Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezt nézd meg, ha Bécsben jársz – 11 tipp a szerkesztőségtől

Ajánlunk néhány helyet azoknak, akik nem a megszokott turistaösvényen szeretnek járni. 11 tipp a szerkesztőség tagjaitól.
Buchhandlung Walther König, Museumsplatz 1A, 1070
Ahányszor Bécsben járok, mindig felkeresem ezt a könyvkereskedést a MuseumsQuartier árkádja alatt. A kölni központú kiadó a német nagyvárosok mellett csak Londonban, Amszterdamban és az osztrák fővárosban van jelen, mindig múzeumok közelében – Budapestre egyelőre nem merészkedtek el, pedig jöhetnének. A kínálatban film, fotográfia, képzőművészetek, építészet, dizájn, divat, művészetelmélet, katalógusok, végtelennek tűnő választékban. (Bagi László)
Craftmühle, Mühlgasse 20, 1040
Ha valaki mondjuk öt évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy itt, a bécsi Naschmarkt közelében, két osztrák üzletvezető csillogó szemekkel beszél nekem az itt csapolt 13-féle miskolci sörről, minimum furcsán néztem volna rá. Pedig a város egyik legjobb sörházában magyar sör folyik. Egy olyan városban, ahol azért nagy baj nincs az alap-Lagerbierrel sem. A Zip’s sörei (és a hozzájuk kitalált ételek) egyébként tényleg okot adnak a lelkesedésre, az új sörházat pedig rögtön a nyitás évében a város legjobbjává választották az Ausztria-szerte mértékadó sörös kalauzban. A belső tér kialakítására láthatólag sokat költöttek. (Bagi László)
Das Möbel > Das Café, Burggasse 10, 1070
Egy kávézó, ahol egyben a bútoraidat is beszerezheted – talán így lehetne a legjobban összefoglalni a Das Möbel lényegét. Bár vannak asztalok, amik hónapokon keresztül a helyükön maradnak, a kávézó mindig egy kicsit másképp néz ki, ahogy folyamatosan találnak gazdára a különböző székek és lámpák. Ha még élőzene is van, tényleg olyan, mintha egy spontán házibuliba csöppentünk volna. Kutyákkal és gyerekekkel, mert mégiscsak Bécsről van szó. (Bánáti Anna)
Gasthaus Zum Wohl, Stumpergasse 61, 1060
Öt percre a Westbanhhoftól és a Maria Hilfer Strasse felső végétől egy kis mellékutcában van ez a teljesen glutén- és laktózmentes étterem és söröző, ahol ráadásul amit lehet, bioalapanyagokból főznek. Aki elvileg el van tiltva a bécsi szelettől és a palacsintától, az is garantáltan betérhet ide, és egyáltalán nem fogja úgy érezni, hogy Bécs kirekesztette az ételallergiája miatt. (Fekete Emese)
Handdruck, Burggasse 73, 1070
Könyvnyomtatás és szitanyomás a város kreatív negyedében. Névjegykártyák, levélpapírok, esküvői nyomatok, könyvkötés. Martin Novak mindent úgy készít, ahogy évszázadokkal ezelőtt tették ősei. (Bagi László)
Mymuesli, Mariahilfer Straße 93, 1060
Néhány éve már nem kell Passauig vagy más német városokig menni azért, hogy az ember a Mymuesliből válogassa össze valaha volt legdizájnosabb reggelijét. A három német srác által alapított, és ma már egész nagyra nőtt európai müzlihálózat hozzánk legközelebbi egysége a Mariahilfer Strassén található. Nehéz eltéveszteni, már a bejárata mutatja a benti színkavalkádot, ami aztán belépve tényleg üt: a szívárvány minden színében felsorakozó, különböző méretű hengerdobozokba mindenki maga válogathatja össze a saját müzlijét, 80 különböző bioalapanyagból. Ha elhisszük, amit az alapítók mondanak: 566 kvadrillió variációs lehetőség van (1 kvadrillió egyenlő 10 a huszonnegyediken). (Fekete Emese)
Monet, Bruegel, Klimt, Schiele, Moser (Albertina, Kunsthistorisches, Leopold múzeumok)
Bécsben mindig inkább a túl bő, és nem a túl szegényes választék a kérdés, ha aktuális kiállításokról van szó, így van ez jó ideje idén is. Az Albertina nagyszabású Monet-tárlatáról már sok jót megírtunk  a bécsi Szépművészeti  Bruegel-kiállítása is méltán megérdemli a minden idők legnagyobbikát, és ott van a Leopold Múzeum a maga Schiele-Klimt-Moser gyűjteményével. Felújítás és egy hónapos szünet után most december 6-án nyitott újra, és ez a három művész már csak azért is érdekes, mert mindannyian ugyanabban az évben, és éppen száz évvel ezelőtt haltak meg. (Fekete Emese)
Palmenhaus, Burggarten 1, 1010
Pár lépésre az Albertinától a Hofburg kertjében áll a Lepkeház vagy Pálmaház, ami nem is annyira a lepkék vagy a pálmák miatt érdekes, hanem a bisztrója és kávézója miatt. A legjobb persze jó időben a teraszon ücsörögni (már ha kapunk helyet), de mivel bent is hatalmas pálmák és csüngő növények alatt eszegethetünk, minden időben trópusi élmény. (Fekete Emese)
Recordbag, Kollergerngasse 4, 1060
CD-k az indie, az alter és a pop világából, bakelit lemezek, pólók, plakátok. Zene és divat, értelmiségi törzsközönség. (Bagi László)
Schloss Schönbrunn
Klasszikus turistalátnivaló, amit sokan már biztosan kipipáltak, de időről időre ide is jó kimetrózni, különösen, ha gyerekekkel járjuk a várost. A kisebbeknek és főleg jó időben ott a sövénylabirintus a kastély parkjában, rossz időben meg a palota körülbelül 40 látogatható szobája. Egyikben hatévesen a kis Mozart játszott zongorán Mária Teréziának, egy másikban született és halt meg Ferenc József. Akinek a gyereke épp most tanulja töriből a Monarchát, annak különösen ajánlott, megelevenedik az egész tankönyv. (Fekete Emese)
Sous-bois, Neustiftgasse 33, 1070
Bécs igazán nem panaszkodhat a különleges papírboltok felhozatalára, a Volkstheatertől néhány sarokra lévő Sous-bois viszont a legedzettebb írószerrajongók számára is tartogat meglepetéseket. A hangsúlyt nem a toll-ceruza-füzet szentháromságra helyezik, mint az írószerboltok általában, hanem az egyedi papírokra, állatos lyukasztókra és gemkapcsokra, post-itekre, nyomdákra és mintás celluxokra. Nem hiányoznak persze a dizájnos 2019-es naptárak sem. (Bánáti Anna)
Oszd meg!