Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Brooke Lark // Unsplash

Értelmet keresel a munkádban? Megmutatjuk, hogyan állj neki

Ha változtatni akarsz az életeden, kezdd a gondolkodásmódoddal. Segítünk, hogyan fogj neki.

Fordította: Kemény Márk (gyakornok)

Sokan akarnak kiteljesedni a munkájukban és megtalálni a céljukat, de nem mindenki ismeri föl, hogy ebben az első lépés a helyes nézőpont.

A felfogás alakításához viszont tudatosság szükséges. Elégedettséggel tölt el, ha tudod, hogy módodban áll alakítani a célod, elhelyezni magad abban, ami túlmutat rajtad, illetve pozitívan hatni másokra a munkádban és azon kívül. Igaz a mondás: ha változtatsz a gondolkodásmódodon, az életed is vele változik. Kiindulási pontnak pedig tökéletes a munkahelyed.

Vedd kézbe a sorsod

Azt a legfontosabb észben tartani, hogy te magad adhatsz értelmet és célt a munkádnak. Szakíts azzal a hiedelemmel, hogy a rád pont passzoló szerepet kell betöltened, vagy, hogy a főnököd és a céged felelőssége, hogy célt adjon neked. Mindegy mivel keresed a pénzed, minden munkának meg lehet találni a méltóságát. Számít a munkád, de neked kell a célodat előmozdítanod és értelmet megtalálnod.

Ne a hozzád illő munkát keresd, hanem te alakíts ki magadnak olyat, ami boldoggá tesz – nem akárki, a Yale kutatója mondja

A három fókuszpont

Az emberek céltudatosságukat gyakran a következő három dologgal kötik össze: ha érzik, hogy kapcsolódnak valamihez, ami túlmutat rajtuk, ha tudják, hogy nem értelmetlen, amit csinálnak, és talán a legfontosabb, ha belelátnak abba, hogyan szolgál a munkájuk másokat és nem csak egy vállalat alapelveit.

Na és hogyan jutunk el eddig a három tényezőig? Építs fel egy gondolatmenetet a munkádtól azokig a dolgokig, amik a legfontosabbak számodra. Ha például egy egyetemi felvételi irodában jelentkezési lapokat dolgozol fel, gondolj arra, hogy a munkád elengedhetetlen a leendő hallgatók számára és ezzel egy kicsit alakítod a sorsukat. Vagy, ha mondjuk a kerület sportcsarnokában a látogatókat fogadod, gondolj arra, hogy eligazítod őket és ezzel segíted a sportolásukat. A lényeg, hogy megtaláld, hogy amit csinálsz, hogyan mutat túl rajtad.

Az te adottságaid

Az imént említett gondolatmenetnél térj ki arra is, hogyan lehetnek ebben segítségedre a készségeid. Lehet, hogy például a humorod miatt jó a hangulat az irodában, vagy páratlan szervezettséged hatására strukturáltabban és hatékonyabban tudnak a körülötted levők dolgozni. Annak, hogy hasznosnak érezd magad a munkában fontos része, hogy lásd az egyedi értéket, amit te adsz hozzá.

Van élet a munkán túl

Azt is érdemes észben tartani, hogy nem kell feltétlenül a munkád keretei közt megtalálnod életed célját.Sőt, ha a munkahelyeden kívül találod meg a célod, még segíthet is, hogy több értelmét lásd a napi nyolc órának.

Kiteljesedhetsz abban is, hogy tevékeny vagy a családod, a barátaid vagy a közösséged körében.

Gondolj csak azokra a dolgokra, amikkel hétvégén a közösséged életében részt vehetsz: a szomszéd néninek való bevásárlástól kezdve a különböző önkéntesprogramokig. Ha egy átfogóbb megközelítést választasz és beveszed a képbe a családod, barátaid, környezeted és közösséged, akkor a munkádban is elégedettebb lehetsz, hiszen így nem csak és kizárólag abban akarod megtalálni a célod.

Néha kedvesnek kell lenned magadhoz egy vereség után.