Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

tengerpart nő csaj

Ezekben a tengerparti városokban a legolcsóbb az élet

Ki ne álmodozott volna arról, hogy egyik napról a másikra felmond, és visszavonul egy tengerparti városkába a világ túloldalán? Az Internationalliving.com felmérése szerint ez lehetséges, és nem is lenne olyan drága, mint gondolnánk.

Az Internationalliving.com felmérése alapján a Forbes.com összegyűjtötte, melyek a legolcsóbb tengerparti városok, ahol átlagosan havi 2 000 dollárért (kb. 510 000 forintért) két ember kényelmesen eléldegélhet. Magyar pénztárcával mérve természetesen ez még így is borsos ár, érdemes azonban észben tartani, hogy a felmérés olyan extrákat is beleszámolt a becslésbe, amikkel nem biztos, hogy mindenki élne adott helyzetben (ilyen például a szörf, a vitorlázás, búvárkodás, a homokos tengerparton való koktélozások vagy épp a bejárónő). A befutók között két ország (Portugália és Costa Rica) ráadásul a világ legvendégszeretőbb 10 országa között is ott van.

A becslést az oldal kérdőívekkel, illetve az adott ország jólétére vonatkozó statisztikai adatokkal készítette el. Mutatjuk az öt toplistást.

Tamarindo, Costa Rica

tengerpart Tamarindo

Szörfös Tamarindón. Forrás: Zachary Shea, Unsplash

Miért ide? Tamarindo maga a mennyország azoknak, akik szeretnének kiszabadulni a mókuskerékből. Gyönyörű táj, korrekt ingatlanárak, összetartó külföldiekből álló közösség, egészséges életmód (tiszta levegő, jó lehetőségek szörfölésre, rengeteg tengeri herkentyű). A legtöbb helyi beszél angolul, így a kommunikáció sem okoz problémát.

Mennyiért? Az Internationalliving.com becslései szerint egy pár körülbelül 2500 dollárból (630 000 forint) jön ki itt havonta. Pirospont a itteni egészségügynek, ami állítólag ahhoz képest, hogy olcsó, nagyon magas színvonalú.

Pedasí, Panama

tengerpart Panama

A tengerpart Pedasín. Forrás: Forbes.com

Miért ide? 1 500-an lakják, a kisvárosias feeling tehát megvan, viszont sok a külföldi. A civilizáció kellemesen messze, Pedasí négy órára van Panamavárostól.

Mennyiért? Két főnek egy hónap 2 000 dollárba (510 000 forint) kerül. Egy üveg sör 1-2 dollár körül mozog, bejárónő 15 dollár egy fél napra, kertész és ezermestert pedig 5 dollár / óráért találunk.

Salinas, Ecuador

tengerpart Salinas Ecuador

Salinas. Forrás: Forbes.com

Miért ide? Nagy, tiszta tengerpart, egész évben kellemes idő. „Little Miami Beach” néven is fut.

Mennyiért? Két ember 1400 dollárból (360 000 forint) jön ki havonta. Alacsony adó, olcsó lakásfenntartási költségek.

Penang, Malajzia

tengerpart Malajzia

Naplemente Penangban. Forrás: Forbes.com

Miért ide? Dzsungel-borította hegyek és régi tengerpartok váltakoznak az ország északnyugati részén lévő szigeten. Majdnem mindenki beszél angolul, és van egy 10 évre szóló vízumlehetőség az itt élni kívánó külföldiek külföldiek számára.

Mennyiért? Körülbelül 1600 dollár (400 000 forint) egy hónapra két főnek.

Cascais, Portugália

tengerpart

Így néz ki Cascais. Forrás: Forbes.com

Miért ide? Körülbelül 20 percre van a fővárostól, Lisszabontól. A portugál Riviéra névre is hallgat, de Európában kevéssé ismert. Kellemes időjárás (nyáron átlagosan 22, télen 10 fok), angolul általában tudnak a helyiek.

Mennyiért? Körülbelül 750 dollártól (190 000 forint) lehet lakást bérelni, egy hónap egy párnak 2 500 dollár (630 000 forint).

Hol a legjobb külföldiként élni? – A 10 legvendégszeretőbb ország listája

Borítókép: Farsai C. / Unsplash

Oszd meg!