Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Európai hostelkörkép: így próbálják magukat a szállások újragondolni

A hostelek a közösség, a más utazókkal való ismerkedés és a megosztás eszméjére épülnek. Ezeknek a szálláshelyeknek az újranyitás a működésük újradefiniálását jelenti.

A New York Times körbejárta, hogyan próbálják újragondolni magukat az európai hostelek.

A WYSE Travel Confederation tanulmánya szerint világszerte közel 100 millió utazó száll meg évente ilyen szálláshelyeken, főleg európaiak, ausztrálok és kanadaiak.

Az amerikai turisták Európa teljes turisztikai piacának 18 százalékát teszik ki. Az Európai Unió utazási korlátozásai miatt a hostelek az ő hiányukat is megérzik.

A fiatal hátizsákos utazók, egyetemisták és egyedülállók preferált szálláshelyei így próbálnak alkalmazkodni az új társadalmi és gazdasági feltételekhez:

Belföldi piac

A hostelek vendégeinek túlnyomó részét eddig külföldi utazók tették ki. Most a szállásadók igyekszenek a belföldiek számára is vonzóvá tenni a szolgáltatásaikat.

A római The Beehive vendégeinek eddig csak 5 százaléka volt olasz, de ők is mindig csak egyágyas szobákat foglaltak.

Átstrukturálás

A zágrábi Swanky Mint Hostel teljes kapacitással 90 utazót tud egyszerre elszállásolni 15– 20 ágyas szobákban, ahol a vendégnek lehetőségük van ismerkedni, közös programokat szervezni és együtt bulizni. Ez a koncepció most mindenképp átalakulásért kiált.

Az első vendégeket igyekeztek minél több szobában egymástól minél távolabb elhelyezni, de a jövőben kevesebb férőhelyes, zsúfoltságtól mentes irányba kell elmozdulniuk. A személyzet maszkot mindig, kesztyűt az ételek kiszolgálásakor visel.

Hosszú távú kiadás

Amíg nem indul be a turizmus és bőven van szabad kapacitásuk, a hostelek az egy- vagy kétszemélyes szobáikat az eddigi néhány nap helyett hosszabb távra, több hónapra is kiadhatják. Ezzel egy kicsit ellensúlyozni tudják a bevételkiesést.

A római The Beehive most egy-két naponta fogad új vendéget a korábbi napi 50 vendég helyett.

Maszk, kézfertőtlenítő, távolság

Mint a legtöbb vendéglátó- és szálláshely a hostelek is lépten nyomon kézfertőtlenítőt helyeznek ki, igyekeznek minél többször tisztítani a tereiket.

A 800 férőhelyes amszterdami Clinknoord Hostel saját bárjában, kávézójában és tánctermében a távolságtartásra figyelmeztető matricákat elhelyeztek el.

A római The Yellow Hostelben meghatározzák az egyszerre a közösségi terekben tartózkodók maximális számát, a konyhába például hárman mehetnek be.

Borítókép: Marcus Loke / Unsplash

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill