Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ibiza és Mallorca 100 milliós bírsággal megy neki az Airbnb-nek

Mától él a Baleár-szigeteken  az új lakásbérleti törvény, mely szerint, ha valaki kiadja a lakását az Airbnb-n vagy a HomeAway online platformján keresztül, akkor 20 ezer és 40 ezer euró közötti bírságra számíthat (6-12 millió forint). Ez már bőven az a kategória, ami miatt nem éri meg a magánembereknek kockáztatnia. Ugyanez a cégek esetében, legyen szó ingatlanközvetítőkről vagy a fent említett online szállásfoglaló oldalakról, akár 400 ezer eurós vagyis 120 millió forintos büntetést is maga után vonzhat. A magánlakások tursitáknak való kiadását már korábban, 2012-ben megtiltották az üdülőparadicsomban, de az nem sokakat tartott vissza.

Nem a szállodalobbi erejét mutatja a szigorú szabályozás.

A helyi kormányzat azért döntött így, mert az Airbnb miatt nagyon megdrágult a lakásbérlés, sokakat visszatartott a szigetre költözéstől, hogy a bérleti díjak durván elszálltak.

A Baleár-szigetek autonóm tartomány Spanyolországban, saját törvényhozással, ezért hozhattak helyi szinten ilyen szigorú törvényt. A szigetcsoporthoz tartozik Mallorca, Menorca és Ibiza is – vagyis Európa legnépszerűbb nyári utazási célpontjai. A törvény ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy helyi szinten bizonyos zónákban engedélyezzék a lakáskiadást – vagyis ezek a népszerű helyek nem fognak egyszerre csak eltűnni az Airbnb kínálatából (az viszont benne van a pakliban, hogy ha valaki engedélyt kap, az árakat emelni fogja).

A legnagyobb talány, hogy miként ellenőrzik majd, hogy ki ad ki lakást illegálisan? A helyi kormányzat egy online platformot fog beüzemelni, ahol névtelenül bárki bejelentést tehet, ha azt látja, hogy a szomszédban túl gyorsan váltogatják egymást a vendégek (a hatóságok a 30 napnál rövidebb időre szóló bérleti időszakokat fogják kimelten ellenőrizni). Ezzel párhuzamosan Mallorca például ingyenes mobilappot fog kiadni, amiben a turisták ellenőrizhetik, hogy az adott szállás törvényes-e vagy sem (jelenleg közel 15 ezer lakás van csak Mallorcán, ami kiadható).

Oszd meg!