramod. Percenként több rendelésük érkezik, nem tudják, meddig tudják még teljesíteni őket, de pár napig igyekeznek kitartani.

Szintén megugrottak a rendelések a Judy nevű startupnál, amit Kim Kardashian Weest barátnője, Simon Huck vezet. Az 50 dolláros túlélőcsomag már hétfőn kifogyott, a vásárlók most a drágább, 150 dolláros kiszerelésre vetik rá magukat. Ez többek közt elsősegély-készletet, sterilzsákot, kézfertőtlenítőt, nedves törlőkendőt, akkumulátort és zseblámpát tartalmaz. „40 napja indultunk, és máris világjárvány van” – mondja Mr. Huck.

Persze ezeket a pakkokat nem csak otthonra érdemes megvenni, főleg, hogy a szupergazdagok szívesen utazgatnak. A repülés most nem a legbiztonságosabb dolog, de szerencsére mindenre van megoldás, ha valaki elég mélyre nyúl a zsebébe. A sorban állás majd’ az összes légitársaságnál kiváltható, de akarnak egyénileg bérelt gépek is. Páran a Bloombergnek beszéltek arról, hogy a Hamptonsban található nyaralóikban barikádozták el magukat, és ha forró lesz a talaj, már várja őket a gép, ami Idahóba repíti őket. A The Guardian szerint a legnagyobb kínai cégek vezetői már éltek efféle menekítőgépekkel.

A magánrepülőket biztosító cégek egy része persze ráugrott a pánikra. A Southern Jet nevű chartercég például olyan e-mailt küldött az ügyfeleinek, aminek ez a tárgya: „Kerüld el a koronavírust azzal, hogy privát géppel repülsz. Jelentkezz még ma!” Egy út akár 20 ezer dollárba is fájhat, a céget pedig érik kritikák a szokatlan marketing miatt, igaz, Eric Sanchez értékesítési igazgató szerint szükségtelenül. „Nem akartunk félelemet kelteni az e-mailünkkel. Csak szerettünk volna rávilágítani, hogy a koronavírus komoly fenyegetés lehet és örülünk, hogy a mi szolgáltatásunk extra biztonságot nyújthat.”

Sokan utaznak ilyentájt Olaszországba, ám mivel ott most több vírusgóc is kialakult, gyakori, hogy a lefoglalt utazásokat egyszerűen áttetetik a kuncsaftok, főleg olyan célpontokra, amik jó messze vannak az ismert koronavírusos területektől. Jennifer Saia, a B&B Yacht Charter nevű hajózási cég elnöke elmesélte, hogy az egyik telekommunikációs óriás nyugdíjas igazgatója nemrég tetette át hajós kiruccanását Firenzéből a Bahamákra. „Ez teljesen érthető. Szűk helyen tartod a családod, aminek nagyon tisztának kell lennie” – fűzte hozzá.

Persze van, aki ilyenkor inkább otthon marad. Erre az esetre a vírusmentes pánikszoba a legjobb opció. A Gulfstream IV egy luxusjacht, ami a vízen várja ki, hogy elmúljon a veszély. Természetesen jó időre el van látva élelemmel és ivóvízzel, nem beszélve a kötelező egészségügyi felszerelésről. Van azonban olyan aggódó gazdag, aki New Yorkban építtetett teljes izolációs kamrát magának, saját szellőzőrendszerrel. Még nyomáskamra is van benne, hogy a fertőzött levegőnek esélye se legyen bejutni. Komplett lakásról van szó, konyha, hálószoba jár hozzá. Hasonló bunkerekkel tele a Szilícium-völgy.

A The New York Times cikke további drága kütyüket is felvonultat. Ilyen a 800 dolláros Molekule Air nevű légtisztító, ami az aggódók szobáiban szűri ki a bacikat és vírusokat. Akit ez sem nyugtat meg, saját sürgősségit bérelhet, a családi csomag 8000 dollárról indul egy évre, ezért már Manhattanben is kapunk VIP ellátást, ha úgy érezzük, hogy szükségünk van rá.

Főoldali kép: Matt Lamers // Unsplash