Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lista: ezekben a városokban a legdrágább az élet

Tarolt Svájc és a Távol-Kelet, a régióból csak egy város jutott be a 20 legdrágább közé. 

A Worldwide Cost of Living felméréshez többszáz (azonos) termék árát, és egyéb, a hétköznapi élethez szükséges (pl lakásbérleti díjak) árakat hasonlítanak össze. A régióból egyedül Bécs tudta beverekedni magát a top 20-ba, az első helyezett pedig évek óta stabilan tartja magát. Az erős dollár és a gyengülő euró miatt az európai országok lejjebb csúsztak a listán – a frank viszont erős maradt az euróval szemben, így a svájci városok meg tudták őrizni előkelő helyüket a listán. A világpiaci árak tavaly nagyon alacsonyak voltak, különös tekintettel a kőolajra, így lényegében minden termék egy kicsit olcsóbb volt, mint a korábbi években. A lista összeállításakor idén is New Yorkot vették alapul, 100 pontot kapott. Öt évvel ezelőtt világszinten az átlagos index 87,8% volt, 2016 végére 71,5%-ra esett vissza.

 

A TOP 20-as listára került városok között több az északi (Koppenhága, Oslo, Helsinki), és a régióból egyedül Bécs tudott még becsúszni, de épphogy csak a 19. helyre. Budapest a 107. helyen végzett.

20. Sydney
19. Bécs
18. Frankfurt
17. Helsinki
16. Shenzen
15. Tel-Aviv
14. Osaka
13. Oslo
12. Shanghai
11. Tokió
10. Los Angeles
9. Szöul
8. Koppenhága
7. New York
6. London
5.Párizs
4. Genf
3. Hong Kong
2. Zürich
1. Szingapúr

Oszd meg!