Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kilőtt a kereslet, az árak is nőttek – nyaralókba menekülnének a második hullám elől

A Balatonon, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is megnőtt a nyaralók iránti kereslet. Veszprém megyében az eladó nyaralók iránt júniusban 47 százalékkal többen érdeklődtek, mint tavaly.

Márciusban és áprilisban sokan mentek a kijárási korlátozások miatt a nagyobb városokból a nyaralójukba. Az ingatlan.com elemzése szerint a tóparti nyaralók és ingatlanok iránti nagyobb keresletet a járványtól, illetve az esetleges második hullámtól való félelem okozhatja.

Balaton

A Balaton északi partján található nyaralók iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban pedig már 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A déli parton lévőnyaralókat májusban 16 százalékkal, júniusban 25 százalékkal többen keresték, mint tavaly ilyenkor.

A siófoki átlagos négyzetméterár a járvány előtti szinthez, februárhoz képest 4 százalékkal 629 ezer forintra nőtt. Balatonmáriafürdőn 17 százalékos drágulás következett be, ez 280 ezer forintos árat jelent, ami a balatoni szinthez képest alacsonynak mondható.

A nagyobb északi parti városok közé sorolt Balatonalmádiban 4 százalékkal 504 ezer forintra drágult egy négyzetméternyi nyaraló, de Balatonfüreden 3 százalékkal 662 ezer forintra csökkentek az árak.

Velencei-tó

A Velencei-tó közelében lévő nyaralók iránti kereslet a balatoni társaikkal ellentétben csak júniusban emelkedett tavalyhoz képest, ami 20 százalékot tett ki. Az előző hónapokban elmaradt a kereslet a tavalyitól.

Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 530 ezer forintra csökkent, Velencén 11 százalékkal 562 ezer forintra nőtt.

A környéken a nyaralók iránt érdeklődők mellett azok is a vásárlók között vannak, akik a főváros közelsége miatt a Budapestről és környékéről költöznének állandó jelleggel a tó partjára.

Tisza-tó

Heves megyében, azaz jellemzően a Tisza-tó mellett lévő nyaralók is felértékelődtek idén. Júniusban már közel 30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés irántuk.

Szinte az összes tisza-tavi településen emelkedtek az árak 2020-ban, de még mindig alacsonyabb áron elérhetőek, mint a Balatonon és a Velencei-tó partján. Abádszalókon február óta 4 százalékkal 149 ezer forintra nőtt a nyaralók átlagos négyzetméterára. Poroszlón 5 százalékkal 137 ezer forintra, Kiskörén pedig 13 százalékkal 90 ezer forintra.

Borítókép: Johnny Vigersten / Unsplash

Oszd meg!

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.