Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hànội Xưa, sósabban, csirkével: mérnök apa-fia páros hozták el Vietnámot Budapestre

Gasztromegszállottak helyett vállalkozói lelkületű mérnökök, apa és fia alapították a Hànoi Xua-t, mégis ez lett a város egyik legjobb vietnami étterme. Most már kettő is van belőle.

Amikor nekem túl sós, akkor a vendégeknek jó – nevet Nguyen Anh Quan a Hànoi Xua Kálvin téri egységének szűkös emeletén, ahol pénteken délután kettőkor nem túl nagy a forgalom. A környékbeli egyetemisták kedvelt vietnami bisztrójában a vendégek ízlése szerint készülnek az ételek, nemcsak a fűszerezést illetően, hanem az alapanyagokat tekintve is. A kisebb adagok és a zsírosabb, bőrös húsok helyett itt kevesebb, de kiadósabb tányér pörög, és a fehérjét a csirkemellfilé is adja.

„Csiga, béka és kecske nálunk is akad néha, de az extrémebb dolgokat még nem merem bevállalni.” A csirkemell az egyetlen, amit a család kompromisszumnak él meg konyhájukkal kapcsolatban.

A fiatal Quan tökéletesen beszél magyarul, a hozzáállása pedig inkább egy üzletemberé, mint egy gasztromegszállotté. 16 éves volt, amikor családjával Magyarországra költöztek, most 28, azóta építészmérnök lett belőle. Édesapja is villamosmérnök, még a szocializmus alatt, tanulni jött Budapestre. Az egyetem után visszament Vietnamba, de nehezen tudott megélni, így került vissza, hogy létrehozza – többek között – Magyarország első vietnami éttermét.

Nguyen Anh Quan tökéletes magyarsággal irányítja a bizniszt (Fotók: Orbital Strangers)

„A családunk könyveléssel és tolmácsolással is foglalkozik. Édesapám igazi vállalkozó, egyik nap ruhát árul, másnap ételt, ingatlanokkal is foglalkozik, és szállodát is üzemeltetett.” A Nagyvárad téri étterem 2006-ban, Felszálló Sárkány néven még nem kötött kompromisszumot magyarok kedvéért, és mivel a nemzetközi gasztrotrendek is kevésbé jellemezték a várost, elsősorban az itt élő vietnamiakat szolgálta ki. Nem is ment túl jól, és az édesapa, Nguyen Phuc Tuong sem bírta – akkor még egyedül – a munkát, így tíz évig inkább bérbe adta a helyiséget.
Quan két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy újra kézbe veszi, mondván, „nem rossz, ha az egyetem után rögtön akad egy olyan munkahelyem, ahonnan biztosan nem rúgnak ki”. Otthonukra, Hanoi városára emlékezve lett Hànoi Xua, azaz régi Hànoi a hely neve, és miután a magyarok is felfedezték maguknak, hamarosan egy újabb, fiatalosabb, kicsit „streetfoodosabb” egységgel bővülhettek a Kálvinon.

A Forbes Life-ban most a legjobb külföldi konyhák, boltok és kocsmák budapesti képviselőit választottuk ki, kizárólag azokat az autentikus helyeket, amelyeket adott nemzetek képviselői tulajdonolnak és vezetnek. A különszámban olvashatsz róluk: Fausto’s Ristorante és Osteria, Khan és Sáo, Maharaja Indiai Éttermek, Szép kis India, Biwako, és a jelenleg a Jedermann mögött álló Hans van Vliet kocsmái.

Az alapanyagok többségéért már nem nekik kell Vietnamba járni, behozzák azokat más kereskedők. Mégis mindketten gyakran utaznak vissza, hiszen Quan édesanyja ott él. Amikor otthon vannak, úgy étkeznek, mint egy igazi vietnami, robogóra pattannak, és minden fogásért külön bisztróba mennek, oda, ahol az adott ételt a legjobban csinálják. Habár Budapesten sem elképzelhetetlen, hogy egy poharas levesező után együnk valahol egy főételt, majd mondjuk külön felkutassuk a város legjobb palacsintázóját, a Nguyen család erre itt nem érez késztetést.

„Még most is sok vietnami jár hozzánk, de ők inkább előre rendelnek.” Quan az itt tanuló vietnami egyetemistákat is szívesen alkalmazza, és szakácsaik többsége is vietnami, van köztük, akit már ők csábítottak ide. Konyhájuk – az európai behatást leszámítva – hanoi, tehát a kelet-vietnami ízekre épül, ami jellemzően sósabb, mint a déli konyha, ott sokkal több étel készül cukorral. „Persze nem annyira sós, mint a magyarok ízlése.”

A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online. Lapozz bele itt!

Oszd meg!