Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forraltborozz úgy, mint egy római!

A Conditium Paradoxon nevű italt egy szórakoztató csavar az ünnepi piafelhozatalban, ráadásul nem nagy kunszt összedobni.

Nehéz ma már újat mutatni a konyhaművészetben, mióta a BuzzFeed állandóan tolja ránk a főzős kontentet – úgyhogy itt az ideje visszanyúlni eleink ötleteihez. A karácsonyi forraltborozást például feldobhatjuk, ha nem a Glühwine-Mulled Wine tengelyen nézelődünk, hanem az ókori verziót próbáljuk összehozni – a fantáziadús nevű Conditium Paradoxon nevű főzetet.

Marvus Gavius Apicus a De Re Coquinaria című könyvében írja le részletesen (az angol fordítást itt találtuk), hogy hogyan kell elkészíteni, bár az eredeti az kicsit nagyobb adagra volt kitalálva, valószínűleg egy fél helyőrséget be lehetett volna rúgatni vele, mi inkább maradjunk egy pohárnál, aztán ki kedvére szorozza fel a hozzávalókat:

Összetevők (1 pohárhoz elegendő):

-187 ml fehér bor
-150 g méz
-2 babérlevél
-½ teáskanál édeskömény
-1 teáskanál fekete bors
-néhány szál sáfrány
-egy kis maréknyi mazsola, vagy datolya

 

75 ml bort és 150 gramm mézet keverjük össze egy lábosban, tegyük lassú tűzre, és kevergessük egészen forráspontig, hogy a méz teljesen feloldódjon. Pár perc után vegyük le a tűzről. A többi hozzávalót keverjük bele, amíg még forró a bor, mert ettől lesznek erősek az ízek, majd fedjük le a lábost, nehogy túl gyorsan hűljön ki az ital.

Ha lehűlt, adjuk hozzá a maradék bort. Felszolgálás előtt érdemes egyszer átönteni egy szitán, mert az állagát tekintve kissé zavaros.
Ha túlságosan édesnek találjuk, hígítsuk fel vízzel, vagy öntsünk hozzá még bort – ha pedig kihűlt, nyugodtan újra lehet melegíteni a tűzön.

Oszd meg!