A jó élet

Home office helyett terasz office – íme 8 belvárosi kávézó, ahonnan könnyebben megy a munka

Takács Dalma
2022. március 24. 5 perc olvasás

Most, hogy hivatalosan is beköszöntött a tavasz, végre elhagyhatjuk a lakás melegét, és kihelyezhetjük a home office és a meetingek központját a friss levegőre. Ehhez – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttem néhány budapesti kávézót, ami már megnyitotta teraszát és kerthelyiségét a dolgozni vágyók előtt.

ECO Café

Ha fontos számodra a fenntarthatóság és a környezetvédelem, ezt a helyet mindenképp vésd fel a bakancslistádra. Az idén 11. születésnapját ünneplő ECO kizárólag fair trade és organikus alapanyagokat használ, ami – bár meglátszik az árakon –, hosszan tartó lendületet ad, és még az ökolábnyomod sem növeli. A napos terasz ráadásul könnyen megközelíthető, és ideális akár az egész napos munkához is – itt nem csak reggelit, de könnyebb salátákat és vegán finomságokat is fogyaszthatsz.

Pro tipp: hozd el a kutyád is, garantáltan talál magának új barátokat.

Matinée

„Nekünk az életünk. Nektek életszakasz, biztos pont a városban, törzshely” – így jellemzi az apró, de felejthetetlen kávézót a Matinée legénysége a honlapon. Az előbb említett ECO-tól csak pár percre, a hatodik kerület egyik legszebb utcája, a Benczúr sarkán bújik meg a hely, ami hiába van az utcafronton, a forgalom közel sem vesz el annyit az élményből, amennyit az otthonos hangulat és a fák árnyéka hozzáad. 

Pro tipp: nem élhetsz le úgy egy életet, hogy nem kóstoltad meg a Fazenda Sertãozinh espressójukat.

Csendes Társ

Nem véletlen, hogy a Csendes Társ nyerte meg 2014-ben a Terasz Budapest terasz-szépségversenyét – hiába telt el azóta 8 év, a Károly kertbe nyúló egység nem vesztett pompájából. A Csendes Társ remek példa arra, hogy igenis kávézhatunk a belváros közepén is csendes és zöld környezetben, ha pedig az estébe nyúlna a látogatásod, böngészd végig a több száz borral operáló borlap kínálatát is.

Pro tipp: járd körbe a teljes Csendes-komplexumot! A Csendes Társ baloldalán a(z egyébként szuper nyüzsgő) Csendes kávézó, jobb oldalán pedig a Csendes Concept Store kapott helyet, utóbbiban szuper dizájner termékek közül válogathatsz.

Kelet Kávézó

A Bartók Béla útról szinte bármelyik helyet kiemelhetném – ha erre jártok, mindenképp ejtsétek útba a Hadikot, a Szatyor Bárt és a Bélát is, amennyiben addigra újranyit – , de legutóbb annyira meggyőzött az indonéz mogyoróvajas szendvics, hogy egy darabig garantáltan a Kelet lesz a törzshelyem. Kiállítások, könyvtár, felolvasóestek, művészeti és tudományos beszélgetések, kézműves szörp, specialty kávé és persze terasz – kell ennél több egy új törzshelyhez?

Pro tipp: 26-án, pénteken nyílik meg Merényi Dávid kiállítása, aminek képeit a vidéki élet és a társadalmi különbségek inspirálták. Ne hagyd ki!

Csiga

A reneszánszát élő Rákóczi tér egyik legklasszabb helye vitathatatlanul a Csiga, ahol egyszerre érezheted magad botanikus kertben, kiállításon, kocsmában, fancy étteremben és kutyafuttatóban. Persze embere válogatja, de ha engem kérdeztek, mind az öt szuper vonzó, pláne, ha olyan menő terasz is tartozik hozzá, mint itt. És hidd el, a munka is könnyebben megy, ha közben egy frissen sült parajos aszalt paradicsomos ricottás quiche gőzölög a jobbodon.

Pro tipp: hazafelé azért a Vajba is térj be egy kis nasiért.

Rengeteg Romcafé és Élesztőház

Sosem értettem, hogyan, de csodálatos szimbiózist alkot egymással ez a két, teljesen eltérő profilú hely: a föld alatt található Rengeteg mackógyűjteménye és elképesztő kávé- és forrócsoki-kínálata éppen annyira rabul ejti a szívet, mint az ország első kézműves sörözője, az Élesztő, a közös udvaron pedig organikusan fonódik össze a két hangulat. A tágas szabadtéri helységet fák árnyékolják be és street food illata lengi körbe, a sörkóstolók pedig garantáltan gördülékenyebbé teszik a munkát.

Pro tipp: a kertben időről időre piacot is tartanak, ha szereted a háztáji ízeket, itt a helyed.

Jurányi Suterene

A Jurányi Inkubátorház már önmagában is Budapest egyik legizgalmasabb egysége – pláne, ha kedveled a művészeti közeget – fényét pedig csak még tovább emeli a földszinti kávézó és étterem, ahova az előadások előtt és után, vagy csak a napközbeni meetinged idejére beülhetsz. A Suterene különös figyelmet fordít a családosokra, így gyermekjátszó-sarkot is biztosítanak, a kutyusok pedig minimum olyan komfortosan érezhetik itt magukat, mint a fotón látható, (egyébként törzsvendég) delikvens.

Pro tipp: itt rendszeresen belefuthatsz jótékonysági eseményekbe, workshopokba és egyszálgitáros koncertekbe is.

Lumen Kávézó

Az a jó a Lumenben, hogy kettő is van belőle, így ha az egyikben nem lenne hely, potom 5 percen belül odaérsz a másikba. Kertben ücsörgésre és home-office-ra mindenesetre mindkét kávézó alkalmas: a KisLumenben a Mikszáth tér nyüzsgését, a NagyLumenben pedig a belső udvar csendjét élvezheted, ha jól időzítesz, akkor pedig kisebb koncertek biztosítják a háttérzajt a pötyögéshez. Ha dolgozni mennél, inkább a délelőttöt ajánljuk – estére már inkább a partihangulat, mintsem a nyugi dominálja a teret.

Pro tipp: maradj ebédre, és dobj be egy kókusztejes vöröslencselevest juhtúrós sztrapacskával!