Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez egy jótékony dizájner luxuskemping. A kambodzsai őserdőben

Glamping. A fogalom megvan, itthon is csinálják már: ez az, amikor egy kemping luxus-, vagy legalábbis a prémium szolgáltatásokat és kényelmet kínál. Persze ez sokkal izgalmasabb lehet a kambodzsai őserdőben, mint Heves megyében.
Bokor, Cardamom és Kirirom a délkelet-ázsiai ország, Kambodzsa legrégebbi nemzeti parkjai, melyet mostanában fedezett fel magának Jim Dobson, az amerikai Forbes szerzője. Mint írja, errefelé nem ritkák a tigrisek, a majmok és a szabadon kószáló elefántok – akik aztán órákra megbénítják a forgalmat.
7-22-2017-9-37-14-am
Bill Bensley (kép lent) ebbe az ősi környezetbe álmodta meg legújabb kreálmányát, a 2018-ban megnyíló rezervátumot (Shinta Mani Wild Private Nature Sanctuary). Az amerikai születésű bangkoki több látványos birtokot alkotott már meg szerte Ázsiában. Elszántan dolgozik, akár egy modern Willy Wonka. Az általa tervezett építmények viszonylag kis ökológiai lábnyomot hagynak, a fák kivágása helyett például előszeretettel épít a növények közé, de mindig gondol a természetes szennyvízkezelésre is.
main_bensley
A luxuskemping a Bokor Nemzeti Park és a Kirirom Nemzeti Park közötti területen kap helyet, ahol Bensley egy 400 hektár területű völgyet vont ki a művelés alól, megállítva az orvhalászatot, a bányászatot és az illegális fakitermelést.
wild-gal-01-1
A luxus dzsungelszafarik stílusában tervezett sátrak a sebesen kanyargó folyó és az erdőt tarkító vízesések mellett helyezkednek majd el. A vendégek akár hajóra is szállhatnak, hogy fölfedezzék a környék vízi világát – a luxushajókat természetesen ehhez is Bensley tervezi. Máshol vadőrök és kutatók mellé lehet társulni a vadon felfedezésére.
shinta-mani-wild-bensley-collection_the-khmer-snaps-section-5-final-resized
A rezervátum legnagyobb vízesésének tetején egy bár (Landing Zone Bar) és egy étterem (Waterfall Restaurant) kap majd helyet. Az ételeket a Sokoun Chanpreda kambodzsai üzletember által létrehozott Shinta Mani Alapítvány segítségével szerzik be.
kambodzsa
A szervezet célja, hogy hosszú távon stabil, és jó keresetet, megélhetést biztosítson a terület őslakosainak. Ezenkívül oktatási programokat és tréningeket szerveznek az idegenforgalmi dolgozók kiképzésére – írja az amerikai Forbes.
Árakról egyelőre nem hallani, de ha Bensley két másik kambodzsai szállodáját vesszük alapul, egyáltalán nem lesznek vészesek: a Shinta Mani Angkorban vagy a Shinta Mani Shackban augsztusban vagy szeptemberben még lecsaphatunk egy kétéjszakás, kétfős, reggelivel és wellness-szel és egyéb szolgáltatásokkal regisztrált pihenésre szobától függően 120-170 dolláros, azaz 30-40 ezer forintos áron.
Persze most már a glamping az, amit igazán kipróbálnánk.
Oszd meg!