Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Hurtigruten

Így néz ki a világ első hibrid luxusjachtja

Elindult útjára a világ első hibrid luxushajója, mely 450 utassal vette célba az Antarktiszt. A jármű kialakításánál két dolog volt fő szempont: a luxus és a fenntarthatóság.

fotó: Hurtigruten
A fedélzeten az utasok pezsgőfürdőzhetnek és úszhatnak a végtelenített medencében

A Hurtigruten nevű norvég hajóvállalat már korábban bemutatta a maga nemében egyedülálló hajóját, de az indulás és a 18 napos utazás csak most valósulhatott meg. A Roald Amudsen nevű hajó – mely nevét a világhírű norvég sarkkutatóról kapta – alacsony kéntartalmú dízellel üzemel. A motort az energia-hatékonyság érdekében akkumulátorokkal támogatják – írja a Business Insider.

A technológia egyik nagy előnye, hogy csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, a hibrid üzemmóddal körülbelül 20 százalékos csökkenést lehet elérni.

fotó: Hurtigruten
A Roald Amundsen első útja az Antarktisz felé
fotó: Hurtigruten
A hajón három étterem és több közösségi tér is található
fotó: Hurtigruten
A Rolls Royce által gyártott alacsony kéntartalmú dízeles motor és az ezt támogató akkumulátorok jelentősen csökkentik a hajó szén-dioxid kibocsátását

A hajó kapcsán azért nem minden a tudományról és a technológiáról szól. A 459 láb (140 méter) hosszúságú járművet felszerelték minden földi jóval.

Az utasok kényelmét végtelenített medence, luxus lakosztályok, három étterem és egy üvegszauna is fokozza.

A tervezők a művészet kedvelőiről sem feledkeztek meg: a hajón közel 600 fiatal művész munkája látható, amiket a norvég királynő személyesen válogatott ki.

fotó: Hurtigruten
A belsőépítészet skandináv ihletésű- A bútorok többsége tölgyből, gránitból, nyírből és gyapjúból készült.
fotó: Hurtigruten
Nemcsak a tudományról és fenntarthatóságról szól minden. A hajóban elképesztő luxus uralkodik, a jachton 264 kabin kapott helyet.
fotó: Hurtigruten
A szauna és wellness részlegből elég jó a kilátás

A környezetbarát luxushajókázásért alaphangon 14 720 dollárt (4 460 056 forintot) kell fizetni, további fényűzésért már 20 046 dollárt (6 073 797 forintot) is elkérnek.

Oszd meg!