F1! Zsír!

Ritkábban csöng a telefonom, mint azt sokan gondolják, de ha hívnak, eléggé kiszámítható, hogy ki mit akar tőlem. A legtöbben be szeretnének kerülni az újságba, néhányan kimondva-kimondatlanul rögtön fel a címlapra. Ritka, de […]

Bővebben

Generációk mobiljai: antennás, táskányi méretű és trikolór készülékek egy szegedi kiállításon

Ki emlékszik a táskányi méretű, analóg Motorola mobiltelefonra? És az első trikolór díszítésűre? Hétfő óta ezek is láthatók egy szegedi kiállításon –  jó pár másik retrókészülékkel együtt. 

Idén március végén volt 25 éves a magyarországi GSM mobilszolgáltatás: ennek apropóján „GSM – Generációk Saját Mobiljai” címmel időszaki kiállítást rendezett a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a helyszín a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora. A fő támogató pedig a Vodafone Magyarország Alapítvány.

A tárlat szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki a legizgalmasabb és legérdekesebb készülékeket.

Megtekinthető például egy olyan, táskányi méretű, analóg Motorola mobiltelefon, amilyennel az első magyarországi mobilhívást indította Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én, illetve az amerikai gyártó első hazai gyártású, trikolór díszítésű telefonja is.

Fotók: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

A látogatók több tucatnyi különleges formatervű készüléken keresztül áttekinthetik, hogyan jutottunk el a külső antennás, nyomógombos készülékektől napjaink teljes érintőképernyős okostelefonjaihoz. A kiállítás szeptember elejéig látogatható.

Olvasd el A jó élet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő