Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz hét alatt a legfertőzöttebb országból a legtisztábbak közé került Magyarország

Még gyorsult is a járvány visszaszorulásának üteme a múlt héten, Magyarország besorolása a sárga zónába javult az uniós járványtérképen. Viszont megérkezett az indiai variáns. 

Továbbra is gyors ütemben csökken az új fertőzések száma, 10 hét alatt Európa egyik legsúlyosabban fertőzött államából a legtisztábbak közé került Magyarország. A március végén elért csúcs óta a múlt hét volt a tizedik, amikor látványosan javult a járványhelyzet és az új fertőzések számának csökkenése most a leggyorsabb: 41,8 százalékkal kevesebb pozitív mintát találtak, mint az előző héten. Nem tört meg a látványos csökkenés a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen levők számában se. Most hétfőn mindössze 156 új fertőzöttet jelentettek, bő egy hónapja még naponta nagyjából ennyien, vagy többen haltak meg a covid szövődményeiben.

A halálozások számának csökkenése pontosan követte nagyjából három hét késéssel a lélegeztetőgépen levőkét, a múlt héten napi néhány tíz ember halálát okozza a koronavírus. (A csúcson, március végén-április elején három héten át volt a halottak száma heti 1700 és 1800 között) Az elmúlt heteket nézve már vannak rosszabb halálozási mutatók az unióban, de a teljes járványidőszakot tekintve senki sem fenyegeti Magyarország pozícióját a legrosszabb mutatójával.

Európai szinten is gyorsuló ütemben folytatódott a járvány visszaszorulása, a második hullám szeptemberi beindulásakor voltak utoljára a mostanihoz kedvező számok.

Az ECDC-járványtérképen szépen elkezdett a kontinens kisárgulni, örömteli, hogy Magyarország is elérte az ehhez szükséges szintet. A fertőzöttek száma alapján már a múlt héten sárgulhattunk volna, de a pozitív tesztek arányát most sikerült 4 százalék alá szorítani. Egy újabb szigetország érte el a zöld zónát, Málta.

Csak összehasonlításképp, így néztünk ki 10 héttel ezelőtt:

 

A gyorsan javuló adatok mellett Európa-szerte az indiai variáns megjelenése okoz most bizonytalanságot. Erről annyit tudni, hogy három fajtáját is kimutatták és ezek egyike biztosan fertőzőképesebb a brit variánsnál. Angliában már néhány kisebb gócot is okozott az indiai mutáns, ezért néhány ország már az onnan beutazók számára korlátozásokat vezetett be. Közben például Spanyolország bárkit szabadon beenged az Egyesült Királyságból, védettség nélkülieket is.

Az indiai variánst Magyarországon is kimutatták, egyelőre két betegben. Az információszolgáltatás ezúttal is hiányos. Ahogy az év elején a brit variáns érkezésekor, úgy most se közlik, hogy milyen arányban vizsgálják be variánsokra a pozitív mintákat és azt se, hogy a bevizsgáltak között milyen arányt képvisel az indiai változat.

Oltás ügyben nincs változás, aki akarta, megkaphatta, új regisztráció nagyon kevés érkezik. Várhatóan az majd egy kisebb lökést az programnak, hogy hamarosan indulhat a 12-15 éves korosztály beoltása Pfizer vakcinával.  

Oszd meg!