Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hallgasd, amit mi hallgatunk! – mutatjuk, épp melyek a Forbes kedvenc podcastjei

Mintha mostanában érne csúcsára a podcasthallgatási láz – cikkek tucatja jelenik meg róla, újabb kapcsolódó appok rajtolnak el, még a Spotify is a podcasteknek kedvez új dizájnjával –, pedig tuti, ti sem ma kezdtétek a fülelést. A Forbes szerkesztősége sem zöldfülű a témában, vannak már oda-vissza végighallgatott kedvenceink. A Forbes Espresso mintájára most mi ajánlunk nektek – ne csak olvasd, amit mit olvasunk, hallgasd is!

Téma: Világ

New York Times: The Daily

Galambos Márton főszerkesztő: „A New York Times podcastjével indul sok napom, főleg ha nincs nyár.” 20-35 perces castok.

Guardian podcast

Elsőre nagyon megörültem, amikor megtaláltam a Guardian Audio Long Readjeit, azaz a meghallgatható hosszú cikkeit. Aztán azon kaptam magam, hogy már negyedszer indítom újra az elsőt – nem azért, mert annyira jó, hanem mert annyira monoton, hogy alig bírok végig rá koncentrálni, folyton elkalandoznak a gondolataim. Hiába, azok a szövegek olvasásra születtek. Persze az is lehet, hogy csak nem pont futáshoz kellene választanom őket.

Helyette most a hírekre, politikára és üzletre fókuszáló podcast-csatornájukat követtem be, eddig jobban állok vele, mint az előbbivel.

TED Talks Daily

Pontosan az, amit a neve tükröz: nyilvános TED-előadások hanganyagai, vegyes témákban, általában kb. 20 percben. Izgi.

Gurls Talk

A legjobb női fókuszú podcast, amivel eddig találkoztam. Talán mert Adwoa Aboah nem erőlködve (vagy épp erőtlenül) rántja elő a női témákat, helyette egyszerűen beszélget, olyan nőkkel, akiktől gyakorlatilag minden mondat érdekes. Kezdd a friss Serena Williams-résszel, és te is meg fogod szeretni.

Téma: Biznisz

Halottnak a coach

Karrierváltás, a munka értelmének megtalálása, munkahelyi konfliktusok, stresszkezelés, kiégés, újrakezdés, leadership, ilyesmikről szól Laza Bálint (éppen távozó) újságírónk egyik kedvenc hallgatnivalója. Ahogy a nevéből kiderül, ezek magyar nyelvű adások; akad köztük 10 perces, de másfél órás rész is.

Értelmet keresel a munkádban? Megmutatjuk, hogyan állj neki

Téma: Tudomány vagy tanulás

The Future of Everything

Nekem formátum, felkészültég, érdekesség, tempó szempontjából is abszolút etalon a Stanford University show-ja, amely a technológia és a különböző tudományok legfontosabb, napjainkban jelen lévő irányaival foglalkozik, és vendégei mindig első kézből adnak érdekes infókat a jelenünkről és jövőnkről. Pont olyan hosszan, amilyen hosszan kell és jól esik.

Science Vs.

Segít különbséget tenni a trendeket övező pletykák, vélekedések, tévhitek és a valóság között. Változatos témák, alapos hátterezéssel, normális műsorvezetéssel, Nagy Zsolt szerkesztőnk ajánlásával.

Skeptoid

Az előzőhöz hasonló a célja ennek a 2006 óta minden héten megjelenő, többszörös díjnyertes podcastnek: megcáfolja a tévhiteket, tényeket ad a fülünkbe, és tanít. A streamet 137 ezren hallgatják hetente, és még mennyien, miután megjelenik a külöböző szolgáltatóappokban. Smejkál Péter újságírónk az egyik követő a sok közül.

Stories from the Bunker

Ufók, Boeing 737 mítosz, a Flannan-szigetek legendája, az 51-es körzet, összeesküvés-elméletek mindenek felett. Smejkál Peti már tudja, melyik mögött lehet igazság.

Hoy Hablamos

Sajnos én a címét is csak a Google Translate alapján értem, Zsiborás Gergő főmunkatárs azonban magukat a spanyol nyelvű adásokat is. Éppen azért hallgatja, hogy gyakorolja, frissen tartsa koponyájában az idegennyelvismeretet.

Téma: Sport és életmód

Teljes terjedelem

Zsiborás Gergő azt mondja, „sport, azon belül is foci témában szakmailag és mindenhogy a legjobb magyar podcast”.

The Health Code

A kedvencem, ha csak hallgatni akarok akarok valamit, ha nem akarom törni a fejem, csak élvezni, hogy egy fiatal ausztrál házaspár egymással ökörködik, az életéről mesél maximális őszinteséggel, és közben időnként (tényleg) okos életmód tanácsokat ad. Villámgyorsan a rajongásig beléjük szerettem, a követőjük és a rajongójuk lettem a podcasten kívül az Instagramon is (van Youtube-csatornájuk is, meg Facebook meg minden), mint egymillió másik ember a világ körül. Ők és a Sarahsday.com kiváló példái annak, hogy mennyire ügyes az Y-generáció, ha arról van szó, hogy a közösségi médiára és a hobbijukra kell saját vállalkozást, globális bizniszt építeni.

The School of Greatness

Jól összeszedett beszédek változatos és már önmagukban is érdekes témákban, konkrétan megfogalmazott tanácsokkal, amiken mindenki el tud gondolkodni, és valamilyen módon önfejlesztésre alkalmazni. Igazi one man show-k, kicsit talán amerikaiasan túlragozva, de legalább nem maradunk le nagyon, ha egy-egy pillanatra belealszunk.

Shut up, brain!

Pszichológia, meditáció és az idegtudomány mindennapokra is alkalmazható hasznos megállapításai, tőlem neked, ha néha túlgondolsz dolgokat.

Ez nem stresszkezelés, ez mélyvíz – magyar app mutat újat a meditációs piacon

Téma: Kikapcs

Conan O’Brien Needs a Friend

Bánáti Anna újágírónk azt mondja, ennek a műsornak a tematikája kb. az, amit a címe is lefed. Conan (amerikai tévés) olyan emberekkel beszélget, akik nem csak 1-2-szer voltak a műsorában, hanem régebbre nyúlik vissza a barátságuk. Ilyen például Lisa Kudrow, akivel annak idején egy impróiskolába jártak, de ott volt még Jeff Goldblum, Jimmy Kimmel, Michelle Obama, Adam Sandler… sok híresség. „Nagyon szeretem, bár nem egyszer néztek már hülyének futás közben, amiért hangosan felnevettem valamin”, mondja Anna.

Everything is alive

Bánáti Anna az univerzum egy általam eddig nem ismert bugyrába vezetett be, amikor elárulta, hogy tárgyakkal beszélgetve is lehet podcastet rögzíteni. Ebbe a műsorban ugyanis a műsorvezető színészeket hív meg, akik úgy tesznek, mintha tárgyak lennének (például metróülés, kólásdoboz, szappan), és mindenféléről beszélgetnek (hogyan telik egy átlagos napja egy liftnek, mi az élet értelme, kicsoda a kóla valójában, a kólásdoboz, vagy csak a benne lévő kóla). „Teljesen agyament, de futás közben ez is poén”, Anna ezeken is kocogva nevet.

Checkpoint

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. A két lelkes magyar gamer blogja a műfajban úttörő volt itthon, és most is kiemelkedő. Nem véletlenül támogatják hétről hétre a fizetős online tartalmakkal gyakran még hadilábon álló magyar hallgatók. Laza Bálint őshallgató és nagy rajongó.

Gamer 365

Még egy magyar nyelvű gamer podcast, a Gamer365.hu hanganyaga, olyan megszállottaknak, mint Smejkál Péter kolléga.

This American Life 

Szórakoztató újságírás: mindennapi sztorik minden mennyiségben. A This American Life az egyik legnépszerűbb podcast a világon a maga körülbelül 5 millió hallgatójával, de Bánáti Anna csak néhány hete hallgatott bele először. A podcast szerkesztői minden héten más tematika alapján hívnak meg vendégeket, hogy a legkülönbözőbb témákról beszélgessenek: szakításokról, véletlenekről, igazságtalanságokról, a szavak súlyáról, vagy arról, hogy milyen érzés a tévében lenni (de vannak egészen abszurd sztorik is, például túszul ejtésről vagy újszülöttek felcseréléséről).

Oszd meg!

„Minél több lesz a jóság és a szeretet, annál erősebbek leszünk, így feltétlenül sikeresek leszünk”

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin