Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Ikea

Hamarosan itthon is kapható az Ikea új lámpája és könyvespolca, amin zenét is bömböltethetsz

Multifunkciós hangfalakkal rukkol elő a svéd áruházlánc és a Sonos, még idén piacra dobják Magyarországon is.

Az otthoni hangrendszereket fejlesztő amerikai Sonosszal állt össze az Ikea, és egy új termékcsaládot vezetnek be:

a Symfonisk sorozat első két terméke a valaha kapható leghangosabb asztali lámpa és könyvespolc-hangszóró.

A lámpa wifis hangszóróval működik, az ára 179 euró, a könyvespolcot pedig lehet fali tárolásra használni 3 kilogrammig, vagy egyszerűen csak elrejteni a könyvek között, ez 100 euróba kerül. Magyar árakról később ígérnek tájékoztatást.

Mindkét termék kompatibilis a Sonos saját termékeivel, és mobilalkalmazáson keresztül irányítható, továbbá a lejátszási lista kiválasztható
lesz az Ikea okosotthon-termékcsaládjának kijelzői és időzítői menüjéből is.

Ikea-symfonisk-7 Ikea-symfonisk-2 Ikea-symfonisk-3 Ikea-symfonisk-6 Ikea-symfonisk-5 Ikea-symfonisk-4 Ikea-symfonisk-1
<
>
Fotó: Ikea

A svéd lakberendezési vállalat szeretne még közelebb kerülni az intelligens otthonok megalkotásához, melyet még 2015-ben kezdett meg a vezeték nélküli töltőkkel, majd folytatott az okos világítási rendszerekkel. A lámpa-hangszóró és a polc-hangfal formatervét az Ikea, a technikát a Sonos szállította. A tervezés folyamatáról Iina Vuorivirta, az egyik ötletgazda elárulta, hogy a kezdetektől megkérdőjelezték a high-tech készülékek hagyományos esztétikáját.

„A lámpa-hangszóró gondolata bizonyos értelemben a kandalló mintájára született, hiszen ez az egyetlen dolog az otthonunkban, mely meleg fényt és hangot is ad.”

Drónok a raktárban

Az Ikeával kapcsolatban korábban megírtuk, hogy a hazai leányvállalat soroksári raktárában egy magyar startup drónos megoldását használják a leltározáshoz. Az Aeriu szolgáltatásának lényege, hogy az operátor a magasabban tárolt, nagyméretű termékek (például konyhai és nappali berendezések) eléréséért nem ül targoncába, hanem felröptet egy drónt, ami lefényképezi a kínálatot, feltölti a fotót a partner felhőrendszerébe, ott az feldolgozásra kerül, a vásárló (és a leltározó munkatárs) pedig azonnal releváns adatot kap arról, hogy mi található meg az áruházban és mi nem.

Az IKEA csak a kezdet a kis magyar drónos startupnak, ami már a teljes automatizálást tervezi

Oszd meg!