Frissensültek, levesek, főzelékek és desszertek is készíthetőek már speciális kütyükben, amelyekkel kiválthatóak a tradicionális sütők, tűzhelyek és kerámia főzőlapok.
Annak nincs párja, amikor az ember magának készít meleg ételt, és ma már a különféle elektronikai eszközöknek hála, nincs is ehhez feltétlenül szükség rendes, szabadon álló vagy beépített sütőre, tűzhelyre vagy a konyhapultba integrált kerámia főzőlapra. Jó pár olyan megfizethető árú masina is elérhető, amelyekkel
egyszerűen, gyorsan lehet frissensülteket, ragukat, pörkölteket, tésztaételeket, leveseket, aszalt gyümölcsöket vagy akár joghurtokat készíteni házilag úgy, hogy ahhoz nincs szükség feltétlenül egy konyhára.
E termékeket úgy alakították ki, hogy akár egy szobában is bevethetőek legyenek, így nagyon jól jöhetnek egy kollégiumban, albérletben, illetve akár nyaralás, kempingezés során is. Viszonylag kicsik, könnyűek, mobilisak ugyanis, és ennél fogva akár az autóba is bepakolhatóak. Sőt, azt is lehetővé teszik, hogy az erkélyen, teraszon használják őket, ami tényleg új színt hoz az otthoni főzőcskézésbe.
Nagy előnyük, hogy a használat után egyszerűen berámolhatóak a szekrénybe, vagy néhányan felakaszthatóak, így kis helyet foglalnak. Nem követelnek maguknak állandóan egy meghatározott teret, mint a már említett hagyományos eszközök. Én személy szerint pontosan emiatt határoztam úgy, hogy a konyha átalakítása során száműzöm a jövőben a sütőt és a beépített főzőlapot (legalábbis egy kísérleti időszak erejéig mindenképpen), és helyettük e masinákkal oldom meg, hogy kerüljön az asztalra mindenféle meleg étel. Ez ugyanis nem maradhat ki, a rendelésnek nem vagyok kifejezett híve, többek között azért, mert szeretem tudni, hogy mi van abban, amit befalok.
E szektorban egyébként folyamatos a fejlődés, felbukkantak már az intelligens technológiák is például, aminek köszönhetően akár a mobilról történő vezérlés sem ütközik akadályba. Az ilyen készülékek piaca az elmúlt években dinamikus növekedést produkált, köszönhetően többek között annak is, hogy a járvány következtében sokan önként úgy döntöttek, hogy hanyagolják a vendéglátóipari egységeket, illetve a kötelező lezárások miatt az ezek által kínált szolgáltatásokról hosszabb-rövidebb időre le kellett vagy kell mondani. Lássunk ezek közül néhány olyan példát, amelyek igen hasznosak, és gyakorlatilag bárkinél beválhatnak!
Air fryer
2021 az air fryer, azaz a forrólevegős sütő éve volt Magyarországon, hiszen ez a termékcsalád szinte berobbant a köztudatba, és hirtelen rengeteg helyen, illetve gyártó kínálatában bukkantak fel e modellek. Az ilyen készülékek alapvetően nagyon hasonlítanak a fritőzökre, amelyek egy időben hazánkban is igen népszerűnek számítottak. Itt is alapvetően kompakt, szabadon álló gépről beszélünk, amelyben van egy rekesz, ahova be kell tenni az átforrósítani kívánt ételt.
Az “apró” különbség csupán annyi, hogy ehhez nem olajat, hanem levegőt használ. Ennek köszönhetően el lehet felejteni az olajbűzt, hiszen a jobb eszközök gyakorlatilag szagtalanok.
Valamint a tisztítása is lényegesen egyszerűbb, ami szintén komoly komfortfaktor. A boltokban kapható air fryerek többsége 2-4 személy számára elegendő étel elkészítésére képes, akár úgy is, hogy mondjuk egyszerre sül a krumpli és a hús.
Akadnak olyan változataik, amelyekben lehet gyümölcsöt is aszalni vagy joghurtot csinálni. A kezelés pedig végtelenül egyszerű, hiszen csak rá kell bökni a vezérlőpanelen található ikonra, és a masina ezt követően teszi is a dolgát, maximum akkor szól, ha meg kell rázogatni vagy forgatni az ételt. A csirkecombokhoz nagyjából negyed órára van szüksége, a krumplihoz húsz perc kell neki, tehát nagyjából azt a tempót hozza, mint a hagyományos megoldások. Az ételek minősége tapasztalataim szerint pazar lesz, és mindezt úgy, hogy nem kell ott állni mellette végig. Egy kisebb, jól használható air fryer már akár 30 000 forintért is beszerezhető, félszázezerért pedig okos, minőségi anyagokból készülő, nagy termékhez is hozzá lehet jutni.
Multifunkciós főzőedény
Ez is egy szuper termékkategória, hiszen mindössze egy speciális fazékról van szó, amelynek a működéséhez csak egy konnektorra van szükség. A benne található fűtőszál közvetlenül hevíti a bele helyezett edényt és azon keresztül az ételeket. E megoldás előnye a helytakarékosság mellett, hogy gyakorlatilag nem keletkezik elszivárgó maradékhő, azaz hatékonyabb, mintha a gázrózsát vagy a főzőlapot használnánk.
Természetesen az ilyen eszközökből sem hiányoznak az előre programozott módok, azaz elég csak kiválasztani a megfelelő ikont, és a beállítások a kívánt ételfajtához igazodnak. Ilyen eszközt is rendszeresen használok, és hibátlan lesz benne az étel. Lehet benne leveseket, pörkölteket, ragukat és rizst, lencsét is főzni.
Emellett a jobb modellek rendelkeznek külön kiegészítővel, amelynek segítségével a zöldségpárolás sem ütközik akadályba. Ennek köszönhetően pedig egy időben itt is többféle finomság készíthető velük.
Én például rendszeresen főzök benne rizst úgy, hogy közben párolódik egy adag kukorica, brokkoli, zöldborsó is. Nagyjából negyed óra után pedig egyszerre készül el az egész, ami igen komfortos megoldás, pláne úgy, hogy ehhez csak egy gombot kell megnyomni. A multifunkciós főzőedények egyik nagy dzsókere a melegen tartás funkció, amely úgy őrzi meg az ételek hőmérsékletét, hogy azok nem száradnak ki, nem veszítenek nedvességtartalmukból. Ha valaki a belépő kategóriában gondolkodik, akkor már 20 000 forintból megúszhat egy ilyen terméket, a felső határ pedig a csillagos ég, azaz több százezer forint környékén található. Igaz, ez utóbbi eszközök már gyakorlatilag segédként is funkcionálnak, hiszen az alapanyagok megdarálására, előkészítésére is képesek, és kifejezetten komplex programokat is tartalmaznak. Valamint a mesterséges intelligencián alapuló öntanulási technológiák sem hiányoznak belőlük.
Mini rizsfőző
Az egyik személyes kedvencem a mini rizsfőző, amelyben maximum két személy számára elég rizs készíthető el. Viszont cserébe nagyjából akkora helyet foglal el, mint egy kulacs vagy mint egy régi kávédaráló. A végeredmény minden esetben tökéletes lesz, sokkal jobb, mintha edényt használnánk, és itt sem kell tartani hő- azaz energiapazarlástól. . A mini rizsfőző nem egy hi-tech eszköz, viszont már pár ezer forintért hozzá lehet jutni egy totál jól használható, ultarkompakt eszközhöz.
Hordozható indukciós főzőlap
Kicsit kilóg a sorból, de nem lehet kihagyni egy ilyen válogatásból a hordozható, indukciós főzőlapot sem. Ez kicsi, könnyű, akár egy kampóra is felakasztható használat után, és az alkalmazott indukciós technológia révén számos előnyös tulajdonsága van.
Mivel az edényt melegíti, nem a lapot, ezért kevesebb a hőveszteség, és az ételek is gyorsabban készülnek el. Viszont tény, hogy drágábbak, mint tradicionális rokonaik, és a speciális fazekak, serpenyők szükségesek a használatukhoz. Mindenesetre amióta beruháztam rá, egy pillanatig sem bántam meg a döntést, és már kempingezni is elvittem, ahol nagyon hasznosnak bizonyult.
Ez lesz a jövő?
Elnézve az internetes fórumokat, közösségeket, világosan látszik, hogy egyre többen használnak ilyen alternatív eszközöket sütésre-főzésre Magyarországon is.
A nagy tech kiállításokon is azt tapasztaltuk, hogy rengeteg vállalat fordul ebbe az irányba, köztük az olyan tradicionális piaci szereplők, mint a Bosch, az Electrolux vagy a Philips mellett a Xiaomi és a hozzá hasonló feltörekvő, háztartási szektorra is szemet vető fiatal óriások.
Nem kell hozzá nagy jósnak lenni, hogy kijelentsük, a jövőben még nagyobb szerepet kapnak majd e masinák, és mivel tényleg egy csomó előnyt kínálnak, azoknak is érdemes lehet elgondolkodni rajtuk, akik egyébként nem akarják feladni a “rendes” konyhában felépített hídfőállásaikat sem.
Kapcsolódó: ezekre kell figyelni, ha valami történik az ajándékba kapott kütyüvel.
Borítókép: Xiaomi