Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Könnyű ébredésre vágysz? Ezt próbáld ki!

Nehezen kelsz ki az ágyból? Miközben ébredezel, többször is elnémítod az ébresztést a telefonodon? Van egy app, amit neked találták ki!

Régebben sokat nyomogattam a szundi gombot a telefonomon és általában tovább maradtam az ágyban, mint kellett volna. Gyakran előfordult, hogy csak fél órával az ébresztés ideje után kászálódtam ki az ágyamból, és utána egy rohanás volt a reggelem. Néhány éve felfedeztem egy alkalmazást, melynek segítségével sikerült öt percre rövidítenem azt az időt, ami az ébresztő megszólalása után ahhoz szükséges, hogy összeszedjem magam és felkeljek. Ezt az alkalmazást Sleep Cycle-nek hívják és Android-, valamint IOS-rendszerű telefonokra egyaránt letölthető. Az app lényege, hogy nem egy meghatározott időpontban ébreszt fel, hanem egy előre beállított, félórás időszak alatt, melynek a végét te határozod meg.

img_7381

A lényeg a szendergés

A dolog tudományos hátterét az adja, hogy az elalvás és az ébredés közötti időszakban ismétlődő alvásfázisokon megyünk keresztül. Ezeknek három fő típusa van. A szendergő, felületes alvást a mély alvás követi, végül pedig elérkezünk a gyors szemmozgásos fázisba, amikor egyébként álmodunk is. Mindez négyszer-ötször ismétlődik meg egy éjszaka alatt. Abban az esetben, ha az ébresztőnk a mély- vagy a gyors szemmozgásos fázis során szólal meg, felkelés után bizonytalannak vagy dezorientáltnak érezhetjük magunkat. Magyarán szólva olyan, mintha kifacsartak volna.

A Sleep Cycle a telefonunk gyorsulásmérő szenzorának és mikrofonjának a segítségével követi nyomon az alvásfázisokat és a lehető legjobb időszakban, a felületes alvás közben szólaltatja meg az ébresztőt. Az eltelt hét év folyamán eddig 1717 alkalommal használtam ezt az alkalmazást. Arról ugyan fogalmam sincs, hogy mennyire pontosan méri az alvásfázisokat, egy dologban azonban biztos vagyok: a használata megkönnyíti a reggeleket.

Az ideális ébresztési idő meghatározása mellett az alkalmazás statisztikákat is készít az alvási szokásainkról. Megtudhatjuk belőlük például, hogy egy pohár bor elfogyasztása, a ködös éjszakák, vagy pedig a telihold hogyan befolyásolják az alvás minőségét. Bár a statisztikák egy részének a hasznossága megkérdőjelezhető, azért alkalmanként érdekes dolgokra bukkanhatunk, ha átnézzük az összegyűjtött információkat.

Néhány személyes statisztikám a „quantified self-fetisisztáknak” 1717 éjszaka alapján:

  • Átlagosan 8 óra 21 percet töltök ágyban
  • 25-35 perc alatt alszom el
  • Az alvásom “minősége” 4-5 százalékot is csökkenhet, ha alkoholt iszom. Érdekes, hogy akkor is csökken, ha edzem.
  • Az alvásom “minősége” 9 százalékal nő, ha ködös idő van és a legjobb telihold után.

 

img_7377

Szántó Péter, a SpringTab alapítója 

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!