Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez a srác megcsinálta az egyik legmenőbb pesti lemezkiadót

A nagyi lemezgyűjteményével kezdte, DJ-zett a Tilos Rádióban és a város kultikus alterklubjaiban. Ma polgári munkája mellett vinyl lemezeket gyárt, kiadójára pedig nemzetközi szinten is figyelnek. Ő Pentelényi Pál (DJ Gandharva), a Budabeats alapító-tulajdonosa.

Palival először az egyetemen, művészettörténet szakon találkoztam. Sok mindenről beszélgettünk, ő többek között azon morfondírozott, hogy a miért nincsen normális zene a pesti bulikon. Érteni véltem, hogy mi ez a „normális zene”, sőt, azt is tudtam, hogy ő mellesleg DJ.

Mivel ekkoriban mindenki DJ-nek mondta magát, aki leállította a kazettás magnón az egyik számot és elindított egy másikat, ez pedig egy szilveszteri buli közönségének felettébb tetszett, ezért nem dobtam egy nagy hátast ettől a DJ-ségtől.

0001

Aztán láttam itt-ott a nevét, összefutottunk későbbi munkahelyén, a Capa Központban és a Mai Manó Házban (itt dolgozik ma is), aztán véletlenül feltévedtem a Budabeats honlapjára is, később pedig a kiadott lemezek miatt figyeltem föl a kis kiadóra. Pali a galériás-művészettörténész világtól nem szakadt el teljesen, jelenleg a Mai Manó Ház programkoordinátora, a Budabeats pedig hobbinál több, de professzionális kiadónál egyelőre még kevesebb.

Jelenleg a pesti zenei élet egyik kicsi, de lassan megkerülhetetlen műhelye az övé, legutóbbi lemeze is szakmai elismerést váltott ki, amelyen a 60-as évek magyar jazz és egzotikus dallamok csendülnek fel.

A sztori a lemezgyűjteménnyel indult, majd elkezdett kritikákat írni, közben pedig hallgatta a Tilos Rádiót, ahol DJ Suefo (Lakatos Sándor) Mana Mana néven vezetett műsort. Összeismerkedtek, majd elkezdte helyettesíteni a DJ-t, végül Budabeats néven saját műsort is kapott az adónál, ami azért volt nagy szó – meséli –, mert szinte szó szerint kihalásos alapon lehetett bekerülni, a Tilos kuratóriuma mindig több jelölt közül választott ki valakit.

oie_29103231ncdzkuyu4

A fordulópontot a 2008-as év jelentette, amikor megalapított a saját kiadóját Budabeats néven. Szakmai körökben kapásból jó visszhangjuk volt, a harmadik lemez után egy angol producer jelentkezett be, hogy náluk szeretné kiadni következő albumát, egy alkalommal pedig Parov Stelar elismerését is begyűjtötte, aki emailben gratulált budapesti kedvencének – meséli Pali a kezdetekről és a folytatásról. A kiadót ma ketten viszik Fonyódi Ákossal (DJ Von Yodi). Digitális kiadóként működtek, minden kiadványuk ingyenesen letölthető volt. Mindez azért érte meg a DJ-knek és zenekaroknak, mert Pali a kapcsolatain keresztül körbeküldte a zenéket: volt, aki lemezszerződést, más New York-i kiadónál remixlehetőséget kapott így.

Az igazi áttörést a saját vinyl lemez kiadása jelentette. DJ Bodoo (Bodó Marci) még korábban felkereste Vukán György zeneszerzőt, aki átadta a Linda című sorozat filmzenéjét tartalmazó szalagokat. Az egész projekt pedig ismét Palinál kötött ki, így közösen adták ki a kislemezt, ami a 2015-ös év egyik nagy sikere lett. Összesen 300 példányban jelent meg, ennek háromnegyed részét finanszírozták a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából. A visszajövő összegből adták ki a Liza, a rókatündér filmzenéjét, amiből ezúttal 500 korong fogyott mindössze egyetlen hónap alatt.

A legutóbbi anyag Exotic Jazz Impressions From Hungary címen látott napvilágot,

amelyben négy magyar és olasz nyelvű, dzsessz által inspirált felvételt mutat be az 1960-as évek első feléből. A lemezen a dzsessz mellett olyan stílusok elemeit is fölfedezhetjük, mint az afro-cuban, az exotica vagy a bossa nova.

0009446769_10

Egy vinyl lemez (bakelit helyett már PVC-t használnak, ezért nem pontos a bakelit elnevezés) előállítása nagyjából 2000 forintba kerül, de sok függ a borítótól, a grafikustól és a jogdíjaktól. Elsőre kissé meglepőnek tűnhet, hogy a gyártás legdrágább része nem maga a lemez előállítása, hanem a borító elkészítése, amely színektől és vastagságtól függően jóval a műanyagkorong előállítási költsége fölé mehet. Egy kislemez kiskereskedelmi ára jellemzően 3500-4000 forint.

A régióban Csehországban és Németországban foglalkoznak gyártással, de a világszerte újra felfedezett vinylek népszerűsége miatt nagyjából három hónapot kell várni a gyártásra. (A Forbes tavalyi Világ Milliárdosai különszámában írtunk Zdeněk Pelc cseh hanglemezgyárosról. 2016-ban 24 millió korongot adtak el.) A hanglemezgyűjtő-kiadótulajdonos-DJ következő lépése egy lemezgyár kialakítása lenne Magyarországon. Ez nagyjából 100 milliós beruházást és megfelelő szakembereket feltételezne, de ha meglenne a gyár, a kereslettel nem lenne probléma, nagyjából 2012 óta meredeken ível fölfelé a lemezek eladása.

 

Nyitókép: Kárász Karolina.

Oszd meg!