Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Keresztülrobogni Amerika kedvenc borvidékén

A legmenőbb dolog, ami a vasárnapoddal történhet, ha éppen Amerikában jársz: egy vasúti kocsiban borozgatni. A Napa Valley Wine Tours mindent biztosít ahhoz, hogy felkapaszkodj a legújabb őrületre.

Az 1864-ben készített Észak-Kalifornia vasúti kocsi 1989 óta fut boros vonatként Napa és St. Helena között, ide-oda utaztatva a borkedvelőket a híres borászatok között. Mindezt úgy, hogy közben több fogásos ínyencmenükkel teszik színesebbé az utazást.

Az utazók különböző csomagajánlatokból választhatnak:

eljátszott gyilkossággal felturbózott vacsora,

látogatás a Castello di Amorosa-ba egy kastélytúra keretében vagy arra is készülhetünk, hogy elkápráztassunk valakit a „Randi a Síneken” típusú estén (bár arra azért kíváncsiak lennénk, hogy ez pontosan mit takar). Összesen 12-féle utazás közül választhatnak az érdeklődők és (amennyiben már nagykorúak), minden utazás egy pohár borral kezdődik és finom ételekkel folytatódik.

sebastien-gabriel-127042

Az igazi borrajongók extra programok közül is választhatnak: akár több borászatot is meglátogathatnak a vasúti túra keretében, olyan nagyágyúkat, mint a Raymond, a Beringer vagy a Robert Mondavi neve által fémjelzett pince. A „Találkozz a borásszal” program keretében pedig a kedvenc szőlőmesterük kapaszkodik fel a kocsiba és ül melléjük négy órára jó borok kíséretével.

És bár a repülőgépeken felszolgált ételek minden utazás alatt mintha a Világ Legrosszabb, de Cserébe Drága Fogásai-címre pályáznának, ez a boros-vonatos kirándulás talán átírhatja azt, amit az egy kis konyhában elkészíthető ételekről gondolhatunk. A borpárosításokkal érkező ételek között olyanokat találunk, mint a citromos-rikottás ravioli vagy a gazpacho.

_igp2869_

Fotó: MÁV Nosztalgia

A cég olyan felújított vasúti kocsikat használ, amelyek a 20. század elejéről származnak és őrzik a korabeli hangulatot, valamint nem utolsó sorban

arra épültek, hogy ablakaikból a lenyűgöző kaliforniai tájat szemlélhessük.

A vonaton több tucat séf sürgölődik a tűzhely körül, hogy az utasok a legmagasabb szinten élvezhessék a 3-6 óra időtartamos utazást, mely személyenként 146 dolláros áron indul a Gourmet Expresszen. Bár nem olcsó mulatság, életre szóló élmény lehet a vonatról leszállva nívós borászatokat látogatni, útközben pedig élvezni a kellemes étel-ital párosításokat.

Az ötlet egyébként nem új, a világban egyre inkább hódítanak az alternatív, élményeket kombináló utazási formák. A MÁV Nosztalgia idén Brünnbe szervezett sörtúrát, tavaly pedig a magyar borvidékeket lehetett bejárni a vasúttársaság segítségével. Legutóbb a cseh vasúttársaság új Railjet vonatánál futottunk bele hasonló élménybe: a Prága – Bécs – Graz útvonalon büfékocsijukban a cseh ételek mellett cseh söröket és borokat is kínálnak.

Oszd meg!