Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Íme néhány hely, ahová érdemes elutazni 2018-ban

Unod Dubajt? Már minden strandot ismersz a Seychelle-szigeteken? A közeli Bécsbe még akkor se mész, ha fizetnének érte? A Forbes.com szerzője összegyűjtött néhány tippet gyönyörű, de még nem agyonhájpolt helyszínekből. Ebből válogattunk.

A világ folyamatosan tágul – de ebben az esetben ne elégedjünk meg az egyszerre közhelyes és coelhósan filozofikus megállapítással, ássunk a mélyére. Egyre több a Magyarországról is könnyen elérhető úti cél, egyre jobbak a repülős átszállási lehetőségek és van elkölthető jövedelem is – nem csoda, hogy egyre többet utazunk. Igen ám, de mi van azokkal a szerencsésekkel, akik látszólag már mindent kipipáltak a bakancslistájukon? Talán nekik is tudunk újat mondani az amerikai Forbes.com listája alapján, amelyet high-end utazási irodák és tapasztalt utazásközvetítők válaszai alapján állítottak össze.

Feröer-szigetek

feroer

A szigetcsoport (melynek neve magyarul Juh-szigetek) nagyjából félúton fekszik Norvégia, Skócia és Izland között. 18 szigete egy kivételével mind lakott, az ország népessége 50 ezer fő körül van. Jóllehet világszerte érdeklődés tapasztalható a skandináv térség iránt, ez egyelőre még nem nagyon érezhető a hivatalosan a Dán Királyság részét képező, de autonóm szigetvilágban, így a tömegturizmus is elkerülte egyelőre. A tengerre alapozva remek éttermei vannak, egy közülük Michelin-csillagos. A táj látványát a szürreális látványú hegyek és sziklák, végtelen vízesések, fűvel benőtt tetejű házak és az óceán határozzák meg. Na meg a puffinok, birkák és a helyi, kis pónifajták.

Asheville, Észak-Karolina

asheville

Virágkorukat élik az Egyesült Államok déli városai. A mindössze 70 ezres, hegyekkel körülölelt Asheville egyszerre hipszter és klasszikus amerikai város. Van itt nagyszerű botanikus kert, történelmi épület (a 19. századi Biltmore Estate például ilyen) és 170 helyi művész által üzemeltetett galéria-üzlet (a Woolworth Walk). A város egyben a Great Smoky Mountains Nemzeti Park főkapuja is, így a város látogatását összeköthetjük egy kis túrázással is.

Bolívia

bolivia

Energikus, pulzáló, drámai, túlvilági – sok jelzőt lehet találni erre az országra, melyet olyan helyszínek tesznek különösen vonzóvá, mint a Salar de Uyuni, vagyis a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő felszíni sómezeje, amelyet akár a déli földrész Izlandjának is nevezhetnénk. A kulturális főváros La Paz, amelyet sokan gasztrofővárosnak tartanak.

Közép-Tibet

tibet

A buja növényzetű Yangpachen- vagy Yangbajain-völgy, a 800 éves Curphu kolostor és színes éves buddhista ünnepek teszik különlegessé ezt a területet. Az utat Lhásza, Sigace vagy Gyantse meglátogatásával tehetjük teljessé.

Tasmania

tasmania

Délre menni az új repülőjáratoknak köszönhetően még sohasem volt ilyen egyszerű (2018 márciusában indul a London és Perth közötti közvetlen járat). Hobart régiója természetközeli, de egyben a sziget központja is élénk művészeti élettel, galériákkal, kortárs múzeumokkal (ilyen a remek Mona), gasztronómiai szcénával és aromagazdag borokkal, amelyek egyébként felveszik a versenyt az ausztrál borokkal.

Malawi

malawi

Az ország kiterjedt és gazdag állatvilágú nemzeti parkjai tökéletes, mégis a tömegektől mentes szafariélményt kínálnak. A Malawi- vagy Nyasza-tó hófehér homokja és a kristálytiszta víz elsősorban a búvárokat vonzza. A 2017-es évben fejeződik be az úttörő #500Elephants-projekt, az emberi történelem legnagyobb elefántáttelepítő akciója. Az ormányos teremtmények mellett más állatokban is gyönyörködhetünk a Nkhotakota Vadrezervátumban vagy a Liwonde Nemzeti Parkban.

Csád

safari

A Zakouma Nemzeti Parkot eddig elkerülte a tömegturizmus, pedig a világ leginkább diverz legelői ökoszisztémája, az oroszlánok csapatai és a megőrzött elefántcsordák látványa épp elég élményt ígér. Az ország déli részén található parkot meglehetősen korán, 1963-ban alapították. Az akkori 300 ezres elefántpopuláció 2011-re mindössze 400 példányra csökkent, a néhány éve elindított mentési programnak köszönhetően viszont számuk ismét emelkedésnek indult.

Chile

chile

Az Észak-Patagónia határán található, távoli és gyéren lakott Aysén (hivatalos nevén XI Aysén del General Carlos Ibáñez del Campo Region) egyszerre érintetlen és kalandos régió, a magasban hatalmas gleccserekkel, hófödte hegycsúcsokkal és szaggatott fjordokkal. Az UNESCO által is elismert, a legközelebbi lakott településtől 150 kilométerre található Torres del Paine Nemzeti Parkot 1959-ben alapították.

Oszd meg!