Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Citicape House látványterv // fotó: sheppard robson

Fenntartható építészet level végtelen: nyolc tonna szennyeződést fog elnyelni Európa legnagyobb zöld fala

A Sheppard Robson építészstúdió tervezte Citicape House-nál a megszokott funkciók mellett fontos szempont lesz, hogy az objektum javítsa a helyi levegőminőséget is: az épület homlokzatára 400 000 élő növény kerül majd. A tervezők reményei szerint a zöld fal évente több mint nyolc tonna szén-dioxidot köt meg és cserébe hat tonna oxigént termel.

Citicape House látványterv // fotó: Sheppard Robson

Az épületet London városában, egy fontos közlekedési csomópontnál, Farringdon és Moorgate között húzzák fel.

A stúdió célja rávilágítani arra, hogy az épített környezet is megoldást nyújthat az olyan problémákra, mint az éghajlatváltozás vagy a légszennyezés.

„Egy ennyire kiemelt helyen valódi törekvés volt, hogy új megoldásokat nyújtsunk London legégetőbb környezetvédelmi kérdéseire, mint a levegő minősége, a zajprobléma, vagy a porszennyezés” – mondta a Dezeennek Dan Burr, a Sheppard Robson partnere.

Citicape House látványterv // fotó: Sheppard Robson

A stúdió, ahelyett hogy elkülönített volna egy zöld felületet, inkább az integrált megoldás mellett döntött. Szerintük ez a megközelítés nagyobb hatással lesz a helyi környezeti viszonyokra és szerepe lesz egy sokkal jobb és élhetőbb város létrejöttében.

Citicape House látványterv // fotó: Sheppard Robson

Ha elkészül, a 11 emeletes Citicape House-ban sok minden helyet kap majd. Lesz benne ötcsillagos hotel, irodák, közösségi terek, sky-bar, gyógyfürdő, a földszinten pedig egy étterem.

Az emeleten lesz egy mindenki számára elérhető tetőterasz is, mely pazar kilátást nyújt a városra.

Ez a rész szintén be lesz borítva az élő fallal, valamint a teraszon kialakítanak egy kertet is, amibe veszélyeztetett őshonos virágokat ültetnek.

„A társadalmi fenntarthatóság szintén fontos számunkra” – mondta Burr. „A nyilvános közösségi terek és ezek széles felhasználhatósága lehetővé teszik, hogy a közösségek este és hétvégente itt kapcsolódjanak ki.”

Citicape House látványterv // fotó: Sheppard Robson

Az élő falon túl az épület más elemeinél is a fenntarthatóságra törekedtek a tervezők. A nyílászárók hőkibocsátási értéke alacsony, az üvegezés pedig szintén minimalizálja az épület hőveszteségét.

Az effektivitásról olyan megújuló energiaforrások gondoskodnak, mint a levegős hőszivattyú.

A zöld fal öntözéséről egy esővízgyűjtőrendszer fog felelni.

A kiemelt képen a Citicape House látványterve // fotó: Sheppard Robson

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.