Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Bruce Mars // Unsplash

Könyvvizsgálónak és programozónak lenni a legjobb a járvány alatt

De bolti eladónak, pénztárosnak és anyagmozgatónak is bármikor el lehet menni.

A programozók, könyvelők és könyvvizsgálók érezhetik magukat a legnagyobb biztonságban a járvány második hullámának küszöbén. A Profession.hu és az Ernst&Young (EY) közös elemzéséből az derült ki, hogy a fenti szakemberekre az első hullám alatt sem csappant a kereslet, ezek voltak a legstabilabb szakmák.

„Az IT-szektort érzékenyebben érinti a gazdasági lassulás. Bizonyos fejlesztéseket el kellett halasztani, de ezzel egyidőben más projektek kerültek előtérbe” – kommentálta az adatokat Lázár Gábor, az EY HR-vezetője. A könyvelők és könyvvizsgálók munkája is megmaradt, hiszen a cégek beszámolási kötelezettségét a kormány csak elhalasztotta, nem megszüntette. A szakemberekre való kereslet kifejezetten felfutott a nyáron: míg több szektorban a munka hiánya okozott fejtörést a cégeknek, addig ezen a területen inkább a humánerőforrások hiánya.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint év eleje óta 190 ezren jelentkeztek álláskeresési járadékért. A munkaerőpiac viszont nem tud mindenkit felszívni,

a Profession.hu-n nyár végén 30 százalékkal kevesebb hirdetés volt, mint egy évvel korábban, s ez is jelentős emelkedés a tavaszhoz képest.

A fent felsoroltakon túl az eladó és pénztáros munkák, a betanított munka, az anyagmozgatói és rakodói állások, a projektmenedzseri pozíciók, a szakmunkák, valamint az értékesítői állások kerültek fel legnagyobb számban.

Fotó: Bruce Mars // Unsplash

 

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán