Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Hurtigruten

Így néz ki a világ első hibrid luxusjachtja

Elindult útjára a világ első hibrid luxushajója, mely 450 utassal vette célba az Antarktiszt. A jármű kialakításánál két dolog volt fő szempont: a luxus és a fenntarthatóság.

fotó: Hurtigruten
A fedélzeten az utasok pezsgőfürdőzhetnek és úszhatnak a végtelenített medencében

A Hurtigruten nevű norvég hajóvállalat már korábban bemutatta a maga nemében egyedülálló hajóját, de az indulás és a 18 napos utazás csak most valósulhatott meg. A Roald Amudsen nevű hajó – mely nevét a világhírű norvég sarkkutatóról kapta – alacsony kéntartalmú dízellel üzemel. A motort az energia-hatékonyság érdekében akkumulátorokkal támogatják – írja a Business Insider.

A technológia egyik nagy előnye, hogy csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, a hibrid üzemmóddal körülbelül 20 százalékos csökkenést lehet elérni.

fotó: Hurtigruten
A Roald Amundsen első útja az Antarktisz felé
fotó: Hurtigruten
A hajón három étterem és több közösségi tér is található
fotó: Hurtigruten
A Rolls Royce által gyártott alacsony kéntartalmú dízeles motor és az ezt támogató akkumulátorok jelentősen csökkentik a hajó szén-dioxid kibocsátását

A hajó kapcsán azért nem minden a tudományról és a technológiáról szól. A 459 láb (140 méter) hosszúságú járművet felszerelték minden földi jóval.

Az utasok kényelmét végtelenített medence, luxus lakosztályok, három étterem és egy üvegszauna is fokozza.

A tervezők a művészet kedvelőiről sem feledkeztek meg: a hajón közel 600 fiatal művész munkája látható, amiket a norvég királynő személyesen válogatott ki.

fotó: Hurtigruten
A belsőépítészet skandináv ihletésű- A bútorok többsége tölgyből, gránitból, nyírből és gyapjúból készült.
fotó: Hurtigruten
Nemcsak a tudományról és fenntarthatóságról szól minden. A hajóban elképesztő luxus uralkodik, a jachton 264 kabin kapott helyet.
fotó: Hurtigruten
A szauna és wellness részlegből elég jó a kilátás

A környezetbarát luxushajókázásért alaphangon 14 720 dollárt (4 460 056 forintot) kell fizetni, további fényűzésért már 20 046 dollárt (6 073 797 forintot) is elkérnek.

 

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója