Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Last minute karácsonyi ajándék? Így érdemes repülőjegyet adni

Már csak egy nap szentestéig és még mindig nincs meg az ajándék? Szeret utazni a kiszemelt fél? Ha a válasz mindkettőre igen, íme hogy lehet pillanatok alatt, néhány kattintással kitűnő ajándékot szerválni.

Egy repülőjegynek általában nagyon örül az aki kapja, de a lukra futás esélye is bőven megvan. A kockázat döntően abból fakad, hogy nem mindig lehetünk biztosak abban, emberünk hova utazna szívesen, illetve mikor tud repülni.

Az a repjegy, amin változtatható az útvonal és az időpont, általában irreálisan drága – duplája-triplája is lehet az alapárnak. Ez a fapadosoknál is érvényes, de van egy kivétel, szerencsére pont annál a légitársaságnál, amely a legtöbb útvonalat kínálja Budapestről. A Wizz Airnél csak 5 euró a jegyre pakolni egy olyan opciót (Flex), amellyel lehet módosítgatni a dátumot és az útvonalat is. De persze ez se fenékig tejfel, mert az árkülönbözetet ki kell fizetni.

Ez egy ajándék jegynél olyan helyzethez vezethet, hogy ha például egy 10 ezer forintos londoni jegyet adunk anyósnak flexesítve, de ő inkább Barcelonába menne (a nyitóképen a Güell park), viszont oda 20 ezer forint a jegy a neki megfelelő időpontra, akkor lehet, hogy nem lesz őszinte a mosolya, amikor ráfizeti a 10 ezer forintot.

Ilyen jegynél tehát – ha csak nem akarunk spúrnak tűnni őszinte ajándékozó helyett – nem biztos, hogy jó, ha a legolcsóbbak közül választunk.

Ha fogalmunk sincs az alany várható útirányáról, vagy arról, hogy mikor és hány napra tud utazni, a legjobb megoldás a repjegyre beváltható ajándékutalvány. Érdekes, hogy a légitársaságok nem rajonganak túlságosan az ilyenért, soknak egyáltalán nincs ilyen szolgáltatásuk, de ahol van, ott egészen érdekes címletek is akadnak: a Finnairnél például 50 és 2000 euró között lehet választani. De persze többnyire a fapadosok kínálják, mivel náluk egy 50 eurós utalvány már jellemzően elég lehet egy repjegyre, sőt bizonyos célkora akár egy retúrra is.

Utalvánnyal Budapestről

A három legnagyobb budapesti útvonalkínálatot biztosító cég közül az easyJetnél nincs ajándékutalvány, a Ryanair és a Wizz viszont kínál ilyet. De a feltételek nagyon eltérőek. Ezért – kivéve azt az esetet, ha egyértelmű, hogy emberünk hova akar utazni és az adott útvonalat csak egyik szolgáltat repüli – érdemes jól megnézni a buktatókat. Ebből a Ryanairnél van több. Az Irish Independent cikke szerint már egy éve volt egy kisebb balhé Írországban, de a Ryanair azóta se javított a feltételein.

ryrgiftcard2

Fontos, hogy ha a megajándékozott Budapestről indul majd, akkor forintban denominált ajándékutalványt válasszunk, mert eurós jegyre sem lehet beváltani. Meg kell adni a nevet is, neki mindenképp rajta kell lennie a foglaláson, első helyen. Nem túl szép dolog, hogy helyből felszámolnak egy 700 forintos kezelési költséget, előny viszont, hogy náluk érhető el a legkisebb címlet, 25 euró (7500 forint).

Amikor kipróbáltuk, beleszaladtunk még kellemetlenségekbe. Először fizetéskor hibát jelzett a rendszer, s mivel órákig nem jött visszaigazolás, újra próbálkoztunk. Aztán hamarosan jött kettő is, sikeres volt mindkét tranzakció. A rendszer kérdi, hogy kinek küldje a vócsert, megadtunk egy címet, de nem oda küldte, hanem a vevőnek. Végül, lehet szép személyes üzenetet tenni az utalványra, de a Ryanair még mindig nem tanult meg magyarul annyira, hogy a magyar ékezetes betűket kezelni tudja, szép krikszkrakszok vannak a helyükön.

A Wizznél egy ideig megszűnt az ajándékutalványosdi, de már pár éve újra van. Itt 35 euró a legkisebb vásárolható címlet és többféle képeslap választható, persze írható bele valamilyen szöveg is. Viszont nem névre szól, bárki felhasználhatja, mindegy, kinek a nevére készül később a foglalás. Az utalvány vételének nincs külön díja, vagy kezelési költsége, egyszerű megvenni.

Természetesen mindkét cég utalványa alkalmas részfizetésre, tehát ha nem elég a jegyre az utalvány, a fennmaradó értéket ki lehet pótolni bankkártyás fizetéssel.

És egy apróság: utazni jó dolog, de ajándéknak sem utolsó, legalábbis a tudomány is ezen az állásponton van.

Oszd meg!